Prošlost i nasljeđe Kotora za najmlađe

Opštinska javna ustanova “Muzeji” objavila pet muzejskih knjiga za djecu, od čega tri u ovoj godini: “Skiciraj grad”, “Korak po korak muzej” i “Arheologija za najmlađe”

5440 pregleda 0 komentar(a)
Iz seta za iskopavanje, Foto: quot;Muzejiquot; Kotor
Iz seta za iskopavanje, Foto: quot;Muzejiquot; Kotor

Uz priče o nastanku Kotora i značajnim ličnostima koje su stvarale, proučavale i čuvale kulturno nasljeđe tog grada, koje su objavljene lani, u izdanju “Muzeja” Kotor, za najmlađe čitaoce, ove godine objavljena su tri nova naslova, a iz štampe tek je izašao i kreativni blok “Skiciraj grad”.

“Skiciraj grad” je zbirka zadataka za djecu, kroz koje ona pokazuju kako vide svoj grad i sebe u njemu.

“Nacrtajte svoju prvu karnevalsku masku, prvu barku za Bokeljsku noć, kotorsku pjacu, nacrtajte svoj autoportret i nešto što kod kuće smatrate svojim porodičnim nasljeđem, zatim izmaštajte Gospu od škrpjela pod morem i vilu Alkimu na Vilinskim vratima”, stoji u nekim od zadataka.

U 2023. godini, “Muzeji” Kotor objavili su i naslove “Korak po korak muzej” i “Arheologija za najmlađe”.

U knjizi “Korak po korak muzej” najmlađi čitaoci uče o tome čemu služe muzeji, ko u njima radi. Šta sve može da čini muzejsku postavku prikazano je na primjeru Muzeja grada Perasta...

“Skiciraj grad” je zbirka kreativnih zadataka za djecu
“Skiciraj grad” je zbirka kreativnih zadataka za djecu

“Knjiga je vodič kroz muzejsku postavku, ali i leksikon muzeologije za djecu koji najmlađima širi vidike o misiji muzeja i našem kulturnom nasljeđu... Knjigom ‘Korak po korak muzej’ od najmlađih stvaramo muzejsku publiku, istrajnu, punu pitanja i željnu znanja, sa potrebom za obilascima muzeja i u rodnom gradu i širom svijeta”, navode iz “Muzeja” Kotor.

Autorka teksta tog izdanja je Milka Kolundžić, a ilustratorka Ana Rodić. Uz knjigu je štampano i uputstvo za muzejsku avanturu po zamisli dječjeg pisca Uroša Petrovića. Knjiga je objavljena na crnogorskom i engleskom jeziku.

Gdje se nalaze Mala i Velika gruda i ostali praistorijski lokaliteti Kotora, ko je Hipnos... neka su od pitanja na koja odgovore dobijaju najmlađi čitaoci i čitateljke knjige “Arheologija za najmlađe”, koja je promovisana u novembru.

“Kao muzejska ustanova želimo da mališani saznaju važne istine o praistorijskim i antičkim vremenima našeg kraja, kao i da ih počinju geografski smještati u prostoru kojim se kreću. Malo ko zna da se na 500 metara od šoping centra ‘Butiko’ u Grblju nalaze tumuli Mala i Velika gruda, odakle su dragocjeni arheološki nalazi koje čuvaju i proučavaju ‘Muzeji’, a koji svjedoče o životu ljudi na ovim prostorima prije 5.000 godina”, navode iz opštinske javne ustanove.

I za ovu knjigu ilustracije je radila Ana Rodić, a tekst, uz Milku Kolundžić, i Miloš Petričević. Knjiga je objavljena na crnogorskom (ćirilica i latinica) i engleskom jeziku. Uz knjigu dolazi i arheološki set za istraživanje.

Muzejska izdanja za najmlađe
Muzejska izdanja za najmlađe

Javna ustanova “Muzeji” Kotor objavila je lani naslove “Kotorske legendice” i “Kotorske priče o nasljeđu”.

Knjiga “Kotorske legendice” na djeci prilagođen način predstavlja legende tog kraja, pojašnjava šta je to nematerijalna kulturna baština, u čemu je razlika između materijalne i nematerijalne kulturne baštine.

Neke od objavljenih legendi su zaštićeno kulturno dobro Crne Gore, poput Legende o nastanku Kotora, Legende o Tre sorele i Legende o ljubavi Katice Kalfić i francuskog vojnika.

“Legende smo prozvali ‘legendicama’ priželjkujući blizak odnos najmlađe publike prema knjizi. Zato je potencirana potreba da tekst djeci bude ‘drugarski’ i na prvu shvatljiv”, navode izdavači.

I tekst ove knjige priredila je Milka Kolundžić, a ilustracije uradila Ana Rodić. Knjiga je objavljena na crnogorskom (ćirilica, latinica), engleskom, italijanskom i ruskom jeziku.

“Kotorske legendice” dobile su Plaketu za najljepšu knjigu hercegnovskog “Trga od knjige”, a Udruženje crnogorskih pisaca za djecu i mlade ih je proglasilo Najboljom knjigom za djecu objavljenom u 2022. godini.

“Kotorske pričice o nasljeđu” javna ustanova “Muzeji” Kotor promovisala je u novembru prošle godine. Ta knjiga najmlađoj čitalačkoj publici treba da pruži saznanja o 12 značajnih ličnosti iz života Kotora koje su stvarale, proučavale i čuvale kulturno nasljeđe tog grada: Fra Vite, Lovra Marinova Dobričevića, Dimitrija Daskala, Jacinte Kunić Mijović, Tripa Kokolje, Miloša Miloševića, Vide Matjan, Jovice Martinović, Vesne Lipovac Radulović, Jasminke Grgurević, Zorice Čubrović, Nade Radović.

Autorke teksta “Kotorskih pričica o nasljeđu” su Milka Kolundžić i Jelena Vukasović, a Ana Rodić i Dušica Ivetić autorke su ilustracija, dizajna i ukupnog likovnog ostvarenja knjige.

“Kotorske pričice o nasljeđu” namijenjene su djeci osnovnoškolskog uzrasta, a štampane su na crnogorskom (ćirilica, latinica) i engleskom jeziku.

Set muzejskih knjiga u izdanju “Muzeja” Kotor preporuka je članova Fejsbuk grupe “Novogodišnji pokloni proizvedeni u Crnoj Gori”, koja je kreirana sa ciljem da promoviše domaću proizvodnju.

Izdanja “Muzeja” Kotor mogu se kupiti u u njihovoj direkciji, Muzeju grada Perasta i na Rimskim mozaicima u Risnu. Za one van Kotora, knjige je moguće poručiti putem veb sajta www.platformaknjiga.me.

Bonus video: