I bilbordi progovaraju o Njegošu

Milun Lutovac najavljuje autorski projekat kojim u Podgorici i Baru na savremeniji način doprinosi obilježavanju 13. novembra

2457 pregleda 1 komentar(a)
Jedna od odabranih lokacija, Foto: Privatna arhiva
Jedna od odabranih lokacija, Foto: Privatna arhiva

Teoretičar savremene umjetnosti iz Bara, dr Milun Lutovac “Vijestima” je najavio novi projekat kojim će dati doprinos u obilježavanju 13. novembra, Njegoševog dana.

Tako će crnogorski praznik kulture u Podgorici i u Baru biti obilježen i u javnom prostoru gdje će svi koji se na određenim lokacijama zateknu imati priliku da budu “gosti” projekta.

Naime, na odabranim gradskim bilbordima, LED ekranima u Podgorici i u Baru, povodom Njegoševog dana 13. novembra, biće emitovano javno čitanje knjige “Stih i slika - Uticaj Njegoševog djela na stvaralaštvo Teodora Valerioa, Pera Počeka i Petra Lubarde”, a čiji je autor Milun Lutovac.

“Na displejima u Podgorici, pod pokroviteljstvom Glavnog grada, i u Baru, pod pokroviteljstvom JU Kulturni centar - uz likovna djela (bakrorezi i slike) u knjizi pomenutih T. Valerioa, P. Počeka i P. Lubarde, koje je inspirisalo Njegoševo djelo i doba, biće i prikazan izbor tekstova iz knjige ‘Stih i slika’, koji ih prati i ilustruje”, navodi Lutovac.

On dodaje da je jedan od ciljeva i podsjećanje na crnogorsko književno i likovno nasljeđe.

“Prokekat javnog čitanja će slikom i riječju ilustrovati uticaj Njegoševog djela i doba na francuskog gravera Teodora Valerioa, uticaj ‘Gorskog vijenca’ na rodonačelnika crnogorskog modernog slikarstva Pera Počeka, kao i uticaj djela ‘Luča mikrokozma’ na Lubardin doživljaj rodne grude, koja ‘kao da je ispala iz svemira’, pored transparentnosti, u skladu s praznikom, ima dimenziju savremene prezentacije likovne i književne baštine Crne Gore”, rekao je Lutovac.

Posebno osmišljen “vizual” predstavljanja Njegoševog djela kroz ovu knjigu biće prikazan tokom praznika u Baru, a poseban u Podgorici, na više lokacija.

“Tako će se projekat javnog čitanja u dva grada, tematski nadovezivati jedan na drugi i na originalan način ilustrovati sadržaj djela, u skladu s rješenjima grafičkog dizajnera Sretena Sošića iz Podgorice”, objašnjava autor.

J. K.

Bonus video: