Suprotstavljanje nepravdama

Izložba Andreje Kulunčić “Mi: Glasovi” biće otvorena sjutra u Podgorici, u Modernoj galeriji

1100 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Mi: Glasovi” umjetnice Andreje Kulunčić, biće otvorena sjutra u Modernoj galeriji JU Muzeji i galerije Podgorice, u 20 časova.

Izložba je izgrađena oko pet stanica, navodi se u najavi, a to su: novinska naracija, zona pokretnih slika, svjedočanstva zatvorenica, mentalna mapa autorke i sekvencijalno nizanje plakata. Tako na različite načine okuplja ljude koji su konsenzusom potisnuti na društvenu marginu. Prolaskom kroz galeriju, publika spoznaje nevidljive niti koje čine kolektivni pogled i glas društveno neprivilegovanih osoba, ističe se u saopštenju.

Andreja Kulunčić
foto: Promo

Izložba predstavlja radove nastale tokom protekle dvije decenije i u tom kontekstu se može sagledati i kao retrospektiva, a kustoskinje su Irena Bekić i Anca Verona Mihulet.

“U svojoj umjetničkoj praksi, Andreja Kulunčić detektuje društvene nepravde i istražuje načine na kojima im se možemo suprotstaviti. Maloljetne trudnice u Engleskoj, bosanski radnici u Sloveniji, migranti u Austriji, indonežanski radnici u Hrvatskoj, radnici bez papira u Švajcarskoj, otpuštene radnice najvećeg trgovačkog lanca u Hrvatskoj, osobe nenormativnih identiteta, žene, sindikalni borci i borkinje, političke zatvorenice - samo su neki su od mnogobrojnih čiji nevidljivi, neprivilegovani životi markiraju globalni svijet. Pomoću njihovih glasova, Kulunčić unosi promjenu u uobičajeni i jednosmjerni način na koji percipiramo svoju okolinu”, navodi se u saopštenju.

Andreja Kulunčić
foto: Promo

Posjetioci i posjetiteljke izložbe pozivaju se na osluškivanje, solidarnost i preuzimanje zajedničkog rizika da se suprotstave svijetu u kojem su neki privilegovani, a drugi svedeni na preživljavanje, poručuju organizatori.

“U takvoj konstelaciji, u zajedničkom istupu koji se ne mora odvijati samo u prostoru političke moći, stvara se aktivno polje djelovanja. U tom procesu ‘JA’ prerasta u zajedničko ‘MI’”, navodi se u najavi.

Izložba je dio manifestacije DEUS 2023 i biće otvorena do 31. januara 2024.

Bonus video: