Učenici i profesori Muzičke škole "Dara Čokorilo" donijeli spektakl na scenu Nikšićkog pozorišta

Profesorica harmonike Vesna Šarac kazala je da je ideja da realizuju jedan ovakav događaj nastala 2019. godine, ali im je tada korona omela planove, zato su sada na „kostur“ koji je tada postavljen nadogradili priču

4745 pregleda 109 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Kada učenici i profesori Muzičke škole „Dara Čokorilo“ iz Nikšića udruže snage onda nastane čarolija. Upravo to se dogodilo sinoć u Nikšićkom pozorištu gdje se tražilo mjesto više za stajanje, a povod je bio novogodišnji koncert Muzičke škole na kome su izvedene numere iz poznatog i nagrađivanog mjuzikla „Ljepotica i zvijer“. Oko stotinu izvođača na sceni, pet puta više publike i ovacije i aplauzi kojima su nagrađani učesnici koji su donijeli novogodišnju čaroliju.

Profesorica harmonike Vesna Šarac kazala je da je ideja da realizuju jedan ovakav događaj nastala 2019. godine, ali im je tada korona omela planove, zato su sada na „kostur“ koji je tada postavljen nadogradili priču.

„Uživali smo u izboru kompozicija iz mjuzikla, kao i u pripremi. Intenzivna priprema je trajala mjesec i po, mada smo od početka školske godine radili individualno, sekcijski po probama. Kada smo počeli spajanje sve ovo je dobilo obrise. Bilo je i teško, i zahtjevno, ali i lijepo. Tek tada smo shvatili u kakav smo projekat ušli. Imali smo sreću da je pozorište prepoznalo samu ideju projekta, ustupili nam scenu koja je sjajna i pomogli u scenografiji. Imali smo sjajnu podršku i zato je sve ovo bilo ovako spektakularno“, kazala je Šarac.

Iako nijesu izveli kompletan mjuzikl, sve su uspjeli toliko efektno da uvežu da je djelovalo kao jedna zaokružena cjelina izuzetno dobro osmišljena i izvedena.

"Što se tiče ansambla koji je ovo izvodio na sceni je bio 31 učenik i profesor osnovne i srednje škole i šefovi aktiva gudačkog, duvačkog i klavirskog odsjeka. Bili smo jedan pravi tim. Profesorica Dijana Dendić i ja spremali smo orkestar – ona gudački, a ja dio mješovitog. Nastupio je hor osnovne i srednje škole, a pripremali su ih profesorice Valentina Topalović-Jaredić i Jelena Radojčić, dok su soliste pripremili naše sjajne profesorice sa odsjeka solo pevanja, Tijana Blečić-Perović i Diana Floršic-Marković", predstavila je Šarac učesnike ponosna na ono što su zajedno izveli.

A ponosna je bila i publika, pa se Šarac, kao i ostali izvođači, nadaju da njihovo premijerno izvođenje numera iz mjuzikla "Ljepotica i zvijer" neće biti i jedino.

"Hor je uživao na sceni. Sve je bilo prirodno – i gluma i sve. Nama se ovo dopalo i nadam se da će predstavnici kulturnih ustanova shvatiti šta se na sceni Nikšićkog pozorišta desilo i da ćemo dobiti ponudu da se ovo izvede više puta, pa na kraju i ovdje. Mislim da je sala će biti premala da primi sve koji su bili zainteresovani, a mislim da bi interesovanje i ostalih gradova bilo jednako dobro", kazala je profesorica harmonike koja je bila i dirigentica na spektaklu.

"Naši koncerti su uvijek posjećeni i trudimo se da pomjeramo granice u svakom smislu, posebno u muzičkom i da izbor programa bude interesantan, da se uvijek nešto novo ponudi učenicima, školi i gradu. Ipak smo mi jedna od najviših kulturnih institucija u gradu i moramo da održimo trend u tome i da budemo inicijator tih dobrih ideja", poručila je Šarac.

Bonus video: