Predstava "Pluća" u četvrtak u CNP-u

Tekst savremenog engleskog dramskog pisca Dankana Mekmilana režirao je Andrej Nosov, a u duodrami igraju Maja Stojanović i Stevan Vuković

1645 pregleda 0 komentar(a)
Iz predstave, Foto: Nikšićko pozorište
Iz predstave, Foto: Nikšićko pozorište

Predstava Nikšićkog pozorišta „Pluća”, biće izvedena u četvrtak, 18. januara, sa početkom u 20 časova, na sceni Studio u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Tekst savremenog engleskog dramskog pisca Dankana Mekmilana režirao je Andrej Nosov, a u pomenutoj duodrami igraju Maja Stojanović i Stevan Vuković.

„Nekoliko stvari se desilo prosle godine. Napunio sam trideset godina, vjerio sam se, digao kredit i dobio dobar posao (kao predavač na predmetu kreativno pisanje na univerzitetu Kingston). Uslijedila je priča o bebi i to je nešto čega sam bio veoma svjestan u vrijeme pisanja komada. Sada imamo mačku, prema kojoj se povremeno odnosimo kao pripremi ili zamjeni za bebu. Vrijeme će pokazati šta je od to dvoje. Dok ovo pišem ona spava na mom koljenu. Želio sam da publika ima osjecaj kao da prisluškuje veoma ličan razgovor između dvoje obzirnih, obrazovanih ljudi srednje klase koji se bore da urade pravu stvar. Želio sam da napišem komad koji je dramski aktivan ali u kojem priča nije uslovljena tajnom ili lažima. Za mene je ovaj komad donošenje odluka uživo. Nema tajni, sve se izliva iz njih dvoje, necenzurisano, impulsivno i sirovo. Iako ovo nije priča pisana po istinitom dogadjaju, siguran sam da je za mene pisanje 'Pluća' bio put da artikulišem jedan broj anksioznosti koje sam podsvjesno sticao oko tridesete godine, razmatrajući roditeljstvo i stanje u svijetu. Prvu radnu verziju napisao sam veoma brzo. Počeo sam ujutro, a već do ponoći došao sam do kraja. Čitao sam sa Efi (mojom, u to vrijeme, budućom ženom), a onda smo proveli ostatak noći (kao i dosta vremena od tada) u jednom veoma intenzivnom razgovoru. Komad sam napisao u dahu i bez planiranja. Postao je važniji nego sto sam namjeravao, nadilazeci centralno pitanje biti ili ne biti roditelj “, napisao je Dankan Mekmilan, prilikom premijernog izvođena drame u Studio Theatre u Vašingtonu 2011. godine.

Bonus video: