Nikšićki književni susreti spremni za „divljenje tuđem djelu”

Manifestacija se održava od 21. do 24. decembra u Gradskoj kući

1712 pregleda 79 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Od 21. do 24. decembra u Gradskoj kući u Nikšiću, u organizaciji JU Narodna biblioteka “Njegoš”, biće održani XXVI Nikšićki književni susreti. Slogan ovogodišnjih Susreta je citat Tomasa Mana: “Najljepše osjećanje koje sam imao u životu, to je - divljenje tuđem djelu”.

Nakon svečanog otvaranja susreta, u četvrtak, 21. decembra, u 19 časova, biće promovisane zbirke pjesama prošlogodišnjih pobjednika: “Vještina zaborava”, Milenka Mira Šarca, “Od pelena do pesama”, Jovane Simić Rusu i “Nostalgija”, Gorana Radojičića. Moderatorka večeri biće dr Gordana Kustudić.

Podnevno druženje sa dječjim piscem Žarkom Vučinićem zakazano je za petak, 22. decembra, a moderatorka će biti Rada Draganić. Istog dana u 17.30 časova, Bosiljka Pešut vodiće razgovor sa piscem Rankom Krstajićem, dok će u 19 časova biti promovisana knjiga “Duhovi”, autora Vladimira Arsenijevića, a moderatorka će biti mr Ksenija Rakočević. Knjiga “Duhovi” je posljednja iz Arsenijevićeve tetralogije koju je započeo 1994. godine romanom “Potpalublje” za koji je dobio Ninovu nagradu. Nastavio je tri godine kasnije “Anđelom”, da bi treći roman “Ka granici” objavio tek 2018.

U subotu, 23. decembra, književnica Jelena Vukić družiće se sa mališanima tačno u podne, dok će u 17.30 časov biti predstavljena knjiga beogradske spisateljice i esejistkinje Jasmine Ahmetagić ”Priče o Narcisu zlostavljaču: zlostavljanje i književnost”, koja je od “Blum izadavaštva” okarakterisana kao knjiga XXI vijeka. U 19 časova biće predstavljeno stvaralaštvo Isidore Sekulić projekcijom dokumentarnog filma i razgovorom koji će sa književnicom i istoričarkom umjetnosti Laurom Bernom voditi Darko Nikolić.

Nikšićki književni susreti završavaju se u nedjelju, 24. decembra. U podne je planirana “Novogodišnja čarolija”, kolažni program za djecu u kome će učestvovati članovi “Kluba malih-velikih pisaca”, a moderatorka će biti Katica Grozdanić. Poetsko veče “Pjesnička je vječita istina”, na kome će učestvovati Nikola Madžirov, Elis Bektaš, Sofija Simović, Jovan Drašković, Nataša Lalatović i Sara Drinčić, biće održano u 17.30 časova, a moderator večeri biće Darko Nikolić. Proglašenje pobjednika XXVI Nikšićkih književnih susreta zakazano je za 19 časova, a veče će moderirati Gordana Kustudić.

Nikšićki književni susreti utemeljeni su 1969. godine i nakon prvih deset godina i kontinuiranog održavanja počeli su da se prorjeđuju, da bi se nakon održavanja XVI Susreta, 1994. godine, ugasili. Obnovljeni su nakon dvadesetogodišnje pauze, u decembru 2014. godine. Ostalo je zabilježeno da su na Nikšićkim književnim susretima učestvovali velikani pisane riječi iz bivše Jugoslavije, poput Desanke Maksimović, Dobrice Ćosića, Mihaila Lalića, Meše Selimović, Stevana Raičkovića, Dušana Kostića, Ćamila Sijarića, Slavka Janevskog, Vita NIkolića, Duška Trifunovića, Dragana Radulovića..

Nikšićki književni susreti, koji se organizuju uz podršku Ministarstva kulture i medija i Opštine Nikšić, dio su decembarskog repertoara “Nikšićke kulturne scene”.

Bonus video: