Broj hebrejskih slova

Broj dvadeset i dva je u osnovi broja Velike arkane tarota. Kada je u pitanju ovaj broj, valja imati na umu i da je sveta knjiga zoroastrejstva Avesta, podijeljena na dvadeset i dva poglavlja, kao i to da njen molitvenik sadrži dvadeset dvije molitve

5823 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Knjiga Sefer jecira (Knjiga stvaranja), jedan od najstarijih i najvažnijih spisa jevrejskog misticizma, uči nas da su dvadeset dva slova hebrejskog alfabeta temelj svih stvari.

Broj dvadeset i dva je u osnovi broja Velike arkane tarota. Kada je u pitanju ovaj broj, valja imati na umu i da je sveta knjiga zoroastrejstva Avesta, podijeljena na dvadeset i dva poglavlja, kao i to da njen molitvenik sadrži dvadeset dvije molitve.

Tumačenje božanskog zbiva se u znaku jedinstva. Kabala broj dvadeset i dva smatra cjelinom. Knjiga Sefer jecira ukazuje “da se usred raznolikosti i mnoštva nalaze harmonija i povezanost koji potiču od jednog uskladitelja” (Kurt Zeligman). Takođe se tvrdilo da je Bog iz daha stvorio dvadeset dva osnovna slova. Ta slova se razvrstavaju u tri grupe. Prva grupa je sastavljena od tri slova alef-mem-šin, koji su nazvani majkama. Dovode se u vezu sa predstavom ravnoteže, s tri elementa (oganj, dah i voda), s tri godišnja doba, kao i tri dijela ljudskog tijela. Druga grupa sastavljena je od sedam dvojnih slova. To su: bet, gimel, dalet, kaf, pe, rejš i ta. Oni predstavljaju arhetipove sedam osnovnih pozicija ljudskog života, sedam planeta u univerzumu, sedam dana u nedelji, kao i sedam otvora na čovjekovoj glavi radi primanja čulnih podražaja (dva oka, dva uha, dvije nozdrve i usta). Treću grupu čine preostalih dvanaest koju upotpunjuju hebrejski alfabet. Oni se dovode u vezu sa dvanaest psihomatskih manifestacija, koje se ispoljavaju kod čovjeka, kao i sa dvanaest njegovih glavnih organa (dvije ruke, dvije noge, dva stegna, slezina, jetra, žuč, seksulani organi, želudac i utroba). Podudaraju se u dvanaest konstelacija Zodijaka i sa dvanaest rubova svemirske kocke koji se “otvaraju i idu prema večnosti”. Na taj način sveti brojevi su ujedinjeni u sistem. Prema kabalističkoj tradiciji, dvadeset i dva bademova cvijeta na sedmokrakom svijećnjaku u hramu, simbolizuju dvadeset i dva slova hebrejskog alfabeta.

Broj dvadeset dva je nezaobilazan kada je riječ o tarotu. Na temelju dvadeset i dva simbola bio je stvoren špil karata, predviđen za skrivanje i čuvanje tarot-učenja. Slike na kartama, u određenom položaju i tumačene po svom numeričkom simbolizmu, trebalo bi da nam ukažu na osnovu ljudske situacije. O ranim špilovima možemo samo suditi na temelju karata koje su sačuvale do naših dana i opisima iz tog vremena. Predstave na najstarijim tarot kartama, korišćene tokom četrnaestog vijeka u Veneciji, mogle bi se dovesti u vezu sa staroegipatskim idejama i kabalističkim misticizmom.

Bonus video: