Kristina Bojanović gošća šeste sesije "Imaginarijuma" u utorak veče u nikšićkom Zahumlju

Ona izučava savremenu francusku filozofiju, etiku i teorije kulture, piše naučne studije i poeziju, dok stručne tekstove objavljuje u uglednim međunarodnim i domaćim časopisima i zbornicima. Napisala je i knjigu „Trag Druge – Pojam ženskog u filozofiji Emanuela Levinasa“

1855 pregleda 0 komentar(a)
Gošća šeste sesije "Imaginarijuma" Kristina Bojanić, Foto: JU Zahumlje Nikšić
Gošća šeste sesije "Imaginarijuma" Kristina Bojanić, Foto: JU Zahumlje Nikšić

JU „Zahumlje“ nastavlja sa realizacijom projekta „Imaginarijum“, a tema šeste sesije je „Slika svijeta i slika čovjeka“.

Tribina će biti organizovana u utorak veče, sa početkom u 19 časova, a gošća je Kristina Bojanović, teoretičarka kulture i filozofkinja, dok će razgovor voditi autorka projekta „Imaginarijum“, istoričarka umjetnosti i urednica umjetničkog programa u JU „Zahumlje“, Kristina Radović.

Bojanović je doktor filozofije i kulturologije. Akademsku karijeru započela je kao saradnica na studijskom programu za filozofiju Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Osim izvođenja nastave, u tom periodu je organizovala nekoliko zapaženih skupova, uključujući filozofsku školu „Noema“, konferencije posvećene filozofima, dok se pod njenim uredništvom u Nikšiću održavao program „Fil(m)ozofija“, večeri projekcije filmova o filozofima i filozofskim temama. „Nakon magistriranja i doktoriranja u Beogradu, i akademskog usavršavanja u Parizu, vraća se u Crnu Goru, gdje stručnu karijeru nastavlja na Univerzitetu Donja Gorica i u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti.

Sarađivala je i sa nekoliko nevladinih organizacija, te sa Ministarstvom prosvjete i nauke, na projektima koji su se ticali ekspertize iz oblasti etike i rodne ravnopravnosti“, stoji u njenoj biografiji.

Izučava savremenu francusku filozofiju, etiku i teorije kulture, piše naučne studije i poeziju, dok stručne tekstove objavljuje u uglednim međunarodnim i domaćim časopisima i zbornicima.

Napisala je knjigu „Trag Druge – Pojam ženskog u filozofiji Emanuela Levinasa“.

Učesnica je brojnih regionalnih i međunarodnih filozofskih i interdisciplinarnih simpozijuma i konferencija. Priredila je međunarodne zbornike radova. Dobitnica je stipendije za istaknute prevodioce koju dodjeljuje Vlada Francuske, zahvaljujući kojoj je više puta studijski boravila u Francuskoj, kao i stipendije „Žarana Papić”, beogradske fondacije Rekonstrukcija.

Članica je Centra mladih naučnika i umjetnika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. U izdavačkoj kući CID angažovana je kao prevodilac stručne literature. S francuskog i engleskog jezika prevela je 30 knjiga i više od stotinu tekstova. Osim francuskog i engleskog jezika, poznaje starogrčki, latinski i poljski jezik, a izučava arapski i njemački.

Bonus video: