Francuska na Sajmu knjiga kao Zemlja počasni gost

Osamnaest Međunarodni podgorički sajam knjiga biće održan u maju, a na današnjoj konferenciji za medije najavljen je dio koncepta

5729 pregleda 0 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Jelena Kontić
Sa pres konferencije, Foto: Jelena Kontić

Francuska će biti "Zemlja počasni gost" ovogodišnjeg, 18. po redu, Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga koji će biti održan početkom maja u Podgorici. To je na današnjoj konferenciji za medije najavio osnivač Sajma knjiga i direktor izdavačke kuće "Nova knjiga" Predrag Uljarević.

"S obzirom na to da je institucija zemlje počasnog gosta važna na Sajmu, ove godine će poseban akcenat i najveći dio programa biti posvećen francuskoj kulturi. Mi znamo da je francuska jedna od najvećih svjetskih kultura, te mislim da je, ne samo za Sajam, već i za Podgoricu i Crnu Goru izuzetno važno što je Francuska na ovakav način ove godine prisutna na našem Sajmu", rekao je Uljarević na konferenciji u Podgorici, u knjižari Kosmos.

Francuska ambasadorka An Mari Maske rekla je da su njihove aktivnosti na polju kulture tokom 2024. godine usmjerene na knjigu i pisanje, zbog čega joj je dodatno drago što će Francuska biti prisutna na Sajmu knjiga kao počasni gost. Ona je najavila koncept planiranih aktivnosti francuskog štanda na Sajmu, a koji će tokom trajanja manifestacije, svakog dana imati poseban program.

"Stavićemo akcenat na strip, na književnost, fikciju, didaktiku, jezik. Biće organizovane radionice i konferencije. Jedan poseban dan biće posvećen pisanju o Balkanu i o Crnoj Gori... Sve u svemu, svakog dana će biti realizovan različit program, a ovo je prilika da vas pozovem da u što većem broju ispratite aktivnosti koje planiramo da realizujemo u okviru Sajma", poručila je Maske.

Direktor Francuskog instituta Joan Ures rekao je da će se tom prilikom podgoričkoj publici predstaviti i neki autori i autorke iz Francuske, ali imena još nijesu potvrđena, pa će javnost o tome biti naknadno obaviještena. On je dodao da će i dio aktivnosti Francuskog instituta biti predstavljen na Sajmu.

"Uloga Francuskog instituta jeste da obogati pristup crnogorske javnosti francuskom jeziku i francuskoj kulturi preko knjiga i biblioteke koju posjedujemo. Francuska biblioteka kojom raspolažemo biće proširena u partnerstvu sa Francuskom školom koja je osnovana u Podgorici i koja se sve više razvija, tako da ćemo u partnerstvu sa njome raditi na osnaživanju biblioteke, imaćemo sve više materijala za učenje jezika, a to će biti jedan od naših zadataka u okviru učešća na Sajmu knjiga", dodao je Ures.

Bonus video: