Bela Tar tek treba da dobije mjesto koje mu pripada

Aleksandar Vujović, kao punopravni član EFA otkriva za koji film je glasao i da ga je posebno obradovalo priznanje dodijeljeno mađarskom reditelju

1779 pregleda 42 reakcija 0 komentar(a)
Foto: EFA
Foto: EFA

Crnogorski reditelj Aleksandar Vujović, kao punopravni član Evropske filmske akademije (EFA), učestvovao je u tajnom glasanju za dodjelu ovogodišnjih nagrada, takozvanog "evropskog Oskara". Vijestima otkriva da ga je posebno obradovala odluka da se mađarskom reditelju Beli Taru dodijeli počasna nagrada Evropske filmske akademije, koju dodjeljuju predsjednika Akademije i upravnog odbora ("Honorary Award of the Academy President and Board for Béla Tarr") za kojeg tvrdi da još nema "pravo mjesto u istoriji svjetske kinematografije, a koje mu pripada".

Sa druge strane, otkriva i da je njegov glas otišao drugom filmu, a ne "Anatomiji pada" francuske rediteljke Žistin Trie, koji je proglašen za najbolji evropski film u 2023. i osvojio nagrade u šest glavnih kategorija.

"Ono što je svakako obilježilo ovogodišnju ceremoniju dodjele Evropske filmske nagrade ili dodjelu evropskog 'Oskara' kako popularno nazivaju ovu nagradu, svakako je francuski film 'Anatomija pada' koji je pobijedio u čak šest glavnih kategorija, između ostalog i u kategoriji za najbolji evropski film 2023. Međutim, moram da priznam da je moj favorit za najbolji evropski film bilo italijansko ostvarenje 'Me Captain' reditelja Matea Garonea, za koji sam i glasao kao punopravni član Evropske filmske akademije, sa pravom glasa", priča Vujović i dalje objašnjava zbog čega...

"Film 'Me Captain', koji je ove godine premijerno prikazan na Venecijanskom festivalu i dobitnik je Srebrnog lava za najbolju režiju, bavi se temom afričkih migracija prema Evropi. U pitanju je tema koja je usljed, najprije pojave pandemije, a zatim i drugih socio-političkih okolnosti na globalnom nivou pala potpuno u drugi planu u javnom diskursu u Evropi i svijetu. A problem, čini se nikada nije bio veći u novijoj istoriji", komentariše Vujović.

Utisci su, kaže, sjajni, a najupečatljiviji trenutak za njega je bilo i obraćanje Bele Tara.

"U svom obraćanju Bela Tar je želio da pošalje posebnu poruku mladim filmskim stvaraocima. Naime, ističući koncept stvaralačke slobode, poslao je poruku ohrabrenja mladim autorima, da slobodno stvaraju sa resursima koje imaju, nezavisno od rigidnog sistema filmske industrije (aludirajući jasno da taj sistem slobodu značajno kompromituje), ističući koncept slobode kao osnovnu pretpostavku za stvaranje velikog djela", konstatuje Vujović.

Crnogorski reditelj iznosi i posebno divljenje i poštovanje prema mađarskom velikanu.

"U pitanju je jedan od autora koji je inspirisao cijele plejade sineasta u Evropi i svijetu, a čiju stvaralačku poetiku posebno cijenim i volim. Jedinstveni planovi sekvenca (kadrovi sekvence), karakteristični su za sve njegove filmove, svi između ostalog rađeni u crno-bijeloj tehnici... Način na koji je konkretnim radnjama u njegovim filmovima opisivao realnost kroz kontinuitet i jedinstvo vremena i prostora, dva osnovna filmska parametra u konstrukciji mizanscena, patentirao je jedinstven autorski rukopis, posebnog dramskog naboja. Ova počasna Evropska filmska nagrada posebno me je obradovala i zato što, pored ostalog, cijenim da Bela Tar još uvijek nema pravo mjesto u istoriji svjetske kinematografije koje mu pripada. A to je, da je jedan od najvećih svih vremena!", priča Vujović.

On podsjeća da je Tar svoju rediteljsku karijeru završio zvaničnom objavom prije više od jedne decenije, ali vjeruje da pravo priznanje tek slijedi.

"Vjerujem da će u vremenu koje dolazi njegovo stvaralačko djelo tek biti valorizovano u istoriji svjetske kinematografije. Autor svakako zaslužuje i priznanje Američke filmske akademije - Oskara za životno djelo. Pa možda ova počasna nagrada EFA, koja je svakako jedna od najprestižnijih u svjetskoj filmskoj industriji bude zamajac i za sličnu inicijativu u Američkoj akademiji filmskih umetnosti i nauke, budući da negdje znamo da te 'najizvikanije' svjetske nagrade ne dobijaju uvijek baš najbolji filmovi, odnosno autori", zaključuje Vujović.

Bonus video: