“NoConcept 2” u Podgorici

Postavka će biti otvorena večeras u KIC-u “Budo Tomović”

3147 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Kolektivna izložba 24 mlada akademska umjetnika iz Crne Gore pod nazivom “NoConcept 2” biće otvorena danas u Podgorici, u izložbenom holu Kulturno-informativnog centra (KIC) “Budo Tomović” u 19 časova.

Postavku organizuje Opština Nikšić, uz podršku KIC-a, a otvoriće je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, dok će se prisutnima obratiti i predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković, kao i direktorica KIC-a “Budo Tomović” Aida Batilović.

Izložba je inicirana u cilju afirmacije mladih crnogorskih akademaca. Postavku čine 24 djela koja pripadaju različitim medijima umjetničkog izražavanja: slike, grafike, fotografije, digitalne tehnike i skulpture.

Rad Teodore Tošić 'I scream (for ice cream)'
Rad Teodore Tošić "I scream (for ice cream)"foto: Privatna arhiva

Kustosi su Miloš Nenezić, Vladana Mirković i Stevan Kilibarda. Postavku su radili Vladana Mirković i Stevan Kilibarda, a tekst za katalog izložbe napisala je Milena Krivokapić.

“Izložbom ‘No concept’ ističe se važnost afirmisanja i angažovanja različitih likovnih izraza i medija u društvenoj zajednici koji svjedoče o individualnosti svakog od učesnika. Pritom, svaka od zasebnih ‘istina’ čini cjelovitu izložbenu postavku postajući dio jedne veće slagalice u kojoj je cijelom društvu omogućeno da se upozna sa djelima mladih crnogorskih umjetnika i da u njima prepozna svoju pokretačku snagu”, zapisala je Krivokapić.

Jedan od radova koji će biti predstavljeni
Jedan od radova koji će biti predstavljenifoto: Privatna arhiva

Izložba je inicijalno otvorena u Nikšiću u junu, a u decembru 2023. godine je gostovala u Muzeju Žitomislić u Bosni i Hercegovini. “NoConceptu 2” je prethodio “NoConcept 1”, čiju postavku su obilježila djela trenutnih izlagača, ali i drugih mladih akademskih umjetnika.

Postavka je u Podgorici otvorena do kraja mjeseca.

Bonus video: