Uži izbor za Ninovu nagradu

Ime laureata biće poznato 29. januara, a naredne sedmice će objaviti najuži izbor

1203 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ninova nagrada roman godine
Foto: ninova nagrada roman godine

Žiri Ninove nagrade za roman godine predstavio je juče uži izbor u kojem se našlo 12 romana koji su u konkurenciji za ovogodišnje priznanje.

Žiri koji čine Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović, a kojim predsjedava Goran Korunović, u uži izbor uvrstio je djela: “Godina bez proljeća” Adnana Repeše u izdanju “Lagune”, “I onda opet, iz početka” Filipa Grujića čiji je izdavač “Booka”, “Pesma o tri sveta” Vladimira Pištala i izdavačke kuće “Agora”, “Poslije zabave” Steva Grabovca u izdanju “Imprimatura”, “Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate” autorke Nađe Petrović i izdavačke kuće “Geopoetika”, “Vila fazanka” Bojana Krivokapića u objavi “Arete”, “Pakrac” Vladana Matijevića kuće “Laguna”, “Tajni svat” Marka Piševa i Orfelin izdavaštva, djelo “Zadušnice” Dejana Ognjanovića koje je autorsko izdanje i štamparije “Sven”, “Skupljači slučajeva” Laure Barne u izdanju Niškog kulturnog centra, “Autosekcija” Srđana Srdića u izdanju Partizanske knjige i knjigu “U zemlji Franje Josifa” Ljubomira Koraćevića čiji je izdavač Književna opština Vršac.

Na konkurs je stiglo 188 romana. Iako je u širem izboru bilo i predstavnika crnogorske književne i izdavačke scene, Marinko Vorgić sa romanom “Prazni grobovi i Vuk Vuković sa romanom “Smetnje”, koji su objavljeni u okviru Kosmos izdavaštva, odnosno Nove knjige, nijesu prošli u uži izbor.

Iz Nina su najavili da će najuži izbor biti poznat naredne sedmice, dok će 29. januara, oko podneva, biti saopšteno ime 70. laureata/kinje prestižne nagrade.

Bonus video: