Vukoviću nagrada za najboljeg glumca na festivalu u BiH

Glumac Nikšićkog pozorištanagradu je dobio za ulogu Jevrema Prokića u predstavi „Narodni poslanik“.

3639 pregleda 61 reakcija 1 komentar(a)
Vuković, Foto: Nikšićko pozorište
Vuković, Foto: Nikšićko pozorište

Nagradu za najboljeg glumca na 28. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Novom Sarajevu dobio je glumac Nikšićkog pozorišta Stevan Vuković za ulogu Jevrema Prokića u predstavi „Narodni poslanik“.

Odluku je sinoć jednoglasno donio žiri Festivala: glumica Lidija Vukićević, reditelj Vitomir Mitrić i teatrolog Zoran Todorović.

Predstavu, koja je premijerno izvedena 30. septembra na sceni Nikšićkog pozorišta, po tekstu Branislava Nušića režirao je Goran Bulajić, a rađena je u koprodukciji Nikšićkog pozorišta i Centra za kulturu Pljevlja.

nagrada nk
foto: Nikšićko pozorište

Glumcu Stevanu Vukoviću je ovo druga nagrada za ulogu u Narodnom poslaniku, a Nagradu za glumačko ostvarenje večeri dobio je na 40. Festivalu „Nušićevi dani“, koji je održan u Smederevu polovinom maja ove godine.

„Narodni poslanik“ otvorio je ovogodišnje izdanje Festivala u Istočnom Novom Sarajevu, za čije su se nagrade, pored ansambla predstave „Narodni poslanik“, takmičili glumci i iz još četiri predstave i šest monodrama iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Vuković je kazao da je značajno kada vas žiri, koji je iz struke, izdvoji kao nekoga ko je svoju viziju lika donio upečatljivije nego drugi. Kako je istakao, nagrada i njegovo igranje je način da se zahvali reditelju Goranu Bulajiću, koji je nedavno preminuo, za saradnju, podršku, druženje.

"Nikšićko pozorište je ovom predstavom, na neki način, otvorilo sebi vrata u regionu. Iako je riječ o individualnoj nagradi, a ne grupnoj, za najbolju predstavu, ipak je ovo potvrda da dobro radimo i da je naš rad cijenjen i vrednovan", kazao je Vuković.

Kako je kazao, ponosan je na sebe, ali i na sve kolege, jer, kako je istakao, gluma je timski sport u kome pojedinac sam ne može postići dobar rezultat.

"Ponosan sam na nagradu i zbog godina, (ne) iskustva, izazova. Drago mi je da sve što smo osmislili za 'Narodnog poslanika' sada dobija smisao i sa lakoćom igramo. Dobilo je, nakon protoka vremena, na punoći", kazao je Vuković.

Direktor Nikšićkog pozorišta Radinko Krulanović, kazao je da je nagrada značajna kako za Vukovića, tako i za pozorište, jer je za sve veliki podstrek.

"Predstava živi i to je najvažnija stvar. Kroz nagrade dobija na značaju i vrijednosti. Željeli bi da predstava traje dok traje Nikšićko pozorište i da postigne apsolutni rekord u igranju. To je cilj i smisao bilo kog igranja, bilo koje predstave i pozorišta. Nagrade dođu kao potvrda rada, ali ne bi trebalo da budu cilj", kazao je Krulanović.

Bonus video: