"Oleana" - od zloupotrebe polne nadmoći do zloupotrebe ideoloških uvjerenja

Muško-ženski odnosi u fokusu su nove pozoripne predstave Centra za kulturu Tivat

1908 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Treća po redu ovogodišnja produkcija Centra za kulturu Tivat, pozorišna predstava "Oleana", biće premijerno izvedena 19. novembra u 20 sati u velikoj dvorani CZK u Tivtu.

Po tekstu američkog dramskog pisca i filmskog scenariste Dejvida Mameta, predstavu je režirao Egon Savin, a u ovom komadu igraju Branislav Lečić i Jovana Krstić.

Scenografiju potpisuje Vesna Popović dok je kostime uradila Jelena Stokuća.

"'Oleana' je tekst koji je Mamet napisao prije tri decenje, ali je on izuzetno aktuelan i na intrigantan način se bavi temom muško-ženskih odnosa, stvarajući jednu ozbiljnu prishološku dramu u kojoj se suočavaju jedna muškarac i jedna žena, a dvije istine", kazao je na konfereciji za novinare producent, direktor CZK Tivat Goran Božović.

Izrazio je očekivanje da će "Oleana" imati dug pozorišni život i zahvalio se na saradnji kako je kazao, velikanima regionalnog pozorišta Egonu Savinu i Branislavu Lečiču prilikom kreiranja ove predstave.

Istakavši da je "Oleana" jedan od najizvođenijih komada u svijetu posljednih decenija, reditelj Egon Savin je kazao da je on izuzetno aktzuelan, posebno u svijetlu recentnih dešavanja i na nekim od univerziteta u zemljama bivše Jugoslavije.

"Ovim komadom razorena je tradicionalna slika o obrazovnom sistemu, pedagogiji, slobodoumnim nezavisnim intelektualcima, čistoj i progresivnoj studentskoj omladini, ženskim pravima i ravnopravnosti polova, nasilju prema ženama....Kompleksni odnos profesor-studentica u savremenom svijetu ogledalo je političkog licemjerstva, obostrane manipulacije i uzajamnog zlostavljanja", kazao je Savin dodajući da je "Oleana" slojevit i kompleksan komad i najzahtjevniji tekst u sjajnom opusu Dejvida Mameta.

Savin ističe da je ova predstava zapravo "izuzetno kompleksan psihološki odnos dva lica" i da kroz priču o zlostavljanju žena i zlostavljanju sa instutucionalnih pozicija, ovaj komad predstavlja "autoironijsku grotesku na temu naše narcisoidnosti, nedostižnih ambicija, nekontrolisane požude i nastranih ideoloških uvjerenja".

predstava Oleana
foto: Siniša Luković

Poručujući da su muško-ženski odnosi izuzetno aktuela tema posebno u modernom društvu gdje se bilježi ogroman procenat razvoda, Lečić je istakao da u "Oleani" "jednostavno ne postoje strane koje su u pravu, nego i jedna i druga strana iziskuju prisustvo publike i njihovu opciju gdje se identifikuju sa čime oni misle da prođu u ovoj priči i koja je njihova pozicija".

"Konflikti i veze koje postoje, uticaji i pozicije muškaraca sa tim da oni mogu iskoristiti tu poziciju kao autoriteti, zatim ponašanje žena pogotovo onih koje su ambiciozne, kako one mogu iskorostiti predsnosti svoje pozicije, kako one tumače današnje vrijeme - to su sve toliko guste teme koje postoje u ovom komadu, da ne mogu reći da sam u stanju da izdvojim jednu. U tom smislu, kao analiza i metod rada koiji je Egon Savin sproveo u djelo na ovom komadu, meni se to strašno dopada, pogotovo zato što smo mi "secirali stvari iznutra" i stvarali jednu psihološku odbranu i jednog i drugog lika, ili projekciju i jednog i drugog lika na način kako bi oni branili svoj svijet i svoje ponašanje", kazao je Lečić dodajući da jedva čeka da vidi reakciju publike na Savinovu "Oleanu".

Istakavši da je u Lečiću imala idelanog partnera da napravi ulogu koju kaže, nije bilo ni malo jednostavno odigrati, Jovana Krstić je kazala da je studentkinja koju ona glumi "ambiciozna, ali nesiguran u sebe i ima crno-bijeli pogled na svijet", te se njena "opsesivna projekcija na profesora pretvara u jedan gotovo politički manifest i jednu dogmu".

"Lični fundamentalni psihološki motivi ovdje se pretvaraju u nešto što je dogmatski, grupno i taj neki javni stav. Kada svoje neke najintimnije motive koji se uglavnom rješavaju na nekoj psihijatriji, vi pretvorite u nešto što dobije snagu grupe - tako se stvaraju neke ideje koje na kraju, mogu da budu i opasne", istakla je Krstić dodajući da joj je bio veliki izazov da to glumački prenese na pozorišnu scenu.

Nakon premijere u nedjelju, predstava "Oleana" će biti reprizrana na velikoj sceni CZK Tivat i 19. novembra u 20 sati.

Bonus video: