Izabrano idejno rješenje vizuelnog identiteta Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore

"Komisija je prepoznala više simboličkih i asocijativnih vrijednosti uklopljenih u jedinstvenu vizuelnu cjelinu. Znak ima upečatljiv grafički izraz – kvadrat, koji je odozgo snažno osvijetljen, ujedno spaja reljef i paradoksalnu sjenku kruga"

3649 pregleda 5 komentar(a)
Idejno rješenje vizuelnog identiteta Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, Foto: MSUCG
Idejno rješenje vizuelnog identiteta Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, Foto: MSUCG

Komsija za Međunarodni konkurs za oblikovanje idejnog rješenja vizuelnog identiteta Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG) donijela je Odluku o izboru idejnog rješenja vizuelnog identiteta MSUCG.

To je saopšteno iz MSUCG.

U saopštenju se dodaje da su Komisiju činili prof. mr Ana Matić, predsjednica Komisije, prof. mr Boštjan Kenda, član, prof. mr Rastko Ćirić, član, prof. dr. Vladislav Šćepanović, član – direktor MSUCG, prof. dr. um Zdravko Delibašić, član – predsjednik Savjeta MSUCG.

MSUCG
foto: MSUCG

"U obrazloženju Komisije stoji da Komisija jednoglasno konstatuje da predlog prvonagrađenog rješenja pod rednim brojem evidencije 31 – šifra M64A8W7, autor Vladimir Kovač, zadovoljava sve predložene kriterijume, i da adekvatno prezentira ciljeve i djelatnost MSU CG. Komisija je prepoznala više simboličkih i asocijativnih vrijednosti uklopljenih u jedinstvenu vizuelnu cjelinu. Znak ima upečatljiv grafički izraz – kvadrat, koji je odozgo snažno osvijetljen, ujedno spaja reljef i paradoksalnu sjenku kruga. Time se stvara utisak prostornosti, te akcentuje prostorne predvidljivih i neočekivanih situacija koje su svojstvene polju umjetnosti, kreativnosti i komunikacije. Nagrađeno rješenje omogućava široku primjenu te se lako može prilagoditi različitim vrstama aplikacija, čak i onima koje nisupreviđene Konkursom", piše u saopštenju.

MSUCG
foto: MSUCG

Iz MSUCG su kazali da Komisija takođe konstatuje da drugonagrađeni rad pod rednim brojem evidencije 01 – šifra A19m21E3, autora Amera Mržljaka, kao i trećenagrađeni rad pod rednim brojem evidencije 10 – šifra D2m8P677, autora Mirela Hadžijusufovića, zadovoljavaju predložene kriterijume.

"Oba vizuelna identiteta, kroz dva različita vizuelna pristupa, imaju polazište u inicijalu “M”, odnosno akronimu MSU, i stvaraju komunikacijsku vrijednost. Komisija je procijenila da je njihov potencijal manji u odnosu na prvonagrađenog, što je potvrdilo i bodovanje po unaprijed utvrđenim kriterijumima", kazali su iz MSUCG.

Navode da je Konkurs trajao od 13.9.2023. godine do 22.10.2023. godine, a na Konkurs za idejno rješenje vizuelnog identiteta JU Muzej savremene umjetnosti Crne Gore pristiglo je 38 radova, od kojih su 35 uzeta u razmatranje.

"Nagradni fond iznosio je 15.000 eura sa uračunatim porezima tj. otkup će biti isplaćen u bruto iznosu. Prva otkupna nagrada je u iznosu od 10.000 eura (bruto iznos), druga nagrada iznosi 3.000 eura (bruto iznos), dok je treća nagrada u iznosu od 2.000 eura (bruto iznos)", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: