“Kosmos” sa svojim književnim programima sada i u Budvi

Izdavačka kuća “Nova knjiga” otvorila je sinoć u Budvi svoju knjižaru “Kosmos”, najavljujući raznovrstan umjetnički program

4621 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

“Kosmos” sa svojim književnim programima sada i u Budvi

Izdavačka kuća “Nova knjiga” otvorila je sinoć u Budvi svoju knjižaru “Kosmos” najavljujući raznovrstan umjetnički program.

“Činjenica da ovoliki broj knjiga na jednom mjestu predstavlja kulturni događaj za sebe. Vjerujem da će to biti mnogo više od toga. Trudićemo se da privučemo0 što veći broj čitalaca kako bi našli svoju knjigu, što veći broj pisaca i mladih umjetnika koji će se međusobno naći i naći neke knjige kao inspiraciju. Takođe ćemo se potruditi, kao što to radimo u Podgorici, da i u Budvi organizujemo veliki broj kulturnih dešavanja, gostovanja stranih pisaca, domaćih pisaca. Vjerujemo da će ovo postati jedna važna tačka kada je kultura Budve u pitanju. Knjižara povezuje tri grada, večeras u ovom trenutku su tri program, jedan je ovaj u Budvi, otvaranje knjižare, drugi je u Podgorici u našoj knjižari 'Kosmos' promocija romana jednog sjajnog mladog pisca Vuka Vukovića i treći program su 'Dani Milorada Pavića' u 'Kosmosu' na Novom Beogradu”, kazao je vlasnik “Nove knjige“ Predrag Uljarević.

Kosmos Budva
foto: Vuk Lajović

Knjižaru je svečano otvorio Predrag Zenović, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva, novoimenovani glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom.

“Večeras svjedočimo otvaranju knjižare. To za jedan grad u kome je kontinuirano bilo sve manje javnih prostora, sve manje prostora kulture, prostora knjige, prostora prosvijećenosti, je mali ali značajan korak. Posebno što taj korak pravi 'Nova knjiga' i Predrag Uljarević, dobitnik Trinaestojulske nagrade za jedno veliko pregnuće u kulturi u vremenu kada ni kultura, ni knjige nisu dominantan pogon kapitalističkog vremena u kojem živimo. Pokazali su da mogu sa jednom velikom snagom i znanjem da uđu u taj veliki poduhvat koji znači puno za kulturu Crne Gore, produkciju knjiga, prevođenje, objavljivanje, sve ono što stoji iza toga da mi danas imamo na policama knjige koje možemo da uzmemo u ruke, pročitamo i uđemo u neki novi kosmos. U tom smislu vjerujem da će i ova knjižara Kosmos u Budvi, imati sudbinu Gradske knjižare u Podgorici ili Platoa u Beogradu, … sve te knjižare po kojima pamtimo i gradove i ljude i vrijeme. Vjerujem da će ova knjižara imati jednu lijepu sudbinu, mjesto sastajanja ljudi, mjesto čitanja, uživanja u knjizi”, kazao je Zenović.

U okviru svečanog programa otvaranja pisac Đorđe Gregović je čitao fragmente iz srednjovjekovnog Statuta Budve

Bonus video: