Darja Bajagić predstavljaće Crnu Goru na 60. Venecijanskom bijenalu: "Dugo se vijećalo, pozitivna promjena"

Tema 60. Bijenala je "Stranci svuda", a koncept i projekat Darje Bajagić najbolje je odgovorio na to, iako su se izdvojili i projekti umjetnika Tadije Janičića i kustoskinje Ljilje Karadžić, kao i umjetnice Andrijane Gvozdenović

11121 pregleda 288 reakcija 2 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić

Na 60. Venecijanskom bijenalu umjetnosti Crnu Goru će predstavljati umjetnica Darja Bajagić, koja godinama već privlači paznju američke kulturne javnosti gdje živi od svoje desete godine.

To je na današnjoj konferenciji za medije u dvorcu Petrovića, u prostoru Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG) saopštio kustos iz Italije koji je bio član međunarodnog žirija Daniele Kapra (Capra).

Žiri su činili i: direktor MSUCG i komesar Paviljona Crne Gore dr Vladislav Šćepanović, muzejska savjetnica u MSU Marina Čelebić, kustos Kapra, kustoskinja iz Sjeverne Makedonije Jovanka Popova i Gunar B. Kvaran, kustos iz Norveške.

Odluka nije bila jednoglasna, istakao je Šćepanović i dodao da se dugo vijećalo, što vidi kao pozitivnu promjenu u odnosu na dosadašnju praksu.

Tema 60. Bijenala je "Stranci svuda", a koncept i projekat Darje Bajagić najbolje je odgovorio na to, iako su se izdvojili i projekti umjetnika Tadije Janičića i kustoskinje Ljiljane Karadžić, kao i koautorski projekat Andrijane Gvozdenović i Nele Gligorović.

Novitet je i da će Paviljon Crne Gore biti u novom prostoru, na insistiranje komesara Šćepanovića.

Tako lokacija nije više Palazzo Malipiero već Ospedaletto, na istaknutoj poziciji u Veneciji. Tendencija je da se narednih godina Paviljon preseli u novi izlagački prostor, zarad bolje vidljivosti i posjećenosti, kazao je Šćepanović na konferenciji za medije.

Pored toga, ove godine je i proces izbora bio drugačiji, rekao je on, pa se putem javnog konkursa za predstavljanje Crne Gore na Bijenalu umjetnosti u Veneciji birao i kustos i umjetnik, što do sada nije bila praksa. Šćepanović je kazao da je tako želio da ispravi nepravdu koja se praktikovala prema zainteresovanim kustosima i da proces učini demokratičnijim, a na konkurs je stiglo 15 prijava. Da je to bilo uspješno potvrdio je Daniele Kapra.

Projekat Darje Bajagić bavi se ostrvom i nekadašnjim logorom Mamula, u pitanju je istraživački koncept koji kombinuje prošlost i sadašnjost, preispituje kulturu sjećanja, a donosi spos slika, fotografija, svjedočanstava i drugih umjetnosti.

Pokrovitelj je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore koje je opredijelilo 80.000 eura za predstavljanje i umjetnički koncept i izdvojilo dodatna sredstva za novi prostor.

Darja Bajagić prvi put se predstavila crnogorskoj javnosti 2020. godine na tradicionalnom Crnogorskom likovnom salonu "13. novembar" na Cetinju na poziv selektora, istoričara umjetnosti i likovnog kritičara Petra Ćukovića.

Bonus video: