Lidiji Tomić nagrada "Trifun Đukić"

Za djelo "Književni prostori - analize i tumačenje" osvojila je priznanje za književnu teoriju, istoriju, kritiku i esejistiku

3941 pregleda 2 komentar(a)
Lidija Tomić, Foto: BORIS PEJOVIC
Lidija Tomić, Foto: BORIS PEJOVIC

Prof. dr Lidija Tomić dobitnica je nagrade “Trifun Đukić” za književnu teoriju, istoriju, kritiku i esejistiku, saopšteno je iz Udruženja književnika Crne Gore (UKCG).

Žiri u sastavu: prof. dr Jelica Stojanović (predsjednica) i članovi doc. dr Goran Radonjić i mr Milorad Durutović, jednoglasno je odlučio nagradu dodijeli Lidiji Tomić za knjigu “Književni prostori - analize i tumačenje” koja je objavljena 2022. godine u izdanju Matice srpske - Društva članova u Crnoj Gori.

Knjiga Lidije Tomić predstavlja jedinstven dar književnoj teoriji, istoriji, kritici i esejistici te je važno da knjiga ovog značaja bude prva nagrađena u okviru utemeljenja nagrade ‘Trifun Đukić’”, ističe se u obrazloženju.

“Književni prostori” predstavljaju zbir izuzetnih i rijetkih naučnih svjedočanstava i analiza o literarnim tokovima, književnicima, kulturnim fenomenima i pojavama, navedeno je u saopštenju UKCG.

“U knjizi je data veoma rijetka književna vertikala jer je zastupljen vremenski period od srednjovjekovlja (srpske srednjovjekovne književnosti) do savremenih autora. Uz to, analitički, naučno, argumentovano i istinito, osvjetljavaju se i prilike u Crnoj Gori, srpsko jezičko i književno nasljeđe, nasuprot falsifikatima u posljednjim decenijama”, dodaju iz UKCG.

Tomićeva je rođena 1955. u Nikšiću. Studije srpskog jezika i književnosti, na smjeru Jugoslovenska i opšta književnost, završila je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1978. godine. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu magistrirala je na temu “Poezija Slobodana Markovića” 1985. i dobila nagradu “Velibor Gligorić” za najbolji magistarski rad odbranjen te godine. Doktorirala je na Filološkom u Beogradu 1988. na temui “Poetika Miodraga Bulatovića”, a na osnovu tog rada je nastala i knjiga “Groteskni svijet Miodraga Bulatovića”.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, u Nikšiću, angažovana je na Odsjeku za srpski jezik i književnost od 1983. a od 2010. je redovna profesorica. Od 1987. do 1990. je u Francuskoj na Filološkom fakultetu Univerziteta u Bordou bila lektorka za srpskohrvatski jezik.

Objavila je veliki broj naučnih i stručnih radova, učestvovala na brojnim konferencijama, kongresima, sipozijumima, članica je Odbora za književnost Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, članica je Matice srpske, urednica časopisa “Oktoih”, piše na sajtu ucg.ac.me.

Bonus video: