Promocija knjige o Dragoljubu Jeličiću

Priču o najmlađem srpskom borcu tokom Prvog svjetskog rata, dječaku, vojniku, glumcu, heroju, napisao je njegov unuk Đorđije Njunjić

1400 pregleda 35 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Knjiga “Dragoljub Jeličić, dječak, vojnik, glumac, heroj”, autora Đorđija Njunjića, biće predstavljena sjutra veče u Nikšiću u sali “Zahumlja” u 19 časova, a tom prilikom će govoriti Ilija Bajović i Natalija Đaletić.

Knjigu o najmlađem srpskom borcu tokom Prvog svjetskog rata, dvanaestogodišnjem Dragoljubu, sinu izbjeglice sa Korduna, napisao je njegov unuk Đorđije Njunjić, a objavio Zavičajni klub Kordunaša.

Dragoljub je postao poznat nakon fotografije koju je objavio francuski fotograf koji je golobradog mališana ovjekovječio u rovu na Kalemegdanu za vrijeme odbrane grada Beograda. O hrabrom Dragoljubu, koji je u Velikom ratu sedam puta bio ranjen, pisao je i čuveni švajcarski ljekar Arčibald Rajs u knjizi “Šta sam video i doživio u velikim danima”.

Jeličić je učestvovao i u Drugom svjetskom ratu, a ukupno je odlikovan sa pet medalja za hrabrost.

Velika pasija mladog Jeličića bila je gluma i nako Drugog svjetskog rata bio je pozvan kao glumac u Riječko narodno kazalište, gdje je upoznao suprugu Vilmu koja je radila u Opatiji u radnji jednog vlasuljara koji je sarađivao sa Riječkim pozorištem. Dobili su tri kćerke: Spomenku-Cicu, Biserku i Nadeždu-Nadu. Nakon epizoda u pozorištima u Jagodini, Vranju i Nišu, 1955. godine je dobio posao u Nikšićkom pozorištu gdje je radio kao glumac i reditelj, a u gradu pod Trebjesom je ostao do kraja života. Preminuo je 29. novembra 1963. u Nikšiću gde je, po sopstvenoj želji, i sahranjen.

U knjizi se, pored biografskih podataka, nalaze prilozi o životu i radu Jeličića, novinski tekstovi, posteri iz pojedinih predstava u kojima je igrao, porodične fotografije, ilustracije, kao i feljton “Hrabri vitez junačkog srca”.

Promociju knjige, koja je štampana u Beogradu ove godine, organizuje JU “Zahumlje” u okviru decembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene

Bonus video: