Drama „Ludi kralj” večeras u „Kosmosu”

Promocija novog djela Željka Ivanovića biće održana u okviru Zimskog salona knjige BOOKA 2023.

2548 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije u Beogradu, Foto: Vijesti/Laguna
Sa promocije u Beogradu, Foto: Vijesti/Laguna

Promocija drame “Ludi kralj” Željka Ivanovića biće održana danas u Podgorici, u knjižari “Kosmos” u Master kvartu u 20 časova. Događaj se organizuje u okviru Zimskog salona knjige BOOKA 2023.

Drama “Ludi kralj” je objavljena u izdanju beogradske izdavačke kuće “Laguna”, a premijerno je predstavljena u Beogradu, u okviru manifestacije “Noć knjige”. Tom prilikom autor je istakao da je u pitanju drama o društvu, okolnostima i nama kao zajednici.

“To je priča o mentalitetu i jednom vremenu, kraljevima koje smo većinski birali i koji su sa svojom kamarilom od društva napravili ludnicu”, kazao je Ivanović i otkrio da motivi njegovog rukopisa leže u minule tri i po decenije, ali i među junacima i događajima jednog vremena...

“To sam sve do skora opisivao isključivo kroz novinarske analize i kolumne, što me je na kraju inspirisalo da ih stavim u dramsku formu koja kao svaka fikcija, čini mi se i njima, tim mojim junacima, ali i meni kao autoru, puno više odgovara. Manje je ljutnje i neprijateljstva, a više smijeha i suza”, objasnio je Ivanović.

Mjesto radnje je psihijatrijska klinika, a Ivanović je u razgovoru za Nova.rs objasnio i zbog čega se odlučio na to.

“Svaka psihijatrijska klinika je mjesto gdje dolaze ili završavaju oni kojima je sudbina ili slučaj nabacio na leđa previše tereta, koji ne mogu da ponesu. Na sličan način vidim sve ove naše zemlje poslije tri decenije pogrešne tradicije - kao zajednice jedinki koje su platile i još uvijek plaćaju visoku cijenu pogrešnih izbora i naivnih vjerovanja. Lud, zbunjen, normalan - sve je relativno, tako da je radnja smještena u ludnici a likovi su sto odsto normalni, što znači da je nezahvalno tvrditi gdje je bolje i ko je luđi. Ili normalniji”, rekao je on.

U srži drame je, kaže on, “nepravda, kao najveća tekovina ovog vremena”, a ogleda se u životnim pričama glavnih junaka Ivanovićevog dramskog teksta.

Književnik i kolumnista Balša Brković poručio je čitaocima da zaborave na Željka Ivanovića kao antiratnog novinara iz ranih devedesetih, čovjeka koji je bio dio svih važnih projekata za stvaranje nezavisne medijske scene u Crnoj Gori, lucidnog kolumnistu, pouzdanog hroničara našeg tranzicijskog lutanja, autora nekoliko vrijednih publicističkih knjiga...

“Pred vama je sada Željko Ivanović, dramski pisac”, ističe Brković i dodaje:

“Njegov ‘Ludi kralj’ otkriva i pokazuje dubinu propasti jednog društva. Svi socijalni šavovi su popucali, svaka nepodopština je normalna, svi su razjedeni opštom, ali i sopstvenom krivicom. Razgolićivanje sistema upravo počinje od te vrste uvida: zašto su i kako svi bili neka vrsta (ne)voljnih saučesnika. Autor se spretno poigrava i jednim sasvim ljudskim porivom, posebno prisutnim u totalitarnim ili autokratskim vladavinama: potrebom da se zamisli kako će završiti diktator. Hoće li ga snaći (pravedna) kazna ili će se nekako izvući? Ivanovićev odgovor na to pitanje je dramski ubjedljiv”, zabilježio je Brković u recenziji.

Sa promocije u Beogradu
Sa promocije u Beogradufoto: Vijesti/Laguna

U razgovoru za Nova.rs Ivanović je istakao da ipak bez novinarstva ne bi bilo ni literarnog izleta.

“Intenzivno pisanje za ‘Vijesti’ u dužem periodu me je dovelo do tačke kada sam, s jedne strane, shvatio da junake mojih kolumni možda efektnije i slikovitije mogu da opišem kroz dramsku formu nego novinsku kolumnu, a, s druge strane, vremenom mi je to unapređivalo tehniku, stil, raspirivalo maštu... Zbog svega toga sam zahvalan novinarstvu na lijepoj avanturi, istraživanju, učenju, otkrivanju, prepoznavanju, nerviranju, ushićenju, ljutnji, radosti, i svemu ostalom što mi je pisanje ovakvog teksta donijelo”, rekao je on.

Dramska spisateljica i scenaristkinja Maja Todorović ovu knjigu je opisala kao duhovitu, ali i tragičnu.

“Kada ludi kralj bježi nakon pada sa vlasti, logično i taj bijeg mora biti ludilo svoje vrste. Ironično, likovi ove drame su pokušali u ludnici da nađu mir i spas od ludila koje vlada svuda oko njih i koje se uvuklo u sve pore društva. Duhovito, a tragično ova drama slika presjek stanja društva koje ostaje posle ludog kralja. Nažalost, njegov odlazak nije kraj ludila i posljedice će se još dugo osjećati”, zabilježila je ona.

Pisac i kolumnista Đuro Radosavović nagovještava da bi bilo dobro da se ova drama postavi na scenu.

“Ivanović je dobro zapisao sve loše što nam se događalo. Najbolje je što će se ova drama igrati, a najgore je što smo sa likovima iz drame živjeli 30 godina”, piše Radosavović.

Iako je “Ludi kralj” tek izašao iz štampe, Ivanović je najavio da već radi na novom dramskom tekstu i otkrio o čemu se tu radi.

“To će biti jednočinka, inspirisana Havelovim stvaralaštvom... Kao i kod čuvenog češkog pisca, tu će biti mnogo više autobiografskih detalja nego u drami ‘Ludi kralj’”, rekao je Ivanović.

Drama “Ludi kralj” je u prodaji u svim knjižarama Nove knjige - Gradskim i Kosmos knjižarama.

Bonus video: