„Sazdanje Cetinja” na Dan prijestonice

Promocija novog izdanja knjige Radoslava Rotkovića biće upriličena danas u galeriji Centra za kulturu u 10 časova

3991 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Promocija reizdanja knjige “Sazdanje Cetinja” čiji je autor Radoslav Rotković, biće održana danas povodom obilježavanja 4. januara, Dana prijestonice Cetinje, u galeriji Centra za kulturu u 10 časova.

Događaj organizuje Centar za kulturu Prijestonice Cetinje, u saradnji sa Fakultetom za crnogorski jezik i književnost. Razgovor o knjizi sa istoričarem Petrom Glendžom vodiće moderator prof. Boban Batrićević.

“Novo izdanje knjige ‘Sazdanje Cetinja’, čiji su izdavači Centar za kulturu Prijestonice Cetinje i Fakultet za crnogorski jezik i književnost, Radoslav Rotković priredio je neposredno pred smrt 2013. godine, proširivši i vremenski i tematski okvir u odnosu na prvo izdanje, pa su u novom izdanju zbornika u centru pažnje su Crnojevići u narativnim i dokumentarnim izvorima od 1351. do 1500. godine, a izdanju je dodat i novi predgovor koji svjedoči o snažnom prisustvu Ivana Crnojevića u nacionalnom imaginariju Crnogoraca”, navodi se u saopštenju povodom promocije.

Radoslav Rotković rođen je 30. maja 1928. godine u Mojdežu kod Herceg Novog, gdje je stekao osnovno obrazovanje, a gimnaziju je završio u Kotoru. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučelišta u Zagrebu 1953. godine, a u Beogradu je završio i Fakultet političkih nauka 1974. godine. Doktorsku tezu Bokokotorska crkvena prikazivanja odbranio je 1979. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Rotković je radni vijek započeo kao urednik rubrike za kulturu u Pobjedi, bio je umjetnički direktor Lovćen-filma, glavni urednik TV Titograd, naučni radnik u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, rukovodilac odjeljenja za društvene nauke Leksikografskog zavoda Crne Gore.

Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima je i Orden sa srebrnim vijencem; nagrada oslobođenja Titograda; nagrada za televizijske reportaže na Festivalu u Portorožu; nagrada Udruženja književnika Crne Gore; priznanje Dukljanske akademije nauka i umjetnosti za poseban doprinos u istraživanju i predstavljanju crnogorske istorije i kulturne, kao i Trinaestojulske nagrade.

Centar za kulturu Prijestonice Cetinje ovom promocijom na praznik grada započinje književni program za 2024. godinu. Oni najavljuju i raznovrstan program u nastavku mjeseca i godine.

Bonus video: