Povezivanje prošlosti i budućnosti

Na izložbi “Akvizicije” MSUCG na dvije lokacije predstavlja otkupljena djela

1575 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MSUCG
Foto: MSUCG

Široki spektar djela i poruka koje definišu umjetnička djela savremene umjetnosti i najnovije tokove u svim njihovim osobenostima, predstavljena su na izložbi “Akvizicije” Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, koja je otvorena u utorak veče u Podgorici.

“Izložena djela su različita u kontekstu i vizuelnom izrazu, ali spona koja ih povezuje sadržana je u iskustvu savremenog promišljanja - memoriji”, kazala je kustoskinja Natalija Đuranović na otvaranju postavke u Galeriji MSUCG (nekadašnja galerija Centar).

Postavka je predstavljena i u Perjaničkom domu, a obuhvata radove 14 umjetnika koje je Muzej otkupio na Javnom konkursu za otkup muzejskog materijala, za ukupan iznos od 42.500 eura.

“Kako MSUCG u svojoj ucrtanoj strategiji otkupa podržava inovativna umjetnička kretanja, tako se, po prikazu raznovrsni, na ovoj izložbi mogu uočiti radovi izvedeni u različitim medijima - od slikarstva i vajarstva do video radova, digitalno izvedenih radova i fotografije”, kazala je Đuranović.

S obzirom na to da savremena umjetnost danas predstavlja ambijent različitih jezika i interpretaciju, tako je Đuranović primijetila da je ovim putem riječ “o prikupljanju radova i aktualizaciji MSUCG-a kao jednog prostora sa autonomijom, u kojem se preispituju, iščitavaju, problematizuju kategorije društvene angažovanosti i odgovornosti”.

Kustoskinja izložbe Teodora Nikčević kazala je da je konkurs pružio jedinstvenu priliku za uspostavljanje veze između Muzeja i umjetnika koji se bave novim medijima, kako etabliranih, tako i mladih koji već ostvaruju značajne rezultate.

“Povezivanjem prošlosti i budućnosti Zbirkom novih medija - MSUCG ne samo što jača naučni značaj ove umjetničke forme, već i aktivno podržava razvoj i očuvanje novomedijske umjetnosti. Ovaj korak nije samo kulturni doprinos, već i strategija koja unapređuje društveno prepoznavanje i valorizaciju jedne od najznačajnijih umjetničkih formi 21. vijeka”, rekla je Nikčević.

Na izložbi su predstavljeni radovi Šejle Kamerić, Lenke Đorojević, Siniše Radulovića, Adrijane Govzdenović i Goda Palekaite, Irene Lagator Pejović, Darje Bajagić, Aleksandra Vukotića, Ivice Aranđusa, Vlatke Vujošević, Jovete Ljumovića, Darka Vučkovića, Velibora Pavićevića, Adina Rastodera i Jelene Pavićević Marković.

Izložba je otvorena za javnost do drugog februara.

Bonus video: