Retrospektivna izložba Branislava Sekulića

Postavka će biti otvorena večeras u podgoričkom Dvorcu Petrovića

951 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Retrospektivna izložba Branislava Bana Sekulića biće otvorena danas u Dvorcu Petrovića u Podgorici, u 19 časova.

Na otvaranju izložbe govoriće: direktor Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore Vladislav Šćepanović, kustoskinja izložbe Maja Dedić i umjetnik Branislav Bane Sekulić.

“Postavka obuhvata preko 50 recentnih radova, koji predstavljaju zaokruženu misaonu cjelinu njegovog višedecenijskog stvaralačkog opusa. Radovi su realizovani u mediju - slika, u tehnikama - ulje na platnu i lesonitu, gvaš i kolaž na papiru i u kombinovanoj tehnici”, navodi se u najavi.

Kustoskinja Dedić ističe da je Sekulićev opus kompleksan zbog neiscrpne imaginacije koju posjeduje, gradeći umjetničke svjetove sa raznorodnim sadržajima.

“On je svoje cjelokupno stvaralaštvo zasnovao na iznalaženju suptilnih razlika i velikih sličnosti između viđenog i doživljenog, običnog i svakodnevnog u funkciji umjetničkog preobražaja. Način na koji je on svoje utiske i misli uspio da vizualizuje, kretali su se od hiperealističkog manira, sa originalnom analizom potrošačkog društva u početnoj fazi stvaralaštva, preko koloritno toplo razrađenih enterijera i eksterijera na kojima se javlja antička plastika tokom 80-ih. Zatim tokom 90-ih, radi radove u duhu magijskog realizma, pa sve do apstraktnog tretmana sadržaja od 2000. do 2010. i slikarskih rješenja bliskih nadrealizmu i metafizičkom slikarstvu - radovi iz ciklusa ‘Mediteran’ od 2010. pa sve do danas”, zapisala je ona.

Izložba hronološki prati određene motive i tematske segmente koji su obilježili stvaralaštvo Branislava Sekulića. Kroz postavku se prati i njegov razvojni put, od najranijih radova nastalih na beogradskoj akademiji likovnih umjetnosti, pa sve do danas, pri čemu je autorov izbor motivskih sadržaja veoma, raznolik, spontan i obogaćen ličnim detaljima.

Branislav Bane Sekulić rođen je 1952. godine u Prokuplju. Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1978. godine, odsjek Slikarstvo, u klasi profesora Milana Kečića. Na istom fakultetu je magistrirao 1980. godine, u klasi profesora Aleksandra Lukovića. Od 1981. do 1984. godine radi kao urednik likovnog programa u Domu omladine “Budo Tomović” u Titogradu. Pored vođenja galerije, osnovao je Školu likovnog vaspitanja, a uporedo sa likovnim stvaranjem, bavio se i pedagoškim radom.

Sa grupom svojih kolega 1980. godine osniva neformalnu likovnu grupu “Generacija 9”. U periodu od 1995. do 2001. godine bio je potpredsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Bio je komesar crnogorske selekcije (Vojo Stanić) na međunarodnoj izložbi Bijenale u Veneciji 1997. godine.

Njegovi radovi se nalaze u brojnim muzejima i privatnim kolekcijama. Učestvovao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu i dobitnik je značajnih nagrada.

Bonus video: