Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije

Na programu su filmovi: “Stric” Andrije Mardešića i Davida Kapca, ”Garbura”, Josipa Žuvana, ”Da li ste videli ovu ženu?”, Dušana Zorića i Matije Gluščevića i “Jahači”, Dominika Menceja, kao i dokumentarac “Muzej revolucije”, Srđana Keče

2046 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije biće realizovano od 20. do 29. januara na onlajn platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba gdje će besplatno biti dostupno pet filmova, gledaocima iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore uz prethodnu registraciju.

“Inspirisani uspješnim izdanjima Proljećnog izdanja, članovi Mreže festivala Jadranske regije pokrenuli su Zimsko izdanje sa željom da uz pomoć regionalne filmske platforme doprinesu uspjehu kvalitetnih domaćih ostvarenja, i to u zimskom periodu kad svi više vremena provode ispred ekrana”, navodi se u saopštenju Mreže koju čine: Festival autorskog filma Beograd, Filmski festival Herceg Novi, Ljubljanski međunarodni film festival, Sarajevo film festival i Zagreb film festival.

Na programu su filmovi: “Stric” Andrije Mardešića i Davida Kapca, ”Garbura”, Josipa Žuvana, ”Da li ste videli ovu ženu?”, Dušana Zorića i Matije Gluščevića i “Jahači”, Dominika Menceja, kao i dokumentarac “Muzej revolucije”, Srđana Keče.

“Da li ste videli ovu ženu?” je nadrealistična psihodrama fokusirana na temu identiteta, preciznije, na temu ženskog multiverzuma koji se želi osloboditi.

To raslojavanje prati se kroz tri metamorfoze jedne žene (sve u izvođenju Ksenije Marinković) koja luta Beogradom i njegovim mračnim sokacima u potrazi za načinom da iskoči iz svoje kože”, piše u kratkom opisu.

Radnja filma “Stric”, intrigantnog trilera s Mikijem Manojlovićem, Ivanom Roščić, Goranom Bogdanom, Rokom Sikavicom i Kajom Šišmanović naizgled se odvija u Jugoslaviji kasnih 1980-ih, piše.

“Stric se vraća kući za praznike i porodica je na okupu tokom božićnog ručka. Radosno druženje iznenada prekida poziv mobilnog telefona. Ipak nisu 1980-e, a čini se da nije ni Božić. Ubrzo postaje jasno da se za prepunom prazničnom trpezom, osim ćurke, nožem može rezati i napetost”, navodi se u najavi...

Potraga za slobodom u fokusu je filma “Jahači” o dvojici seoskih mladića koji se nakon gledanja filma “Easy Rider” prerađenim motorima upućuju na životnu avanturu prema Splitu.

“’Jahači’ su istovremeno film sazrijevanja i film ceste, zanimljiv mozaik scena koje proizilaze iz svjetova dva najbolja prijatelja, ali i posveta određenom (bez)vremenu i prostoru”, saopštili su iz Mreže. Uloge tumače: Timon Šturbej, Petja Labovič, Anja Novak i Nikola Kojo.

Najbolji prijatelji, 12-godišnji Nikola i Antonio koji žive u susjednim kućama, junaci su filma “Garbura”. Njihove porodice su godinama zavađene i protive se prijateljstvu, a kada dođu praznici svađa između porodica će eskalirati i preliti se u odnos dvojice prijatelja, piše u najavi. Igraju: Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić.

“Muzej revolucije” je obišao brojne festivale.

“Od rađanja arhitektonske vizije Vjenceslava Richtera - muzeja posvećenog istoriji socijalističke revolucije prošlo je 60 godina. U ostacima napuštenog utopijskog projekta u Beogradu rađa se prijateljstvo između sedmogodišnje djevojčice i jedne starice. Kada grad započne brisanje svih tragova Muzeja revolucije, iz života djevojčice nestaju bezazlene igre i priče uz vatru”, piše u opisu...

Bonus video: