Panel diskusija: Kako do slobode u kulturi?

Inicijativa "Kultura nije plijen" večeras u Podgorici organizuje javnu diskusiju na kojoj se bave statusom slobodnih umjetnika u Crnoj Gori

1363 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Srđa Dragović
Foto: Srđa Dragović

Umjentici okupljeni oko inicijative “Kultura nije plijen” nastavljaju sa serijalom panel diskusija, i to danas u Podgorici u prostoru “201 engaging space” u 19 časova. Tema koju ovoga puta obrađuju je “Javni interes u kulturi: Kako do slobode?” i tom prilikom se bave statusom slobodnih umjetnika u Crnoj Gori.

"Ovim paneliom nastavlja se serijal javnih diskusija i debata sa ciljem detaljnog sagledavanja stanja u crnogorskoj kulturi, okupljanja stvaraoca i kulturnih djelatnika sa jedne strane i predstavnika institucija sa druge strane kroz iniciranje i promociju kulture dijaloga", najavljuju oni.

Kultura nije plijen
foto: Promo

Navode da će tokom panel diskusije pokrenuti teme kao što su: "Šta u Crnoj Gori podrazumijeva status 'slobodnog umjetnika' i kako se stiče?; Kako izgleda proces aplikacije i da li je transparentan, te kada je poslednji put raspisan konkurs?; Ko čini komisiju koja o tom statusu odlučuje i kako se ona bira?; Šta taj status donosi umjetnicima i da li od njega mogu dostojanstveno da žive i stvarraju?"... To su samo neka od pitanja na koja će panelisti razmijeniti iskustva i stavove i pokušati da daju odgovore. Panelisti su: dramski i audiovizuelni umjetnik Dušan Vuleković, dramska umjetnica Teodora Kipa, likovna umjetnica Jovana Vujović i načelnica Direkcije za status pitanja umjetnika, stručnjaka i državne nagrade u Ministarstvu kulture i medija Aleksandra Popović. Moderatorka događaja je dramska književnica Sandra Vujović.

Bonus video: