“Kumovi” Dušana Kovačevića za jubilej Nikšićkog pozorišta

Predstava u režiji Božidara Đurovića biće premijerno izvedena 16. februara

3820 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz predstave, Foto: Nikšićko pozorište
Detalj iz predstave, Foto: Nikšićko pozorište
Ažurirano: 22.01.2024. 15:36h

Povodom proslave jubileja 140 godina od igranja prve pozorišne predstave u Nikšiću, Nikšićko pozorište priprema novu predstavu “Kumovi”, po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Božidara Đurovića. U predstavi igraju Hadži Nenad Maričić, Žana Gardašević Bulatović, Ivona Čović Jaćimović, Nikola Vasiljević i Pavle Bogojević.

Scenografiju potpisuje Vesna Popović, za kostime je zadužena Marina Medenica, dok je asistentkinja kostimografkinje Margareta Marinković. Jeleni Simić je povjeren scenski pokret, Bojanu Bojaniću izbor muzike, dok je organizator na predstavi Velizar Kasalica.

Premijera je zakazana za 16. februar, Dan Nikšićkog pozorišta, a reprizno izvođenje dan kasnije. Daleke 1884. godine, 16. februara, u gradu pod Trebjesom izvedena je predstava “Slobodarka”, Manojla Đorđevića Prizrenca.

“Nikšićko pozorište u skladu sa svojom dugom tradicijom i u našem vremenu predstavlja i afirmiše domaće pisce i tematski se ogleda na horizontu očekivanja domaće publike. Zato smo se opredijelili za tekst Dušana Kovačevića ‘Kumovi’ koji se prvi put postavlja u Crnoj Gori. Tematsko utemeljenje ove drame se nalazi u svakodnevici savremenog čovjeka našeg prostora Balkana gdje se ljudski život nalazi u iskušenju preplitanja sa onim što naš narod naziva ‘psećim životom’. Taj život se kroz institucionalnu marginalizaciju njegovih nosilaca u prvi mah učini kao i šansa za oslobođenje od okova civilizovane nevolje i zablude zvane savremenost. No, u Kovačevićevoj poetici, kao i u univerzalnom dramskom obrtu, jedna zabluda rađa uvijek drugu zabludu, a sam ljudski život i ljubav u njemu su jedino za šta se vrijedi žrtvovati i boriti, pa makar i kroz pseći lavež i egzistenciju psa lutalice”, zapisao je umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, Janko Jelić.

Tekst Dušana Kovačevića je na repertoaru beogradskog “Zvezdara teatra” duže od deceniju, a autor je isti žanrovski odredio kao “komediju svakodnevne tragedije”.

Krajem 2021. godine premijerno je prikazan Kovačevićev film “Nije loše biti čovek” koji je baziran na hit predstavi “Kumovi”.

Bonus video: