Maša Vlaović iz Vladine u "svoju" fotelju?

Vlaović zaposlena i imenovana za v.d. pomoćnicu direktora MSUCG čije je osnivanje inicirala. Kritičari to problematizuju, a ona kaže da je vraćanje struci očekivano

30623 pregleda 241 reakcija 20 komentar(a)
Maša Vlaović, Foto: Ministarstvo kulture i medija
Maša Vlaović, Foto: Ministarstvo kulture i medija

Doskorašnja ministarka kulture i medija Maša Vlaović angažovana je za vršiteljku dužnosti pomoćnika direktora za muzejske poslove u Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG), potvrđeno je Vijestima iz te ustanove.

To je učinjeno nekoliko mjeseci nakon što je nekadašnji Centar savremene umjetnosti transformisan u Muzej... Vlada je odluku o tome donijela 31. marta 2023. godine, upravo na inicijativu Vlaović. Ta tema bila joj je prioritet u radu pred kraj mandata.

“Direktor Muzeja Vladislav Šćepanović imenovao je zaposlenu Mašu Vlaović za v. d. pomoćnika direktora za muzejske poslove, shodno članu 32 Statuta MSUCG”, saopšteno je Vijestima iz MSUCG.

Taj član Statuta propisuje da “direktor Muzeja raspisuje javni konkurs za izbor pomoćnika direktora iz člana 16 stav 1 ovog Statuta u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Statuta”. Do izbora pomoćnika, direktor može da imenuje vršioca dužnosti.

foto: Dejan Kalezić

Savjet ove javne ustanove donio je Statut na sjednici od 23. juna 2023. godine. Na pitanje da li je i kada bio raspisan konkurs za poziciju koju pokriva Vlaović, iz MSUCG su kazali da će tek biti raspisan.

“Javni konkurs za pomoćnika direktora za muzejske poslove biće raspisan u narednom periodu, shodno odluci direktora JU MSUCG”, odgovorila je portparolka MSUCG Hristina Bošković koja je tokom mandata Vlaović bila portparolka u Ministarstvu kulture i medija.

Prema članu 15 Statuta MSUCG, direktor može da ima jednog ili više pomoćnika - za opšte i muzejske poslove.

“Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova Muzeja sistematizovana su dva pomoćnika direktora za muzejske poslove i jedan pomoćnik direktora za opšte poslove”, piše u odgovorima koje je dostavila Bošković.

Funkcije i pozicije moći

Većina zaposlenih u tadašnjem Centru problematizovala je pitanje transformacije u Muzej, uz argumente kao što su nedostatak prostora, zatim pitanje unutrašnje organizacije, programskog koncepta, (stalne) postavke, deponovanja, vizija, kadrovskog restrukturiranja...

Zaposleni koji su se bunili zbog toga, svojevremeno su iznijeli sumnju da je čitav proces zapravo pravljenje odstupnice za kadrove iz Ministarstva, pred kraj mandata.

Tako je zaposlenje Maše Vlaović bilo očekivano, kaže izvor “Vijesti” iz MSUCG u nezvaničnom razgovoru, uz pohvale za rad direktora Šćepanovića.

Drugi izvor “Vijesti”, nezvanično je prokomentarisao da je Vlaović u tom slučaju “iskoristila poziciju moći da sama sebi napravi radno mjesto”.

“Rijedak je slučaj da neko poziciju iskoristi tako očigledno, bez skrupula i namjere da prikrije išta. Prvo je otvorila instituciju, uz ogromno protivljenje kolega, a onda sebe zaposlila tamo”, prokomentarisao je sagovornik Vijesti.

Istog su stava i drugi sagovornici koje su Vijesti kontaktirale, a koji ipak nijesu željeli o tome javno da govore.

Logično vraćanje struci

Vlaović je Vijestima potvrdila da je vraćanje struci bilo logično.

“Punim profesionalnim iskustvom i znanjem koje me inspiriše, vjerujem da ću kao teoretičarka i istoričarka umjetnosti i menadžerka ovom projektu dati doprinos sa pozicije pomoćnice direktora, kao što vjerujem da sam mu, kad je bilo potrebno, dala svu neophodnu podršku kao ministarka kulture i medija. U svakom slučaju potpuno je logično i očekivano da se vratim struci iz koje sam i izabrana na funkciju ministarke kulture i medija”, ističe ona.

Maša Vlaović
foto: PR Centar

U odgovoru Vijestima iz MSUCG piše da je Vlaović izabrana za v. d. pomoćnika direktora, kao zaposlena u ustanovi. Ukoliko je za pomoćnika direktora izabrano lice iz reda zaposlenih u Muzeju, Statut propisuje da po isteku mandata direktor rasporedi to lice na drugo, odgovarajuće radno mjesto, u skladu sa aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Muzeja. Tako će Vlaović, u slučaju da i zvanično bude izabrana za pomoćnicu direktora, i nakon četiri godine, koliko traje mandat pomoćnika direktora, nastaviti da radi u MSUCG.

Više od ličnog

Transformacija CSU u MSUCG svojevremeno je naišla na negodovanje zaposlenih, struke, ali i dijela javnosti. Vlaović podsjeća da je osnivanje Muzeja i ranije bilo u opticaju, ali je ostajalo na obećanjima.

“Podsjetiću vas da su projekat Muzeja savremene umjetnosti najavljivale i ranije vlade, ali sa zadovoljstvom možemo konstatovati da je 43, prva Vlada koja je preuzela konkretne korake koji su neophodni za realizaciju projekta. Ovo je projekat od suštinskog značaja za razvoj crnogorske kulture, jer se njime stvaraju uslovi za unapređivanje savremenog stvaralaštva, te materijalne i nematerijalne kulturne baštine, njihovu prezentaciju i čuvanje, te omogućava da se Crna Gora, bolje pozicionira na regionalnoj i međunarodnoj kulturnoj mapi, i to u oblasti u kojoj ima zavidno nasljeđe i izuzetna ostvarenja savremenih likovnih stvaralaca. Ova ideja i njena realizacija više su od ličnog”, navodi ona.

Uz konstatacije da je osnivanje MSUCG (bilo) opravdano, Vlaović Vijestima najavljuje ambiciozne projekte.

“Muzej savremene umjetnosti dobio je nekoliko važnih potvrda svoje opravdanosti i opredijeljenosti dvije vlade, kao i javnog mnjenja i ljubitelja umjetnosti da kultura Crne Gore dobije tretman koji zaslužuje. On je preslikan u projektu, određenoj zoni grada, u međunarodnom konkursu za objekat na kojem očekujemo da se jave najveća imena svjetke arhitektonske scene. “Pred nama je realizacija jednog od najvažnijih projekta, izgradnja objekta Muzeja koji će u svojim temeljima postaviti Zelenu agendu kao jedan od ključnih prioriteta, a u tom procesu trudićemo se da najbolji način iskoristimo mogućnosti sufinansiranja iz EU fondova”, kaže Vlaović.

Danica Bogojević pomoćnica direktora za opšte poslove

Pomoćnica direktora MSUCG za opšte poslove je Danica Bogojević. Ona je imenovana nakon sprovedene procedure po osnovu javnog konkursa, saopštili su Vijestima iz MSUCG.

“Javni konkurs za radno mjesto pomoćnika direktora za opšte poslove bio je raspisan 13. jula 2023. godine. Na Javnom konkursu za pomoćnika direktora MSUCG za opšte poslove razmatrana su ukupno dva kandidata koja su uredno dostavila kompletnu propisanu dokumentaciju za radno mjesto koje je bilo predmet konkursa”, odgovorila je Bošković.

Na sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, konkurs za mjesto pomoćnika direktora za opšte poslove objavljen je u petak 14. jula, a rok prijave bio je osam dana.

Mandat pomoćnika direktora traje četiri godine. Kriterijumi za odabir kandidata koji će dobiti zaposlenje, uvijek su isti, navodi se u odgovorima.

“Obrazovanje, stručne kvalifikacije i reference, kao i radno iskustvo neophodno za pozicije koje su predmet javnog konkursa, a konačnu odluku o izboru i imenovanju kandidata donosi direktor JU MSUCG”.

Predviđaju mjesto za Mijović Durutović, MSUCG najavljuje konkurs za producenta

Sagovornici Vijesti očekuju da će i Milena Mijović Durutović, nakon funkcije direktorice Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, na koju je stupila u Vladi Dritana Abazovića i mandata Maše Vlaović, biti zaposlena u MSUCG, kao kustoskinja.

Na pitanje Vijesti da li su u planu nova zapošljavanja i na kojim pozicijama, iz MSUCG su odgovorili da će biti raspisan Javni konkurs za zapošljavanje producenta.

Bonus video: