Ljubav ovjekovječena u stihovima

Zbirke poezije “Ako te zaboravim” Alme Imamović i “Miris čežnje” Ilde Arnautović Grabovica iz Bosne i Hercegovine predstavljene su u subotu veče u Podgorici

3551 pregleda 39 reakcija 0 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Privatna arhiva
Sa promocije, Foto: Privatna arhiva

Ljubav je oduvijek bila jedna od najvećih inspiracija pjesnika i pjesnikinja. Istinska, prava, ali i neostvarena ili zamišljana, ljubav je živjela i oživljavala u stihovima, posvećenim ili ne.

Upravo su takve dvije zbirke pjesama, dviju pjesnikinja iz Bosne i Hercegovine predstavljene u subotu, u Podgorici, u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.

Publika je imala priliku da čuje više o ljubavnoj poeziji sabranoj u knjigama “Ako te zaboravim” Alme Imamović i “Miris čežnje” Ilde Arnautović Grabovica u okviru književne večeri koju je moderirala pjesnikinja iz Crne Gore Edita Dautović.

Ilda Arnautović, Alma Imamović
foto: Privatna arhiva

“Ako te zaboravim” je druga zbirka poezije autorke Alme Imamović, koju je nedavno objavila izdavačka kuća Planjax Tešanj. Knjiga je, navodi autorka, inspirisana neostvarenom ljubavi koja ište da bude zapamćena i proživljena kroz stihove...

“A takve ljubavi su vječna inspiracija svim umjetnicima i nikada se ne zaboravljaju”, kazala je Imamović i dodala da je poezija pravi način za to.

“Dugo sam razmišljala šta bih željela da napišem kao svoju riječ i kakav pečat da stavim ovoj zbirci prije nego započne čitanje stihova koje sam pisala samo iz jednog razloga i samo zbog jednog motiva. Zbog ljubavi. Najveća inspiracija i pokretač u ovom životu jeste istinska ljubav. Ona prava, beskrajna, koja traje i ne prolazi. Upravo takvu jednu doživljenu htjela sam da zapišem, ukoričim i dam joj ime. Željela sam da je učinim besmrtnom, vječnom i onda ako je slučajno zaboravim. Srce pamti duže od uma i zbog toga je bilo predodređeno da je sačuvam među svojim pjesmama”, rekla je Imamović.

Ona kaže i da su neostvarene ljubavi inspiracija, kao one koje se rado pamte...

“Meni je takva ljubav pokazala put, svoju jačinu i svjetlost i bila inspiracija za pisanje zbirke ‘Ako te zaboravim’ i dala obećanje istoj da će je moje pjesme pamtiti. Svima onima koji se pronađu među mojim stihovima želim da otvore srce dok budu čitali, jer samo otvoreno srce može voljeti i iskreno osjećati. Ne plašite se pokazati ljubav, jer od toga se ne umire. Čovjek nestaje i polako umire kad nema u sebi ljubavi i kad u sebi ima toliko puno ljubavi, ali se plaši da je pokaže. Nisam mogla promijeniti tok poeziji koju sam pisala, na to nisam mogla da utičem, jer puno je stvari u životu unaprijed zapisano Božijom voljom da se dese ili ne dese. Sve što sam mogla da učinim je da sačuvam ljubav u pjesmama”, poručuje pjesnikinja Imamović.

Detalj sa promocije
Detalj sa promocijefoto: Privatna arhiva

Sa druge strane, “Miris čežnje” je književni i pjesnički prvijenac Arnautović Grabovica.

“Nekada je dovoljna samo jedna riječ da bi se uzburkale emocije koje bi pokrenule inspiraciju. U ovoj zbirci su objedinjene pjesme koje su nastajale u mojim tinejdžerskim danima, koje sam zapisivala u svom spomenaru i pjesme koje su nastajale nedavno i sada, u zrelijem periodu moga života”, priča Arnautović Grabovica.

Ona dalje objašnjava i samu simboliku naslova...

“Čežnju obično vezujemo sa terminom kada za nekim tugujemo, kopnimo, venemo... Ja sam svojoj čežnji dodala riječ miris, jer nas miris asocira na nešto lijepo. Ljudske duše su sklone čežnji, uvijek čeznemo za nekim ili nečim još od praiskona čeznemo za ponovnim susretom sa gospodarom svih svjetova, čeznemo za susretom sa našim srodnim dušama, čeznemo za nekim prošlim vremenima... Miris koju sam dodala toj čežnji nam pokazuje da je to neka lijepa čežnja koja ne boli, ve’ u nama budi najljepše emocije”, rekla je autorka.

Predstavljanje u Podgorici, kaže Imamović, znači otvaranje novih puteva i uspostavljanje prijateljstava sa poštovaocima pisane riječi...

“Umjetnost je jedan od najuniverzalnijih načina povezivanja ljudi koji gaje ljubav prema lijepom, bez obzira na boju kože, vjeru i nacionalnu pripadnost. Veoma sam zadovoljna na dosadašnja iskustva jer me u stvari prva knjiga povezala sa ljudima sa različitih strana svijeta što mi je dalo nadu i vjeru u ljude i bolje sutra. Vjerujem da će ova promocija ostaviti vrata otvorena i za druge promocije ovakve vrste i mislim da je ovo tek početak i prilika da govorimo o onome što najviše volim da radim iz samo jedne potrebe i koristi, a to je ljubav. Takođe vjerujem da će primjer ove promocije kroz uzajamnu podršku žena, dati nadu i drugima da se odvaže da rade sa ljubavlju i što hrabrije ono što vole da čine, a u mom slučaju je to velika ljubav prema poeziji jer je ljubav najveći pokretač u mom životu”, istakla je Imamović.

To su potvrdili i organizatori događaja iz nevladine organizacije “Spirit Art Montenegro”.

“Ovim događajem želimo da promovišemo autorke iz regiona i da na ovaj način bliže predstavimo regionalnu kulturnu scenu”, naveli su oni.

Alma Imamović rođena je 1978. godine u Tuzli. Završila je Zdravstveni fakultet i po zanimanju je diplomirana medicinska sestra. Piše prozu i poeziju. Autorka je dvije zbirke ljubavne poezije pod nazivom “Bar jednom da mi se diviš” i “Ako te zaboravim”. Dobitnica je književne nagrade “Musa Ćazim Ćatić” 2021, njena prva knjiga je izabrana među 20 najboljih domaćih rukopisa za 2022. godinu u Hrvatskoj, a izabrana je za ličnost godine iz oblasti kulture i umjetnosti za 2022. godinu na području Tuzlanskog kantona.

Ilda Arnautović Grabovica rođena je 1980. godine u Kaknju. Po zanimanju je profesorica razredne nastave. Dobitnica je brojnih književnih nagrada. Zastupljena je u 30-ak međunarodnih zbirki pjesama, a osvajala je više nagrada. Na međunarodnom književnom natječaju u Hrvatskoj osvojila je prvo mjesto pjesmom “Jesenja pjesma”. Dobitnica je tri plakete “Musa Ćazim Ćatić”, i to za doprinos u jačanju, podsticanju i vrednovanju stvaralaštva, kulture i tradicije Bosne i Hercegovine, regije i šire.

Najveća inspiracija i pokretač u ovom životu jeste istinska ljubav. Ona prava, beskrajna, koja traje i ne prolazi. Upravo takvu jednu doživljenu htjela sam da zapišem, ukoričim i dam joj ime. Željela sam da je učinim besmrtnom, vječnom i onda ako je slučajno zaboravim. Srce pamti duže od uma i zbog toga je bilo predodređeno da je sačuvam među svojim pjesmama", rekla je Imamović o svojoj zbirci

Bonus video: