Preminuo slikar Marko Lukovac

Lukovac je bio magistar slikarstva i kustos Moderne galerije, bavio se slikarstvo i andergraund stripom

29204 pregleda 168 reakcija 18 komentar(a)
Lukovac, Foto: Muzeji i galerije Podgorice
Lukovac, Foto: Muzeji i galerije Podgorice
Ažurirano: 24.12.2023. 14:45h

Slikar Marko Lukovac preminuo je u 43. godini, saopštili su Muzeji i galerije Podgorice.

Lukovac je bio magistar slikarstva i kustos Moderne galerije. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore na Cetinju (2006), odsjek Slikarstvo, gdje je završio i postdiplomske studije (2010). Bavio se slikarstvom i andergraund stripom.

Kyrie eleison
Kyrie eleisonfoto: Muzeji i galerije Podgorice

"U postmodernističkom duhu ukrštao je uticaje njemačkog ekspresionizma, fovizma, art bruta, vizantijske umjetnosti, ali i fenomena andergraunda i supkulture. Snažnim, sirovim koloritom, lakonskim crtežom naglašenih kontura i apsurdnim, crnohumornim narativom na slikama, na površinu je izvlačio potisnutu nutrinu čovjeka, oslobađajući ga konvencionalnog, društveno poželjnog ponašanja i afirmisao ideju povratka prvobitnom, primitivnom, spontanom i nagonskom (Adam i Eva, 2009)", navode iz Muzeja i galerija Podgorice.

Minotaur i Arijadna
Minotaur i Arijadnafoto: Muzeji i galerije Podgorice

Podsjećaju da je Lukovac imao više samostalnih izložbi, od kojih je svaka bila upečatljiva na svoj način. Sam umjetnik se, potvrdio je u jednom razgovoru za "Vijesti", povremeno vraćao slikama iz ciklusa "Hrist i Alah kod Bude na Olimpu", "Adam i Eva", "Karavađo i mikroorganizmi (die quantemechanic)", a upravo je njegova postavka "Hrist i Alah kod Bude na Olimpu" bila među prvima koja je upriličena nakon prvog talasa virusa korona 2020. godine u Crnoj Gori.

Lukovac je, pored zapaženih samostalnih, imao i veliki broj predstavljanja na kolektivnim izložbama i likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu. Ilustrovao je knjige, a dugo godina je svirao bubnjeve u lokalnom bendu, otkrio je "Vijestima" u jednom intervjuu. Tom prilikom je govorio i o svojoj umjetničkoj praksi, ističući da stvara u tišini i samoći, udaljen od buke i brzine grada, uz mir, spokoj i zvuke prirode...

"Prije nego što počnem da slikam, uzmem Bibliju, Stari ili Novi zavjet i čitam... Čitam Danila Kiša, njegovu “Enciklopediju mrtvih” i “Peščanik” i neke slične knjige koje skoro pa napamet znam, a koje me transcedentno uvode u moj slikarski svijet. Već dvije godine proučavam filokaliju, to je dobrotoljublje, a u pitanju su tekstovi svetogorskih monaha pisani u petom vijeku. Monasi koji su bili tamo nijesu išli u crkvu, nijesu imali svoga duhovnika, ali su imali duhovnost u sebi i ostavili su nevjerovatne tekstove kao nasljeđe čovječanstvu. Kad čovjek čita te tekstove shvata da je sve isto i danas. Neko će reći, prošlo je dvije hiljade i kusur godina, ali čovjek, ipak, ima iste grijehe, a traže se iste vrijednosti... Površno gledano na mojim slikama se vide krila anđela, oreoli, simbolično Adam i Eva, ali nijedna slika se ne može konkretno vezati za neku određenu biblijsku temu, već je to sve moj slikarski svijet...", rekao je Lukovac tada.

Anđeo skromne reputacije
Anđeo skromne reputacijefoto: Muzeji i galerije Podgorice

Učestvovao je na više kolektivnih izložbi. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2006. godine.

"Ostaće upamćen kao sjajan umjetnik, dobar čovjek i divan kolega. Markovoj porodici izražavamo duboko saučešće", zaključuju iz Muzeja i galerija Podgorice.

Bonus video: