„Tiha svilenost” u Danilovgradu

Ana Janković 22. decembra predstavlja svoju drugu knjigu poezije

3311 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Predstavljanje knjige poezije “Tiha svilenost” Ane Janković biće upriličeno u petak 22. decembra u Danilovgradu.

Veče će biti organizovano u Biblioteci “Mihailo Miho Vuković” JU Centra za kulturu Danilovgrad, a tom prilikom govoriće: prof. dr Ljiljana Pajović Dujović, mr Lidija Vojinović i urednica Natalija Đaletić, dok će događaj uveličati gitarista Enes Zejnilović i solistkinja Milica Nunić Vučetić. Moderator je Mijodrag Migo Đurović.

Đaletić je u recenziji zbirke “Tiha svilenost” istakla da Janković “zna šta je poetski tekst i sveobuhvatno ga razumije”.

“Prema njemu se odnosi isključivo kao prema umjetničkom djelu i od njega traži da samo to i bude (umjetnički tvoreno estetsko djelo)”, bilježi Đaletić i ističe da ona “istinski vjeruje pjesničkom biću Ane Janković”.

Ana Janković rođena je 1989. godine u Podgorici gdje je završila osnovnu školu, gimnaziju i Fakultet političkih nauka, smjer međunarodni odnosi (2013). Na Filološkom fakultetu u Nikšiću, na studijskom programu za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti diplomirala je 2019. U okviru studija na oba fakulteta dobitnica je stipendije za talentovane studente. Na Filološkom fakultetu u Nikšiću proglašena je za studenta generacije (decembra 2018) na Studijskom programu za Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti.

Svoju prvu zbirku pjesama “Zrak u magli” objavila je 2005. godine, a “Tihu svilenost” objavila je izdavačka kuća “Ouroboros” 2021. Objavljivala je poeziju u zborniku Novosarajevskih književnih susreta 2011, književnom portalu strane.ba, u zbirci PAF poezija u okviru konkursa za najbolje neobjavljene pjesme u Crnoj Gori 2019.

Među osvojenim priznanjima izdvaja se prva nagrada na konkursu za pjesnike do 35 godina u okviru književnog festivala “Dani Radovana Zogovića” održanom u Kolašinu 2020. godine. Napisala je dramu “Gospođa Josip” koja je bila u užem izboru na konkursu Beogradskog dramskog pozorišta 2013.

Bonus video: