Čitanje kulturnog identiteta

U galeriji “F64” danas će biti otvorena izložba fotografija “Intervju” Luke Boškovića

1547 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Bošković
Foto: Luka Bošković

Izložba fotografija “Intervju”, autora Luke Boškovića, biće otvorena danas u Podgorici u Fotografskoj galeriji “F64” u 19 časova. Kustos postavke je Lazar Pejović, prof. mr na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, član Umjetničkog savjeta galerije.

“Fotografije Luke Boškovića imaju jasnu pretenziju da nas upoznaju sa subjektom kao složenom ličnošću u određenom društvenom kontekstu. Ali one se čitaju i kao kulturološka (antropološka) tipologija. Takođe, one su i refleksije na fenomene savremenosti koji nadilaze konkretne ličnosti i narative koji se razvijaju iz ovih inscenacija. Ove scene, bez očigledne drame, (uglavnom) intimnih enterijara u kojima subjekti neusiljeno poziraju, ne daju eksplicitne smjernice za ‘dominantno čitanje’. Naprotiv, uzdržane su u konkretnom pozivu na tumačenje isto koliko i u ekspresiji”, navodi Pejović u tekstu povodom izložbe.

Izložene fotografije na neobičan način nude osjećaj prisustva posmatrača i još snažniji osjećaj prisustva fotografa, smatra Pejović.

“Za neke posmatrače, posebno one rođene u Titogradu, njegovi prizori su neodvojivi od lokalnih urbanih legendi, u kojima su neki od Lukinih protagonista to i sami. Time ovaj rad dobija lokalni, familijarni (i pomalo sentimentalni) okvir. Nudi nam zadovoljstvo afirmacije i uživljavanje u već znano, u ono što osjećamo kao dio sopstvenog kulturnog (urbanog) identiteta”, piše Pejović i dodaje da se serija fotografija može posmatrati i kao afirmacija autentične građanske individualnosti.

Bez obzira na sve, fotografije su otvorene za različita tumačenja i pozivaju na udubljivanje u perceptivni angažman i intelektualnu igru dekodiranja, kako u okviru jedne fotografije tako i njihovog međusobnog odnosa.

Izložbeni koncept Luke Boškovića uvršten je za izlaganje u ovoj godini po izboru Umjetničkog savjeta galerije, a na osnovu njegove prijave na javni konkurs. Iz galerije “F64” naglašavaju da je jedan od njihovih ciljeva predstavljanje umjetnika iz Crne Gore koji se primarno izražavaju kroz fotografiju kao medij, ali i da je u toku konkurs za izlaganje u 2024. godini i rok za prijave je četvrti decembar.

Luka Bošković je grafički dizajner, fotograf i strastveni kolekcionar, piše u njegovoj biografiji. Profesije grafičkog dizajnera i fotografa preklapaju se u njegovoj karijeri kako na projektima tako i u skladu sa njegovim specifičnim preokupacijama i bogatim poznavanjem metodoloških pristupa u ovim oblastima. Njegov stvaralački izraz je hiruški precizan, funkcionalan, autentičan i neizostavno narativan. Autor je vizuelnog identiteta izložbe “Svetlana Kana Radević -

Poslijeratna arhitektura između centra i periferije”, Crnogorskog paviljona na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2016. godine pod nazivom “Project solana”, autor kataloga za Crnogorski paviljon na Venecijanskom bijenalu 2014. godine pod nazivom “Treasures in disguise”. Dugogodišnji je član kreativnog tima koji stoji iza projekata APSS Instituta.

Bonus video: