“Mamula All Inclusive” na turneji po Crnoj Gori

Dokumentarni film Aleksandra Reljića biće prikazan u osam gradova

2839 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Nakon crnogorske premijere u okviru Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2023, Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa lokalnim partnerima, najavljuje projekcije dokumentarnog filma “Mamula All Inclusive” autora Aleksandra Reljića, u osam crnogorskih gradova.

Prva od projekcija je već sjutra u Centru za kulturu u Mojkovcu, u 19 časova, a sljedećeg dana u 20 časova na programu je barskog Kulturnog centra. Film će 25. januara biti prikazan u Kotoru u Kinu “Boka” u 19 časova, a iste večeri u 20 časova u Nikšićkom pozorištu. “Mamula All Inclusive” na programu je Centra za kulturu u Bijelom Polju 26. januara, 29. u Dvorani “Park” u Herceg Novom, 30. u tivatskom Centru za kulturu, a prvog februara u Spomen-domu “Crvena komuna” u Petrovcu, a svaka od tih projekcija je u 19 časova.

Film Aleksandra Reljića sniman je oko sedam godina, od septembra 2017. do septembra 2022. godine. Dokumentuje pretvaranje ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, koji se nalaze na ulazu u Bokokotorski zaliv, iz nekadašnjeg koncentracionog logora u ekskluzivni hotelski kompleks.

“Tvrđava Mamula na ostrvu Lastavica, na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, tokom oba svjetska rata, služila je kao zloglasni logor u kojem su civili zatvarani, mučeni i moreni glađu. Ivo Marković je zatočen na Mamuli 1942. godine, kao osmogodišnjak, i dobro se sjeća mučenja stotina civila od strane italijanskih fašista. Odluka Vlade Crne Gore da ostrvo da u koncesiju, kako bi se od tvrđave napravio ekskluzivni hotel, duboko ga je povrijedila i ponizila. Iako predstavnici Vlade tvrde da se investitor obavezao na izgradnju ‘jedinstvenog hotela, sa posebnom memorijalnom sobom’, Ivo Marković zajedno sa drugim logorašima, aktivistima nevladinih organizacija, građanima i građankama, protivi se toj odluci i počinje borbu za očuvanje uspomene na nevine žrtve”, navodi se u sinopsisu.

Film je izazvao veliko interesovanje domaće i svjetske javnosti.

“Takođe, praćena je i transformacija javnog mnjenja u odnosu na ovaj projekat, iz ugla logoraša Iva Markovića, koji je sa svojih devet godina, tamnovao u tom logoru, pod komandom italijanskih fašista Benita Musolinija, a u filmu se, zajedno sa drugim logorašima, aktivistima nevladinih organizacija i građanima, protivi toj odluci i bori za očuvanje uspomene na nevine žrtve”, piše u saopštenju CGO-a povodom dodatnih projekcija.

Govoreći o filmu, na otvaranju festivala “Ubrzaj” Reljić je konstatovao da su događaji kojima svjedoči film, rezultat materijalnog posrnuća...

“Mi smo kao društvo ugušeni materijalizmom i novac je postao mjerilo svih vrijednosti, pa je tako bilo moguće i da se dozvoli da se od mjesta stradanja i velike žrtve, koju su i Crna Gora i Boka podnijele na Mamuli za slobodu, napravi mjesto jednog banalnog konzumerističkog kiča, kakav je danas, na tom mjestu, hotelski SPA rizort”, rekao je tada reditelj Reljić.

Festival UBRZAJ gostuje sa filmom Mamula All Inclusive u osam gradova u Crnoj Gori kroz program CGO-a podržan kroz Core grant regionalni projekat SMART Balkan - Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, koji sprovodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Centar za istraživanja i javne politike (CRPM) i Institut za demokratiju i medijaciju (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Film “Mamula All Inclusive” realizovan je uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije, a u produkciji Greenfield Production i koprodukciji Al Jazeera Balkans, kao i manjinskih producenata Core Dox i Centra za građansko obrazovanje (CGO). Producent filma je Dragan Gmizić.

Bonus video: