Da su pravde jače nego sile

Izložba Teodore Nikčević otvorena u podgoričkoj galeriji “Art”

1418 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Muzeji i galerije Podgorice
Sa izložbe, Foto: Muzeji i galerije Podgorice

Izložba “Da su pravde jače nego sile” umjetnice Teodore Nikčević otvorena je u Galeriji Art u Podgorici, u sklopu manifestacije Decembarska umjetnička scena DEUS 2023, u organizaciji JU Muzeji i galerije Podgorice.

“Riječ je o prostornoj instalaciji koja je prošle godine predstavljena publici u Crnogorskoj galeriji umjetnosti ‘Miodrag Dado Đurić’ na Cetinju. Rad se oslanja na prakse promišljanja ličnih istorija i trauma žrtava savremenih logora, fokusirajući se prvenstveno na iskustva crnogorskih informbirovki - logorašica na ostrvima Goli otok i Sv. Grgur u vrijeme krize oko IB rezolucije 1948. godine. Preuzimajući ličnu i kolektivnu arhivu, umjetnički rad Teodore Nikčević preispituje logorsko iskustvo kao conditio unhumana/stanje neljudskog koje se kao fotografski otisak upisuje u ljudska tijela, društvena tijela, kolektivnu istoriju i sjećanje”, navodi se u saopštenju.

Sa izložbe
Sa izložbefoto: JU Muzeji i galerije Podgorice

Rad je nastao u okviru pripreme dokumentarnog filma ‘Što ostane od života’ autorke Nataše Nelević u produkciji “Live production”, koju su podržali Filmski centar Crne Gore i Filmski centar Srbije, koji je takođe zaokupljen političkim, etičkim i humanim logorskim traumama crnogorskih informbirovki.

Teodora Nikčević (1986) je trenutno na master studijama Transdiciplinarne humanistike i teorije umjetnosti na FMK u Beogradu. Završila je diplomske i postdiplomske specijalističke studije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Kao dobitnica stipendije Kultur kontakta pohađala je Internacionalnu ljetnju školu u Salzburgu. Do sada je imala dvije samostalne izložbe, a učestvovala je u brojnim internacionalnim umjetničkim projektima. Rezidencijalno je boravila u Nida Art Colony, Litvanija 2017 i CAOS, Italija 2014.

Bonus video: