Svečana dodjela Njegoševe nagrade u ponedjeljak na Cetinju

Ovogodišnja laureatkinja Dubravka Ugrešić je nagrađena za svoj književni opus, etički stav, integritet i društvenu angažovanost, kazali su iz ministarstva

4098 pregleda 1 komentar(a)
Dubravka Ugrešić, Foto: Archives of Mariusz Kubik/Wikimedia Commons
Dubravka Ugrešić, Foto: Archives of Mariusz Kubik/Wikimedia Commons

Njegoševa nagrada za 2023. godinu, koju je posthumno dobila književnica, naučnica i publicistkinja Dubravka Ugrešić, svečano će biti dodijeljena 13. novembra u 19 sati, u Vladinom domu na Cetinju.

Nagradu će preuzeti predstavnici Fondacije „Dubravka Ugrešić”.

Svečanosti će prisustvovati ministarka kulture i medija Tamara Vujović i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

"Ovogodišnja laureatkinja je nagrađena za svoj književni opus, etički stav, integritet i društvenu angažovanost", saopštilo je Ministarstvo kulture i medija.

Podsjećaju da je, u istoriji Njegoševe nagrade, među prethodnih 16 dobitnika samo jedna književnica, odnosno žena dobila nagradu, i to Desanka Maksimović 1984. godine.

"Dubravka Ugrešić je čitana i prevođena hrvatska/jugoslovenska spisateljica čijim će se djelom baviti i generacije koje sljede. Objavila je više od dvadeset zapaženih knjiga i dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Njen opus nesumnjivo pripada vrhuncima svjetske i evropske književnosti kraja 20. i početka 21. vijeka", zaključuju iz ministarstva.

Bonus video: