Foto: Jelena Kontić

Poimanje jedne veće slagalice

Izložba “NoConcept 2” pruža uvid u likovne tendencije mladih crnogorskih autora, a do kraja januara je otvorena u KIC-u “Budo Tomović” u Podgorici

9434 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jelena Kontić
Foto: Jelena Kontić

Koncept likovne postavke “NoConcept” uprkos nazivu, postoji, a to je da predstavi mlade crnogorske autore koji će dalje publici i kolegama prikazati ono što smatraju najboljim reprezentom svog umjetničkog izraza. Konkretnog zadatka, koncepta i ograničenja nema, pa tako projekat, čiji je organizator Opština Nikšić, predstavlja potencijalni uvid u crnogorsku likovnu scenu autora mlađe generacije.

Izložba je doživjela drugo izdanje i zaživjela kroz “NoConcept 2”, koja je nakon nekoliko predstavljanja u Crnoj Gori i regionu, u ponedjeljak veče otvorena i u Podgorici, u holu Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, pred brojnom publikom pružajući uvid u likovne tendencije mladih umjetnika.

Nesumnjivo, ulaskom u izložbeni hol KIC-a ispred posmatrača naći će se svojevrstan karusel umjetničkih djela, autora od kojih će neki definitivno u budućnosti biti nosioci crnogorske likovne scene.

Kustosi izložbe su Miloš Nenezić, Vladana Mirković i Stevan Kilibarda, a autori postavke su Vladana Mirković i Stevan Kilibarda.

Sa izložbe
Sa izložbefoto: Jelena Kontić

Sloboda i različitost

Mirković je potvrdila da preduslov za učešće na izložbi nije postojao, osim kvaliteta radova.

“Nije bilo određene teme i tehnike kojima bismo ograničili umjetnike, već je sve bilo zasnovano na slobodi. Kao što možete vidjeti, imamo različite izraze i tehnike, slikarske, vajarske, a imamo i digitalni print, video instalaciju... Kada kažemo mladi umjetnici, to su autori do 35 godina. Dakle, neki od njih su već ostvareni, imaju izgrađen izraz i stil, a neki tek treba da budu afirmisani”, objasnila je Mirković.

Iako je na poziv pristiglo oko 50 prijava, izabrana su djela 24 autora različitih stilova koji (mogu da) čine jednu cjelinu.

Kilibarda je dodao da je koncept upravo bogatstvo različitosti.

“Jedno bogatstvo u umjetničkom smislu, upravo iz razloga što postavku čine potpuno raznolika djela umjetnika koji se izražavaju na sebi svojstven način, kroz medije koje preferiraju. U trenutnoj postavci imamo zastupljene gotovo sve medije umjetničkog izražavanja od tih savremenih tehnika, kao što je instalacija, fotografija ili digitalni print, na primjer, do nekih tradicionalnih tehnika kao što su skulpture u različitim materijalima ili akril, na primjer”, rekao je Kilibarda koji je angažovan u Sekretarijatu za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje opštine Nikšić.

Borovinić Bojović na otvaranju
Borovinić Bojović na otvaranjufoto: Jelena Kontić

Predsjednica Skupštine glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović koja je otvorila izložbu, imala je riječi hvale za zastupljene autore, pa je izrazila posebno zadovoljstvo što “sugrađani posredstvom ove izložbe i saradnje sa Opštinom Nikšić imaju priliku da uživaju u beskrajnom talentu, jedinstvenoj viziji i kreativnosti mladih crnogorskih akademskih umjetnika”.

“Premda izložba nosi naziv ‘NoConcept’ ispostavlja se upravo suprotno, da je osmišljena sa sjajnim konceptom, koji je produktivan i podsticajan”, konstatovala je ona.

Borba tehnikom

Posmatranjem izraza i poetika selektovanih autora, može se zaključiti da varijaraju od djela do djela, ali i da se većina umjetnika, makar na ovoj izložbi, drži tradicionalnijih, klasičnih tehnika koje dominiraju. To potencijalno govori o povratku mlađih umjetnika stari(ji)m principima rada i potrebi za njihovim očuvanjem, što je slučaj kod akademskog grafičara Stefana Ševaljevića iz Nikšića. On se predstavio diptihom u tehnici bakropis, koji je dio njegovog master rada sa Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju koji je odbranio u klasi profesora Mirka Toljića.

Ševaljević kraj svog diptiha
Ševaljević kraj svog diptihafoto: Jelena Kontić

“Ja se bavim klasičnim grafičkim tehnikama za koje smatram da polako izumiru, a nekako osjećam veliku potrebu da to ne dozvolim... Mislim da danas ponajviše te tehnike nose određenu težinu i likovnost koja može skoro pa savršeno dočarati naše vrijeme i podneblje u kojem se nalazimo. Iako shvatamo vrijeme u kojem se nalazimo, a koje je digitalizovano u svim sferama, baš ove tehnike koje više ne možemo da vidimo često na likovnoj sceni, možemo uzeti kao jedan vid moje borbe i otpora prema načinu života danas, koji vidimo i osjećamo kakav je”, rekao je Ševaljević.

Njegova sugrađanka, Jelica Joksović predstavila se “Panoramom” - minijaturama promjenljivih dimenzija u kombinovanoj tehnici, a za šta je odabrala drvo kao podlogu, doduše, sasvim spontano.

“Daska, odnosno drvo je podloga na kojoj sam radila tokom perioda korone, kad nisam mogla da dođem do bilo kakvog drugog materijala koji mi je bio potreban. Bila sam primorana da se vratim u Nikšić a sav materijal kojim sam raspolagala ostao je na Cetinju. S obzirom na to da se moj ujak bavi stolarstvom, otkrio mi je mogućnosti koje drvo ima, pomogao mi u početku, a onda i napravio ove pločice na kojima sam radila tada i nastavila na njima da radim i kasnije”, ispriča je Joksović “Vijestima”.

Jelica Joksović i njen rad 'Panorama'
Jelica Joksović i njen rad "Panorama"foto: Jelena Kontić

Priča motivima

U tekstu kataloga koji prati izložbu, umjetnica Milena Krivokapić zapisala je da je u prirodi samosvjesnog čovjeka da se izražava “transformišući svoju unutrašnju energiju u materijalizovani trag životnog i umjetničkog djela”.

“Čovjek, odnosno umjetnik, pritom se ne poistovjećuje sa sobom, već sa promjenama u sopstvenom viđenju unutar procesa preobražavanja ličnosti. Postojanje umjetničkog djela svjedočanstvo je tog procesa, a uticaj koji to svjedočenje ostvaruje na društvo, dijelom je uslovljen i stavom sredine u kojoj je ono nastalo. Izložbom NoConcept ističe se važnost afirmisanja i angažovanja različitih likovnih izraza i medija u društvenoj zajednici koji svjedoče o individualnosti svakog od učesnika. Pritom, svaka od zasebnih ‘istina’ čini cjelovitu izložbenu postavku postajući dio jedne veće slagalice u kojoj je cijelom društvu omogućeno da se upozna sa djelima mladih crnogorskih umjetnika i da u njima prepozna svoju pokretačku snagu”, objašnjava Krivokapić.

Inspiracija, polazište i motivi izloženih radova korespondiraju sa njihovim nazivima iz kojih se mogu iščitati implikacije autora, ali i dijalog sa svakodnevicom, društvom, prirodom i okolinom u kojoj živimo. Neki od motiva vezuju za sebe i kompleksnost takozvanih vječnih pitanja koja oduvijek okupiraju umjetnike i dalje sežu do nedorečenih mistika (ne)ograničenosti ljudskog uma.

Antropomorfni motivi uočljivi su kod Ševaljevićevog diptiha koji, naslućuje se, istovremeno ukazuje i na nemogućnost čovjekovog djelovanja kao i na ljudsko poimanje svijeta kao antropocentičnog. Odsustvom udova, facijalne ekspresije ili samih informacija na njegovim portretima čita se otuđenost, dok pravilnost linija možda ukazuje na istovjetnost sistema od kojeg je svaki čovjek sazdan, ali i na različite uticaje pod kojima se nalazi.

Radovi Stefana Ševaljevića
Radovi Stefana Ševaljevićafoto: Jelena Kontić

“Svi smo od istih linija napravljeni, svi sebe možemo vidjeti u ovim portretima kojima fale udovi, lica i facijalna ekspesija. Iako pokušavamo na svakojake načine da izbjegnemo uticaj sredine, društva i vremena u kojem se nalazimo danas, i sami vidimo da je to nekada nemoguće, te da nosimo neku određenu težinu sa sobom, a ovo je jedan od mojih načina da priznam taj problem i da u isto vrijeme pokušam i da se suočim sa njime”, kaže grafičar.

Na minijaturama Jelice Joksović nalaze se pejzaži, a inspiraciju je pronašla u Durmitoru, ističe.

“U svim mojim novijim slikama može se naći Durmitor, zato što sam tamo provela najviše vremena tokom ljeta i uživo sam mogla da uhvatim neke, za mene posebne trenutke. Odlučila sam se za mali format, jer mi je bilo najlakše da radove nosim sa sobom, tako da i kada sam na nekom vrhu ili jezeru, mogu da slikam. Kasnije su se panorame same posložile tako što sam ih ja koncipirala od pojedinačnih vrhova ili predjela Durmitora koje sam spojila u jednu sliku koja predstavlja neki sasvim drugi koncept”, priča Joksović iz čijih radova se mogu iščitavati jednako ljepote prirode i njene mijene.

Segment postavke
Segment postavkefoto: Jelena Kontić

Podrška i prostor

Iako su mnogi od njih afirmisani, Kilibarda ističe da je cilj projekta predstavljanje mladih umjetnika koji će naslijediti “staru gardu” dokazanih stvaralaca.

“Cilj ove izložbe i cijele ‘NoConcept’ priče od samog početka jeste afirmacija naših mladih akademskih umjetnika. Crna Gora je zemlja koja je iznjedrila mnoga velika imena u svijetu umjetnosti i naša likovna scena je veoma bogata, a pored slikara koji čine našu staru gardu, imamo i mladu postavku umjetnika koja će ih, vjerujem, naslijediti u onome što rade”, objasnio je on.

Ševaljević primjećuje da je u posljednje vrijeme podrška sve snažnija.

“Mislim da imamo mnogo više opcija nego što je to ranije bio slučaj, a vidim i da postoji više interesovanja i kod nas samih i kod institucija, sa ciljem da razbijemo jednoličnost likovne scene, uz dužno poštovanje svima. Smatram da je potrebno pružiti još više prostora nama kao umjetnicima mlađe generacije, a posebno onima koji neće dozvoliti da jedan vid i način života, kako u umjetnosti tako i uopšte, tek tako nastane. Bitno je da se međusobno još bolje upoznamo i da pružimo jedni drugima podršku”, poručio je Ševaljević i iznio zahvalnost organizatorima ove izložbe.

Pored organizacije, saradnje i podrške, koja je u progresu i neophodna je i u budućnosti, potrebno je poboljšati i infrastrukturu.

Vuković na otvaranju
Vuković na otvaranjufoto: Jelena Kontić

S obzirom na to da je ideja potekla iz Nikšića, Mirković je podsjetila da se grad pod Trebjesom ne može pohvaliti galerijskim prostorima.

“Nemamo baš povoljnu klimu što se tiče izlaganja i predstavljanja mladih umjetnika. Iako smo ovu izložbu predstavili u privatnoj galeriji ‘A’ u Nikšiću, u kojoj su radovi prelijepo izgledali, moram istaći da prvenstveno mi u Nikšiću nemamo adekvatnih izlagačkih prostora gdje bi umjetnici mogli prikazati svoje radove. Stoga, vjerujem da je ovo jedan poziv svima da se napravi adekvatan galerijski prostor u kojem bi umjetnici mogli izlagati”, poručila je Mirković.

Početak saradnje Nikšića i Podgorice

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković, kazao je na otvaranju izložbe da je za Opštinu Nikšić uspjeh “NoConcept” priče veoma važan, te da pokazuje ne samo talenat i potencijal, već i angažman mladih autora.

“Uspjeh ‘NoConcept 1’ i nastavak u vidu ‘NoConcept 2’, pokazao je potencijal i uspjeh akademskih umjetnika, ali i angažovanost svih onih mladih ljudi koji su, pored autora, bili dio kreiranja ove izložbe. Zadovoljstvo mi je što naš Sekretarijat, sada već kroz drugu izložbu, odnosno drugi koncept, pokazuje da prepoznaje i podržava mlade akademske stvaraoce. Osim što pružamo bezrezervnu podršku, mi smo izuzetno ponosni na njihov rad i sve aktivnosti koje su u proteklom periodu dovele do sadašnjih uspjeha”, rekao je on.

Nova direktorica KIC-a na otvaranju izložbe: Aida Batilović
Nova direktorica KIC-a na otvaranju izložbe: Aida Batilovićfoto: Jelena Kontić

U ime domaćina, prisutnima se obratila novoimenovana direktorica KIC-a “Budo Tomović” Aida Batilović koja je iznijela zadovoljstvo što baš ovom izložbom ta ustanova počinje januarski repertoar i programsku godinu. Iako je ovo prva saradnja sa Opštinom Nikšić, vrlo je značajna i otvara polje za nove zajedničke aktivnosti, poručila je ona.

“Afirmacija umjetničkih stvaralaca, pogotovo mladih, oduvijek je bio jedan od prioriteta u programskoj orjentaciji KIC-a. Nastavićemo da pružamo podršku ovakvim i sličnim umjetničkim inicijativama, koje umnogome doprinese ljepšem i kvalitetnijem kulturnom ambijentu’’, rekla je Batilović.

Vuković je istakao važnost saradnje institucija na polju kulture, te podijelio zadovoljstvo uspostavljanjem saradnje sa Glavnim gradom i KIC-om “Budo Tomović’’.

“Jer je pokretanje zajedničkih projekata na lokalnom nivou, pogotovo u oblasti kulture, od velike važnosti. Nadam se i da će se saradnja sa KIC-om nastaviti na obostrano zadovoljstvo, kroz razmjenu programa i kulturnih sadržaja, ali i da će se uspostaviti saradnja sa drugim institucijama kulture koje djeluju u okviru Glavnog grada”, kazao je on čestitajući autorima na izložbi.

Borovinić Bojović je obećala da će jedan od prioriteta gradske uprave u budućem periodu biti upravo podrška mladim stvaraocima, “njihovom razvoju i stvaralačkim pregnućima, sa davanjem važnosti osnaživanju nove generacije umjetničkih vizionara”.

Nastavlja se...

Stevan Kilibarda se osvrnuo i na početke ideje koja je dobila veće razmjere i najavio nastavak “NoConcept” priče u vidu trećeg izdanja.

“Možemo reći da je sve nastavak projekta ‘NoConcept 1’ koji je bio realizovan i otvoren u sklopu Septembarskih dana kulture u Nikšiću prošle godine. ‘NoConcept 1’ je dobio zapravo veliki publicitet i to jeste bio povod za nastavak priče i ‘NoConcept 2’ koji se takođe desio u Nikšiću. Nakon zatvaranja ove izložbe već će krenuti priča i pripreme koje se tiču ‘NoConcepta 3’, a mi već sad imamo ambiciju da ‘NoConcept’ bude organizovan na godišnjem nivou”, otkrio je on.

To je pozdravio i Vuković u ime Opštine Nikšić, ali i umjetnica Jelica Joksović koja je uzela učešće u oba dosadašnja projekta.

“Jako je važno nastaviti ovu priču, jer je ovaj ‘NoConcept’ zapravo jako dobar koncept. Ja sam učestvovala i u prvoj postavci, sa drugačijim radom, što dosta govori. Baš mi je drago što su moje kolege ispisale ovako nešto, jer zaista jeste posebno i predstavlja to da mi kao umjetnici osjetimo podršku, a pritom je i prelijep način da se publika upozna sa našim radom”, rekla je Joksović.

Krivokapić je u tekstu za katalog izložbe zapisala da zajednica pojedinaca, njihove snage, riješenosti i volje da se djeluje, “direktno utiče na izgrađivanje standarda kulture u jednoj zajednici”...

“Ova ideja jedan je od primjera u kojem su suptilnost i raznovrsnost likovnih izraza podržani od zajednice, a tek se naslućuju mnogobrojne mogućnosti saradnje izmedu umjetnika i društva”, konstatovala je ona.

Postavka radova “NoConcept2” u KIC-u “Budo Tomović” može se pogledati do kraja januara.

Bonus video: