Kompleksna i hrabra izložba

Pored djela pobjednice Milice Mijajlović, postavka finalista nagrade "Milčik" predstavlja raznovrsne radove 11 umjetnika

7115 pregleda 88 reakcija 0 komentar(a)
Milica Mijajlović, Foto: Privatna arhiva
Milica Mijajlović, Foto: Privatna arhiva

Izložba finalista i dobitnice nagrade Milčik Milice Mijajlović otvorena je na Cetinju krajem prošle sedmice u Crnogorskoj umjetničkoj galeriji Miodrag Dado Đurić. Postavku su otvorile kustoskinja Narodnog muzeja Ana Ivanović i Milena Prelević ispred Instituta za savremenu umjetnost (ISU), kao i umjetnica i kustoskinja iz Ljubljane Neja Tomšič koja je saopštila i odluku žirija o ovogodišnjem pobjedniku, odnosno pobjednici.

Žiri je istakao impresioniranost raznovrsnošću radova i hrabrošću koju su umjetnici izrazili razvijajući svoju praksu u djelima koja su predstavljena na izložbi.

“Zastupljeni mladi umjetnici, finalisti ovogodišnje Milčik izložbe, bave se savremenim pitanjima putem kompleksnih i često konfliktnih individualnih pozicija u vezi sa preplićućim pitanjima identiteta, religije, nasljeđa, ekologije, konflikta, rodne ravnopravnosti i izolacije, kao i autonomnog umjetničkog izraza, kroz različitu imaginaciju i medije”, pišu iz ISU-a.

Sa otvaranja izložbe
Sa otvaranja izložbefoto: Privatna arhiva

Oni dodaju da je nakon intenzivne rasprave nagrada dodijeljena multimedijalnoj umjetnici Milici Mijajlović.

“Njena feministička, postmedijska i kritička praksa ubijedljiva je za žiri zbog njene spremnosti da dosljedno i eksperimentalno obrađuje kompleksna i teška pitanja savremenosti kapitalističkih periferija, u ovom slučaju na Balkanskom regionu. Mijajlović se usuđuje sa suoči regionalni kontekst, oblikovan temama poput agresije, zloupotrebe, traume i rata, sa ženskim osjećajnostima, oslobođenjem i djetinjim sjećanjima. Posebna vrijednost nedavnog stvaralaštva Milice Mijajlović koja je izdvaja među ostalim kandidatima na izložbi, jeste njen ozbiljan i saosjećajan interes za društva periferija, marginalnih grupa, ali i hrabar osjećaj za razvijanje istraživanja u procesima društvenog isključenja i eksploatacije”, piše u obrazloženju odluke žirija.

Milica Mijajlović
Milica Mijajlovićfoto: Privatna arhiva

Žiri je izdvojio i kompleksnost, hrabrost, izražajnost i dosljednost koji su oduševili u radovima Milice Mijajlović, ali i Ane Aleksić, Ilje Vujoševića, Radisava Stijovića, Milke Delibašić. Zato je konačna odluka o pobjednici bila teška.

Na izložbi je zastupljeno 11 mladih crnogorskih umjetnika i to: Ana Aleksić, Arijana Kadić, Bojana Popović, Ilija Vujošević, Jovana Šarac, Lidija Martinović, Mato Uljarević, Milica Mijajlović, Milka Delibašić, Mirjana Marsenić Vujović, Radisav Stijović.

Umjetnica Milka Delibašić, laureatkinja ovogodišnjeg Crnogorskog likovnog salona “13. novembar” na Cetinju, izvela je na otvaranju performans “Ekscesivnost realnosti: Virtuelna makija”, u kojem su učestvovali mladi performeri: Ines Radović, Jasmine Manar, Klara Dragović, Emma Panicucci, Gizem Cetindiker, Andrea Stefanelli, Bojana Vušurović, Marta Merlo.

Bonus video: