Otvoreno 31. izdanje Decembarske umjetničke scene

Manifestaciju je otvorila gradonačelnica Podgorice Olivera Injac

2582 pregleda 2 komentar(a)
Injac na otvaranju DEUS-a, Foto: Služba za odnose sa javnošću Glavnog grada
Injac na otvaranju DEUS-a, Foto: Služba za odnose sa javnošću Glavnog grada

U Kuslevovoj kući je sinoć otvoreno 31. izdanje tradicionalne manifestacije Decembarska umjetnička scena (DEUS 2023), koja će do kraja mjeseca građanima i posjetiocima Podgorice ponuditi raznovrstan i bogat program, saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću Glavnog grada.

Manifestaciju je otvorila gradonačelnica Podgorice Olivera Injac koja je, kako se navodi u saopštenju, iskazala zadovoljstvo što će jedna od najstarijih kulturnih manifestacija u gradu ove godine ponuditi značajan i raznolik program za ljubitelje umjetnosti, kulture, pozorišta.

“Mjesec decembar je posebno važan u kalendaru grada Podgorice, mjesec koji nosi svečarskih duh, slavi istoriju, kulturu, umjetnost…i nemam ni najmanju sumnju da će građani i posjetioci Glavnog grada uživati u bogatsvu sadržajnog programa. Posebno mi je drago što DEUS otvaramo promocijom romana “Aurora” uvaženog autora Balše Brkovića, koji nas vraća u Podgoricu iz tridesetih godina prošlog vijeka, a upravo Kuslevova kuća zauzima važno mjesto u samom romanu, što daje dodatnu simboliku večerašnjem događaju”, kazala je Injac, dodajući da ovogodišnji pozorišni segment DEUS-a, predstavlja i svojevrsni omaž velikom „čarobnjaku pozorišta“- Jagošu Markoviću.

“Vjerujem da bogatstvo, sadržina i žanrovska raznovrsnost repertoara DEUS-a koji ove godine obuhvata preko 30 programa na pravi način oslikava naše napore da unapređujmo kulturne sadržaje i gradimo prepoznatljivost podgoričke kulturne mreže. razvijamo kulturu. Sigurna sam da smo ujedinjeni u želji da naš grad bude prepoznat na kulturnoj mapi regiona, pa i Evrope, imajući u vidu da je kultura jedan od najboljih pokazatelja civilizacijskog razvoja društva ili države”, poručila je Injac.

DEUS 2023. trajaće do 29. decembra, a podgoričkoj publici biće predstavljeno preko 30 programa: pozorišnih, muzičkih, književnih, filmskih, kao i programa iz oblasti vizuelnih umjetnosti.

Za najmlađe u okviru dječijeg programa biće izvedene tri predstave u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”; dvije predstave u režiji nedavno preminulog Jagoša Markovića, “Snježna kraljica, 2. decembra i “Čarobnjak iz Oza” 17. decembra, uz premijerno i reprizno izvođenje predstave “Tarzan” 27. i 28. decembra.

U okviru dramskog programa kao omaž reditelju Jagošu Markoviću, pored dvije dječije predstave biće izvedene i “Filomena Marturano” 3. decembra, kao i “Ćelava pjevačica” 11. decembra u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”.

Dramski program manifestacije kompletiraće predstave “Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić “ u režiji Dušanke Belade ,13. decembra u 20h i “Noć tribada” 21. decembra.

"I ove godine publika DEUS-a će uživati u bogatom muzičkom programu. Za ljubitelje džez muzike biće priređen koncert Lene Kovačević 4.decembra u 20h u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”. Tradicionalne godišnje koncerte prirediće učenici Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente “Andre Navarra” 12. decembra u 19h, kao i učenici JU Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” 28.decembra u 20 časova. Koncerti klasične muzike biće upriličeni i u Modernoj galeriji, 12. i 15. decembra, kada će nastupiti duo Vili Ferdinandi i Davor Novak, te kvartet violončela “Bassonegro”. Alternativna rok grupa “Obojeni program” iz Novog Sada predstaviće se publici koncertom 9. decembra u 20 časova Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, a ljubitelje elektronske 16. decembra očekuje “Higher Sense Transformation” event, na aerodromu “Špiro Mugoša", navodi se u saopštenju.

Podgorički folklorni ansambli upriličiće bogat program 6. decembra u 19 časova. Koncert posvećen Podgorici pod nazivom “Buket pjesama staroj dami” prirediće doajeni narodne muzike Šukrija Žuti Serhatlić i Zdravko Đuranović u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” 18. decembra u 20 časova.

U okviru ovogodišnjeg DEUS-a održaće se i performans pod nazivom “Gdje smo ovo, pričaj mi”, u izvođenju Sare Renar i Barbare Delać, 16. decembra u 20 časova u Galeriji “Risto Stijović”.

"Književni program će i ove godine obilježiti brojne promocije, tribine i autorske večeri", dodaje se.

Promocija monografije “Varja Đukić / San na javi - O teatru s ovog kraja svijeta” održaće se 7. decembra u 18 časova u Crnogorskom narodnom pozorištu. Predstavljanje knjige “Paviljon Serbia u Rimu 1911. – Modernizam, arhitektura i rana ideja jugoslovenstva”, autora Slobodana Selinkića održaće se u Galeriji “Risto Stijović” 12. decembra u 20 časova, a 13. decembra za sve ljubitelje poezije i promocija poezije Mahmuda Derviša u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”, sa početkom u 19 časova. Iste večeri biće predstavljena i knjiga “Mali roman o blatu” Nataše Nelević.

Promocija projekta “Riječ u kamenu” Fondacije “Sula Radov” održaće se u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” 14. decembra u 18 časova, a sat kasnije u Podgoričkoj knjižari, biće upriličen program povodom 100 godina od rođenja Vislave Šimborske. Novo izdanje Monografije “Podgorica” biće predstavljeno, takođe, u Podgoričkoj knjižari 18. decembra u 19 časova, dok će 25. decembra u Galeriji “Risto Stijović” biti održana promocija knjige “Morbus Mundi”, autorke Sonje Ražnatović. Omaž povodom 100 godina od rođenja vajara Draga Đurovića održaće se istog dana u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.

U Kuslevovoj kući, 11. decembra, biće otvorena izložba karikatura karikaturiste Goran Šćekića, a dva dana kasnije slijedi i otvaranje izložbe fotografija pod nazivom “Mila” autora Mitra Simikića u Fotografskoj galeriji “F64”. Kolektivna izložba slika i skulptura savremenih crnogorskih umjetnika “Kalos Dromos” biće otvorena 14. decembra u 18 časova u galerijskom prostoru “Kaldrma” u Staroj varoši, a izložba slika Teodore Nikčević pod nazivom “Da su pravde jače nego sile” dan kasnije, sa početkom u 19 časova u Galeriji Art. Bogat likovni program biće zaključen izložbom “Glasovi” Andreja Kulunčića koja će se održati 21. decembra u 19 časova u Modernoj galeriji.

"Stand-up kao sve atraktivnija forma biće zastupljen u okviru manifestacije kroz nastup popularnog dvojca komičara Aleksandra i Igora Šukovića “Pođi po prut” 14. decembra u 20 časova u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”. Tradicionalna Smotra kratke video forme – festival alternativnog filma i videa održaće se 23. i 24. decembra u KIC-u “Budo Tomović”. Ovogodišnji DEUS zatvoriće koncert Stefana Pavićevića na klarinetu i Marije Mitrović na klaviru u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” 29. decembra u 19 časova", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: