Oda umjetnicima koji stvaraju u očajnim uslovima

Dan Gradskog pozorišta biće obilježen danas premijerom predstave “Tarzan - gospodar džungle”, dodjelom nagrade “Vasilije Ivanović Šćućkin” i godišnjih priznanja, a to će biti prilika da se svi ponovo podsjete zgrade koju Gradsko pozorište nikako da dočeka

3292 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić

Gradsko pozorište Podgorica premijerom predstave “Tarzan - gospodar džungle” obilježiće danas svoj dan, ponovo sa željama za vlastitom kućom - zgradom pozorišta koju generacije i generacije iščekuju duže od sedam decenija.

Program u velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, počeće večeras u 20 časova dodjelom nagrade “Vasilije Ivanovič Šćućkin”, ali i godišnjih priznanja zaposlenima, nakon čega će biti izvedena i predstava za starije od pet godina. Djelo “Tarzan”, po motivima romana Edgara Rajsa Barouza, režirali su Tamara Vujošević Mandić i Davor Dragojević. Vujošević Mandić kazala je da je taj proces zapravo “još jedna oda umjetnicima”.

“Oda umjetnicima i njihovoj snazi da stvaraju, u kakvim god uslovima, a naši su bili očajni. Radili smo i pored toga što nismo imali prostor za probe, često bez grijanja, bez scenografije. U takvim uslovima česte su povrede, variranje emocija, ali i konstantno nerazumijevanje kako u 2023. godini glavni grad jedne države nema zgradu i pristojne uslove za produkciju predstava unutar svog pozorišta? Na kraju, sa ovom sjajnom ekipom, dobrom energijom i međusobnim poštovanjem, Davor i ja sagradili smo Tarzana u nadi da će ga naša djeca zavoljeti”, konstatovala je ona.

U predstavi, pored glumaca Gradskog, igraju i studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, a kompletnu ekipu čine: Milo Perović, Jelena Simić, Marija Đurić/Jelena Đukić, Miloš Kašćelan, Lara Dragović, Pavle Ilić, Anđela Radović, Vukan Pejović, Smiljana Martinović, Sejfo Seferović, Itana Dragojević, Anđela Marunović, Matija Memedović i Aleksa Balević.

Scenski pokret i koreografiju potpisuje Tamara Vujošević-Mandić, scenografiju, kostime i idejno rješenje lutaka Kiril Vasilev, kompozitor je Veselin Frenki Bogićević, dizajner svjetla Ivan Vuksanović, dizajner video-materijala Goran Brnović, a asistent scenografa Enes Deari. Iz Gradskog navode i da je ovaj projekat podržalo Ministarstvo kulture na Konkursu za sufinansiranje kulturno-umjetničkog stvaralaštva za 2023. godinu.

Najavljujući predstavu, Tamara Vujošević Mandić istakla je da je imaginarnog heroja djetinjstva starijih generacija, za kojeg današnje najvjerovatnije nisu čule, vrijedi oživjeti dodatno kako bi se djeci ukazalo “na zaboravljene, prave ljudske vrijednosti”.

“Tokom procesa istraživali smo na koji način graditi priču o Tarzanu. Ideja vodilja bile su iskonske emocije: plemenitost, ljubav i priroda najvažniji su segment svakog živog bića, pa i okosnica ove predstave. Glumci uz lutke i pokret, kao najvažniji neverbalni element predstave, prenose na interesantan, pitak i snažan način priču o životu dječaka, momka iz džungle, Tarzana. U našoj priči životinje su pozitivci čiju empatiju stavljamo u prvi plan u nadi da će djeca vođena njihovim primjerom učiti da mogu biti slobodnija u iskazivanju svojih osjećanja, ali i spremna čuti i zagrliti tuđa. Sa druge strane imamo čovjeka kao negativca što, nažalost, danas nije daleko od stvarnosti”, rekla je ona.

Davor Dragojević, takođe, smatra da je važno oživjeti Tarzana kao junaka jednog vremena, ali ga tako i predstaviti novim generacijama.

“Željeli smo da divnu priču o Tarzanu ispričamo mlađim generacijama. Naš Tarzan urađen je na malo dugačiji način, sa vrlo malo dijaloga, mnogo plesa i koreografija, sa lutkama i atraktivnim elementima, a opet priča je ispričana klasičnim pozorišnim izrazom. Divna glumačka ekipa, kao i odlična autorska, potrudila se da Gradskom pozorištu podari još jedan uspješan projekat koji će se dugo igrati. Nadam se da će i naša publika uživati”, poručio je Dragojević.

Vujošević Mandić je prokomentarisala i proces rada sa raznolikim glumačkim individualcima koji kompaktno i sinhronizovano postaju jedno tijelo, organizam predstave...

“Proces sa glumcima je bio veoma kreativan. Ti mladi ljudi su pedantni i daju sve od sebe kako bi izgradili likove služeći se isključivo svojim tijelima. Uživala sam u njihovim kreacijama, slobodno mogu reći vratolomijama i istinskoj potrebi da dođemo do zacrtanog cilja”, kazala je ona.

Naš Tarzan urađen je na malo dugačiji način, sa vrlo malo dijaloga, mnogo plesa i koreografija, sa lutkama i atraktivnim elementima, a opet priča je ispričana klasičnim pozorišnim izrazom. Divna glumačka ekipa, kao i odlična autorska, potrudila se da Gradskom pozorištu podari još jedan uspješan projekat koji će se dugo igrati. Nadam se da će i naša publika uživati", poručio je Dragojević

Bonus video: