Herojstvo i ljubav keruše Gabi

Roman za djecu pisca Gorana Markovića predstavljen je u punoj sali Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”

1776 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije: Marković, Foto: Jelena Kontić
Sa promocije: Marković, Foto: Jelena Kontić

Topla i uzbudljiva priča o ženki njemačkog ovčara Gabi, zasnovana na istinitim događajima iz 20. vijeka okupila je veliki broj najmlađe publike u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici. Jučerašnja promocija romana “Gabi, hrabro srce Beograda”, čiji je autor Goran Marković, protekla je u nesvakidašnjoj atmosferi za koju su prvenstveno zaslužni mališani iz publike, ali i pisac Marković koji je živopisno opisao herojstvo poznate Gabi.

“Roman ‘Gabi, hrabro srce Beograda’ opisuje život ženke njemačkog ovčara koja se proslavila hrabrim podvigom, kada je, sukobivši se sa odbjeglom jaguarkom u beogradskom zoološkom vrtu, spasila život noćnom čuvaru i spriječila divlju mačku da izađe na ulice Beograda i ugrozi živote njegovih stanovnika”, navodi se u opisu.

Dugogodišnji učitelj i osnivač Izdavačke kuće “Pčelica” iz Čačka, Marković je prisutnima u punoj sali “Marko Miljanov” približio jednu posebnu priču koja je, i u vrijeme kada se desila, oduševila domaću i svjetsku javnost.

“Ovo je tema koja je vezana za bivšu Jugoslaviju, vrijeme kada smo svi živjeli kao jedna država. Tada se u beogradskom zoološkom vrtu dogodio jedan neobičan događaj koji je za to vrijeme bio veoma specifičan. To je priča o psu koji se zove Gabi, a koji je učestvovao u svemu i koji od tog događaja ima poseban tretman. On je čak dobio i spomenik za života, što je do tada bilo rijetko”, priča Marković.

Puna sala “Marko Miljanov”
Puna sala “Marko Miljanov”foto: Jelena Kontić

Iako Gabi ima spomenik u zoološkom vrtu, on je odlučio da joj svojom knjigom stvori književni spomenik, od riječi, a objasnio je i kako je do toga došlo.

“Vidio sam članak koji mi je privukao pažnju upravo zato što je to bila priča o toj keruši. Prije svega, to nije ružan izraz i kinolozi kažu da se koristi baš za ženke njemačkog ovčara. Ta keruša me je fascinirala. Ona je 22. juna 1987. godine patrolirala sa čuvarom zoološkog vrta i policijskim psom koji je isto bio njemački ovčar. Redovno su bili na terenu, međutim tada se dogodilo da je iz jednog kaveza, jer je zoo-vrt bio u prilično lošem stanju, jedan jaguar bukvalno pobjegao. To se nikada ranije nije događalo... I ona je počela da ubija neke životinje, a bližila se upravnoj zgradi, došla je do samog ulaza. Jedan zid ju je dijelio od izlaska na ulice Beograda. Možete zamisliti šta je moglo da se dogodi”, priča Marković i budi pažnju prisutnih.

On je dalje opisao kako je policijski pas Falko koji je bio sa Gabi i čuvarom, prema svjedočenjima čuvara, počeo da bježi, dok je Gabi jurnula pravo ka zgradi koja je bila ka izlazu. Falko je osjetio koliko je jaguar opasna i neukrotiva životinja. Gabi se, pak, suprotstavila jaguaru i uspjela je da je potisne.

“Jaguar se vratio ka svom kavezu, a Gabi je bila teško povrijeđena. Našli su je i na sreću svih zaposlenih, a posebno tadašnjeg direktora Vuka Bojovića, uspjeli su da je spasu na veterinarskom fakultetu, iako je bila teško ranjena. Iako mnogi nisu vjerovali u njen oporavak, Gabi je nastavila svoj život i doživjela mnoge lijepe stvari, između ostalih i spomenik u beogradskom zoološkom vrtu koji je posvećen njoj. To je spomenik rad akademskog vajara Nikole Vukosavljevića”, otkrio je Marković.

On je podsjetio da su o tom događaju tada izvještavali i svjetski mediji, a da je spomenik podignut kao prvi spomenik nekoj životinji, i to baš u zoo-vrtu. Marković nije dalje mnogo otkrivao o svom romanu uz koji mališani sigurno razvijaju maštu i ljubav prema životinjama i istakao je da nikada ne bi trebalo da zaboravimo hrabre čovjekove prijatelje...

Goran Marković je dugogodišnji učitelj, ali i jedan od vodećih izdavača knjiga za djecu za koje je osvajao brojna priznanja.

“Ja znam da knjige više nisu toliko prioritetne na neki način, ali tu smo da njegujemo i nastavimo tu ljubav prema knjizi i da širimo interesovanje”, poručio je on na promociji.

Istakao je i da su junaci u njegovim rukopisima uglavnom životinje i bez obzira na radnju, ne prikazuje ih kao loše već kao bića koja imaju svoje karakteristike i instikte, ali i bezuslovnu ljubav...

Roman “Gabi” obogaćen je ilustracijama akademskog slikara Igora Krstića i raritetnim fotografijama keruše Gabi.

Roman "Gabi, hrabro srce Beograda" opisuje život ženke njemačkog ovčara koja se proslavila hrabrim podvigom, kada je, sukobivši se sa odbjeglom jaguarkom u beogradskom zoološkom vrtu, spasila život noćnom čuvaru i spriječila divlju mačku da izađe na ulice Beograda i ugrozi živote njegovih stanovnika", navodi se u opisu

Bonus video: