„Čistilište” i „Odraz” u Beogradu

Izložbe umjetnika i profesora FVU Marije Džoganović, Katarine Laković i Balše Gobovića, biće otvorene sjutra u Beogradu

1118 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložbe umjetnika i profesora Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta “Mediteran” u Podgorici, Marije Džoganović, Katarine Laković i Balše Gobovića, biće otvorene u Crnogorskoj kući u Beogradu sjutra u 19 časova.

Marija Džoganović i Katarina Laković predstaviće se prostornom instalacijom “Čistilište”, a Balša Gobović izložbom portreta “Odraz”.

“Džoganović i Laković uzimaju za strukturu svojih radova ambalažu predmeta iz svakodnevne upotrebe koji su na neki način i ‘ritualni’ predmeti samih umjetnica, prema kojima se one, ali i veliki dio populacije, odnose kao prema ‘malim božanstvima’ grijeha. Svojim neposrednim doživljajima prema predmetima svjedoče o usudu zavisnosti savremenog društva. One istražuju odnose koji se odvijaju ispod onog pojavnog, vidljivog nivoa stvarnosti”, zapisala je istoričarka umjetnosti Katarina Gazdić Ilić koja će i otvoriti izložbu.

Posmatrač, kroz prostorne instalacije postavke “Čistilište”, doživljava putovanje kroz koncept čistilišta i u interakciji sa radovima postaje subjekt samog dela, dodaje Gazdić Ilić.

U propratnom katalogu izložbe zabilježeno je da je fotografski portret potvrda nečijeg postojanja, ali i mnogo više od toga, što donose i Gobovićeve fotografije.

“Nečije postojanje oslikavaće i nečije unutrašnje stanje, jer fotografija kao medijum ne mari da li je nešto važno ili ne, da li je nešto željeno ili ne. Ako je ispred objektiva, biće i na fotografiji. Potvrda da se unutrašnje stanje fotografisanih prenosi na fotografiju je da u trenutku fotografisanja imamo potrebu za drugačijom, boljom verzijom sebe. To se oslikava na, pa i najmanjoj, promjeni izraza lica ili držanju onih čiji se portret snima. Kako je svako od nas jednistven u svojoj prirodi, onda je za uspješnost portreta potrebno doprijeti do te jednistvenosti. Potreban je povratak na ‘obično’ ‘jedinstveno’ Ja. Ni jedno, ni drugo stanje nije toliko interesantno, koliko sama činjenica da se prelaz iz jednog u drugo stanje zaista desio”, piše o izložbi.

Obje postavke će biti dostupne javnosti do kraja godine. J. K.

Bonus video: