Bajka inspirisana Kinom

Umjetnica Hana Mirkov, na poziv Kineske ambasade, predstavljala je Crnu Goru na umjetničkom forumu “Liangzhu”

2099 pregleda 0 komentar(a)
Mirkov na Forumu u Kini, Foto: Privatna arhiva
Mirkov na Forumu u Kini, Foto: Privatna arhiva

Akademska slikarka Hana Mirkov, predstavljala je Crnu Goru na prvom umjetničkom forumu “Liangzhu” u Kini. Kroz prijateljske i ekonomske odnose koje Kina gaji sa Crnom Gorom, iz Kineske ambasade je mladoj umjetnici iz Tivta upućen poziv da svojim prisustvom i učešćem na Forumu doprinese produbljivanju veza između Crne Gore i Kine.

Zajedno sa još 83 umjetnika iz toliko svjetskih zemalja svijeta, crnogorska predstavnica se odazvala i pošla na putovanje ka kreativnom istraživanju i umjetničkom dijalogu.

“Zahvaljujući Liangzhu forumu, Kina produbljuje razgovor sa civilizacijama drugih zemalja i u zajedničkoj izgradnji inicijative “Pojasa i puta”, implementira Inicijativu o globalnim civilizacijama, pojačava međusobne razmjene i učenje među civilizacijama, promovišući civilizacijski koncept o ravnopravnosti, međusobnom učenju, razgovoru i inkluzivnosti, te unapređuje miroljubiv suživot i sinergiju za dostignuća različitih civilizacija. Na takav način ojačava se prijateljstvo među raznim narodima svijeta, što će, sigurna sam doprinijeti većoj svjesnosti svijeta koji se nalazi u nesvjesnosti”, objasnila je Mirkov Vijestima.

Sa Foruma u Kini
Sa Foruma u Kinifoto: Privatna arhiva

Ona je konstatovala i da Forum ima veliki značaj i važnost za uvažavanje drevne kineske civilizacije, očuvanje istorije i kulturne baštine, kao i unapređenje kulturnog nasljeđa, razvoja, razmjene i saradnje, a utisci crnogorske predstavnice su i dalje živopisni.

“Ni nakon mjesec dana od završetka manifestacije nijesam sredila mnoštvo utisaka. Za 13 dana, koliko sam kao učesnica bila na ovom Lliangzhu forumu, imala sam priliku da osjetim sve ljepote Kine, njihovu istoriju, tradiciju, kulturu, domaćinski i prijateljski odnos. O domaćinskom odnosu Kine prema učesnicama foruma imam samo pohvale, u svakom smislu... Svi učesnici su imali plaćen put, luksuzan smještaj, svakodnevne izlete zahvaljujući kojima smo se upoznavali sa kulturom i istorijom Kine. Nesvakidašnji raskoš i luksuz je pratio cijelu manifestaciju. Takođe, učesnici su imali prilike da isprobaju izuzetno bogatu i neobičnu kinesku kuhinju”, nabraja Mirkov.

Ona je opisala i kako se kretao njihov umjetnički put.

“Počevši od Liangzhu drevne civilizacije istražili smo razne lokacije, uključujući Hangzhou, Shaoxing, and Huzho, bili svjedoci nevjerovatne, 5.000 godina stare Liangzhu civilizacije, a sve to cijeneći unikatnost Hangzhou gdje se istorija spaja sa modernim vremenom. Lokalne ture, stvaranje umjetničkih djela u Kini, uporedo sa brojnim drugim aktivnostima, organizovalo je Ministarstvo kulture i turizma Republike Kine, Vlade ZejiangiI Kineske međunarodne kulturne Asocijacije”, priča umjetnica.

Hana Mirkov
foto: Privatna arhiva

Liangzhu Forum je održan početkom decembra u Hangzhou, glavnom gradu istočne pokrajine Zhejiang, kao jedna od osam akcija Kine u inicijativi za visokokvalitetnu izgradnju “Pojas i puta”, čiji je cilj omogućavanje pokretačke snage gradovima raznih zemalja za održiv razvoj i zajednički prosperitet, pri čemu će se učvrstiti povjerenje između Kine i drugih zemalja, poboljšati komunikacija, razumijevanje i saradnja.

“Sve to predstavlja priliku za razmjenu nasljeđa različitih civilizacija i bolje razumijevanje zemalja, čime će se pomoći svijetu da se vrati na put multipolarizacije i različitosti... Kultura može spajati srca, a umjetnost može da poveže svijet”, dodaje Mirkov.

Njen, ali i zadatak svih drugih umjetnika, učesnika Foruma, bio je da predstave svoju zemlju i tako, na umjetnički način - kroz svoja djela prodube i ojačaju prijateljstvo i kulturnu vezu sa Kinom.

Radovi Hane Mirkov nastali u Kini
Radovi Hane Mirkov nastali u Kinifoto: Privatna arhiva

“Inspirisani kineskom umjetnošću pokušali smo da dočaramo svoje misli i iskustva, a sve kroz umjetničku kreativnost i eksperimentisanje na svojim djelima... Ukupno 84 umjetnika iz cijelog svjeta i stotine radova koji se stvaraju u jednom trenutku bili su nevjerovatan doživljaj”, kaže Mirkov i nastavlja:

“Umjetnici različitih vrsta ekspresija i izraza prenosili su svoje ideje i motive preko različitih kreativnih medija, nije bilo stajanja, inspiracija je sama nadolazila. Za tri dana uspjeli smo da stvorimo nevjerovatnu cjelinu, pravu bajku inspirisanu Kinom. Druženje i interakcija sa svim tim umjetnicima sa raznih strana svijeta bila je fantastična, a jedina granica svima nama bilo je nebo”, opisuje Mirkov kreativne procese...

Ona je na Forumu kreirala dvije umjetničke slike, nastojeći da svojim djelom prikaže “Put svile” kao put prijateljstva između Crne Gore i Kine, rekla je Vijestima i otkrila da ne planira na tome da se zaustavi.

“Pokušaću da, inspirisana Kinom, prenesem utiske na svoja umjetnička djela spajajući naše dvije civilizacije”, poručuje Mirkov.

Crnogorska umjetnica prenosi i da je kineski predsjednik Xi Jinping uputio čestitku prvom Liangzhu Forumu i svim učesnicima...

Hana Mirkov
foto: Privatna arhiva

“On je istakao da je ruševina Liangzhua vjerodostojan dokaz pet hiljada godina stare civilizacije Kine, što je dragulj svjetske civilizacije. U dugotrajnoj istoriji, kineska civilizacija ima posebnu kreativnost, inovativnost i posvećenost, zbog čega je dostigla brojna dostignuća. Kineska civilizacija je otvorena, inkluzivna, neprekidno se razvija i stalno se osvježava, apsorbujući esencije različitih civilizacija svijeta, čime je u velikom razmjeru obogatila sadržaj svjetskih civilizacija”, rekla je Mirkov.

Umjetnica je u razgovoru za Vijesti ponovila da je boravak u Kini na nju ostavio snažan utisak, a kompletno putovanje i Forum predstavljaju nevjerovatno iskustvo.

“Veoma sam srećna i zahvalna kineskoj vladi što su me počastvovali i pozvali na ovu veličanstvenu manifestaciju. To je za mene bio put u jedan nevjerovatan i egzotičan svijet, a iskustvo koje sam stekla pomoći će mi da unaprijedim, ali i promijenim svoj pogled na svijet i umjetnost”, sumirala je Mirkov.

Hana Mirkov je rođena u Splitu 1989. godine. Srednju likovnu školu završila je na Cetinju 2008. godine, gdje je diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti. Školovanje je nastavila na Accademia di belle arti di Bari, u Italiji gdje pohađa master studije. Živi i stvara u Tivtu. Učesnica je brojnih kolektivnih i samostalnih izložbi, kako u zemlji tako i u inostranstvu, učestvovala je i u brojnim likovnim kolonijama i osvajala nagrade i priznanja.

Bonus video: