Izložba skulptura i grafika Zorana Obrenovića otvorena u Kolašinu

Skulpture, izrađene od drveta i kamena, propraćene su crtežima i skicama. Autor kaže da drvo više odgovara njegovom senzibilitetu i daje mu prostor za eksperimetisanje i istraživanje

5202 pregleda 55 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Centar za kulturu Kolašin
Foto: Centar za kulturu Kolašin

Izložba skulptura i grafika "Glas predaka" Zorana Obrenovića otvorena je sinoć u kolašnskom Centru za kulturu. U tesktovima iz katologa koji prati izložbu, autor je ispričao zanimljivu priču o obradi materijala drveta i kamena - mermera iz kog je motivski i tematski, formom i crtežom objedinio svoju zamisao.

"Mislim da posmatraču moje skulpture nude različitost i raznovrsnost izraza, koji je nastao kao rezultat istraživanja i eksperimentisanja, a manifestuje se kroz različitost formi, raznovrsnost teksture i upotrebu boje. Najviše se bavim ljudskim likom, odnosno, čovjekom, njegovom egzistencijom i krizama identiteta, koje su danas vrlo učestale, jer se sviijet oko nas mijenja nevjerovatnom brzinom. To zahtijeva i brza prilagođavanja, kojima nijesmo uvijek skloni...", ispričao je Obrenović.

Skulpture, izrađene od drveta i kamena, propraćene su crtežima i skicama. Autor kaže da drvo više odgovara njegovom senzibilitetu i daje mu prostor za eksperimetisanje i istraživanje. Materijali koje je koristio omogućili su mu stvaranje "arhetipske slike koje vraćaju u daleku prošlost".

Obrenović, govoreći o svom načinu rada, objašnjava da, koristeći ekpresionistički izraz, istražuje egzistencijalističke probleme čovjeka i njegovu otuđenost, u savremenom društvu.

Autor je, kako je podsjetila Draginja Kujović, konslultatkinja kolašinskog Zavičajnog muzeja, završio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1989. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu, učesnik je velikog broja likovnih kolonija i dobitnik brojnih nagrada.

Zoran Obrenović izložba
foto: Centar za kulturu Kolašin

"Na crnogorskoj likovnoj sceni pojavio 1990. godine, kada je, neposredno po završenoj Akademiji, za izloženu skulpturu na Cetinjskom salonu jugoslovenske likovne umjetnosti, povodom dana opštine Cetinje 13. novembra, dobio prvu nagradu. Tada je živio i radio u Sarajevu. Ubrzo potom, zbog ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, vraća se u zavičaj-Kolašin. U Kolašinu bavi se pedagoškim radom i učestvuje u likovnim manifestacijama Sjevera Crne Gore. Likovnim kolonijama u Kolašinu i Bijelom Polju. Učestvuje na kolektivnim izložbama likovnih umjetnika sjevera i Udruženja likovnih umjetnika (ULU) Crne Gore", kazala je Kujović.

Izlagao je samostalno u Kotoru, Bijelom Polju, Mojkovcu, Trebinju i Tivtu, a projektom "Glas predaka" prvi put se samostalno predstavlja i kolašinskoj pulici.

Izložbu je priredila kustoskinja Anastasija Degtijareva, odnsno, stidio A&A za dizajn enterijera iz Tivta.

Bonus video: