Rijad domaćin EXPO 2030

Južnokorejski Busan i italijanski Rim takođe su bili u trci za domaćine svjetskog sajma, petogodišnjeg događaja koji privlači milione posjetilaca i milijarde dolara ulaganja

24858 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Rijad, Foto: Shutterstock
Rijad, Foto: Shutterstock

Rijad u Saudijskoj Arabiji biće domaćin svjetskog sajma EXPO 2030, pokazali su rezultati glasanja 182 člana Međunarodnog biroa za izložbe.

Južnokorejski Busan i italijanski Rim takođe su bili u trci za domaćine svjetskog sajma, petogodišnjeg događaja koji privlači milione posjetilaca i milijarde dolara ulaganja.

U prvom krugu glasanja za Saudijsku Arabiju je glasalo 119 država, Južnu Koreju 29, a Italiju 17 država. Prilikom glasanja nije bilo uzdržanih džava članica.

Prema nezvaničnim informacijama portala "Vijesti", Crna Gora je glasala da Rijad bude domaćin.

Tako Vlada Milojka Spajića nije promijenila odluku prethodne izvršne vlasti i umjesto najavljene podrške Rijadu - glasala za Rim.

Saudijska prijestonica je predložila da bude domaćin događaja između oktobra 2030. i marta 2031. godine.

Pobjeda je šlag na torti za ambiciozni program Vizija 2030, de fakto vladara prestolonasljednika Mohameda bin Salmana, koji ima za cilj da odvikne zemlju od zavisnosti od nafte.

Kritičari, prenosi agencija Rojters, kažu da princ Mohamed želi da iskoristi ovaj događaj da poboljša imidž zemlje nakon ubistva istaknutog saudijskog novinara Džamala Kašogija 2018. godine, za koje zapadni lideri vjeruju da je naručio prestolonasljednik.

Bonus video: