Vujović: Bajagić će doprinijeti promociji crnogorske kulture i umjetnosti na najvećoj svjetskoj smotri umjetnosti

"Ponosni smo na način na koji je konkurs sproveden, a povratak iz inostranstva u Crnu Goru etabliranih umjetnika poput Darje, predstavlja signal povjerenja u svijetlu budućnost Crne Gore i u njeno predstavljanje svijetu," naglasila je ministarka kulture i medija

9235 pregleda 51 reakcija 8 komentar(a)
Bajagić i Vujović, Foto: Ministarstvo kulture i media
Bajagić i Vujović, Foto: Ministarstvo kulture i media

Izbor Darje Bajagić kao predstavnice Crne Gore na 60. Međunarodnom Bijenalu u Veneciji predstavlja značajan doprinos za promociju crnogorske kulture i umjetnosti na globalnom nivou, kazala je ministarka kulture i medija, Tamara Vujović.

Ona je, u prisustvu direktora Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG) i komesara Paviljona Crne Gore, Vladislava Šćepanovića, ugostila Darju Bajagić i izrazila zadovoljstvo što će upravo njen rad predstavljati našu zemlju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture i medija, Vujović je ukazala da je pristup u procesu odabira umjetnika bio transparentan, a žiri međunarodni, sa jasnim pravilima i standardima apliliciranja na konkurs.

"Ponosni smo na način na koji je konkurs sproveden, a povratak iz inostranstva u Crnu Goru etabliranih umjetnika poput Darje, predstavlja signal povjerenja u svijetlu budućnost Crne Gore i u njeno predstavljanje svijetu," naglasila je Vujović.

Šćepanović je, piše u saopštenju, ukazao na novi pristup u proceduri za Bijenale, naglašavajući da ga je odlikovala demokratičnost i nezavisnost žirija.

"Ovaj pristup omogućio je prijavu umjetnika poput Darje, doprinoseći raznolikosti i inkluzivnosti", dodao je Šćešanović.

Tamara Vujović, Darja Bajagić
foto: Ministarstvo kulture i media

Bajagić se zahvalila na podršci i izrazila zadovoljstvo što ima priliku predstavljati Crnu Goru.

Umjetnica je rekla da je zadovoljna onim što Crna Gora pruža i da je čini ponosnom to što može doprinijeti državi tako što će je predstavljati na Bijenalu, ali i dodatno etablirati svoju karijeru, jer je Bijenale najveća svjetska smotra umjetnosti.

Vujović je komentarišući temu rada Bajagić, istakla da je tema "Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj" zanimljiva konceptualno i da je zadovoljna što će se tema ostrva Mamule naći pred svjetskom publikom, u inoviranom prostoru za crnogorski paviljon, a to je od ove godine Kompleks Ospedaletto.

"Ovo je prilika za predstavljanje Crne Gore na svjetskom nivou, a Darja je dostojan reprezent naše umjetničke scene", rekla je Vujović.

Bajagić je rođena u Podgorici, odrasla je u Egiptu i SAD-u, a njen prvi susret s crnogorskom javnošću bio je na Crnogorskom likovnom salonu 2020. godine.

Projekat "Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj", kojim će predstaviti Crnu Goru kombinuje prošlost i sadašnjost, istražujući kulturu sjećanja i obećava da će izazvati pažnju i otvoriti dijalog o relevantnim temama koje umjetnost može artikulisati.

Bonus video: