Dragan Hamović gost "Svobodijade"

Hamović je pjesnik, esejista, kritičar, prozaist, istoričar književnosti i priređivač

2421 pregleda 0 komentar(a)
Hamović, Foto: Privatna arhiva
Hamović, Foto: Privatna arhiva

Dragan Hamović, književnik iz Beograda, biće gost tribine „Svobodijada“ koja će se održati sjutra veče u 19 časova u sali „Zahumlja“. Hamović će predstaviti dio stvaralaštva i govoriće „O Svetom Savi“, kao i odabranu poeziju. Muzički dio programa upotpuniće Radovan Suknović, dok će veče moderirati urednica „Svobodijade“, književnica Milica Bakrač.

Hamović je pjesnik, esejista, kritičar, prozaist, istoričar književnosti i priređivač. Diplomirao je na grupi za srpsku književnost i jezik Filološkog fakulteta u Beogradu, gdje je i magistrirao (tema „Poezija i poetika Jovana Hristića“) i doktorirao (tema „Poezija Stevana Raičkovića i poetičko okruženje druge polovine dvadesetog veka“). Bio je urednik časopisa Povelja u Kraljevu i urednik u Zavodu za udžbenike u Beogradu, a sada je naučni savjetnik u Institutu za književnost i umetnost.

Objavio je knjige poezije: Mrakovi, ruge, Nameštenik, Matična knjiga, Album ranih stihova, Žeženo i nežno, Zmaj u jajetu, Tiska, Put ka uspravnoj zemlji, Meko jezgro, Bežanijska kosa, Izvod iz matične knjige, Rođen kao zmaj, Lik sa Limesa, Zaštitna maska, Dve hiljade dvadeseta, Prisutni građani i Izmeštenik, zatim knjige eseja, kritike i monografije: Stvari ovdašnje, Pesničke stvari, Poslednje i prvo, S obe strane, Morava, Leto i citati. Poezija i poetika Jovana Hristića, Pesma od početka, Raičković, Matični prostor, Momo traži Kapora, Preko veka, Lica jednine, Znaci raspoznavanja, i Lični prilozi, kao i roman Rod oraha.

Dobitnik je nagrada: „Milan Bogdanović“, Nagrada SANU „Zadužbine Branka Ćopića“, „Zmajev pesnički štap“, „Momčilo Tešić“, Oktobarska nagrada grada Kraljeva, „Đorđe Jovanović“, Zmajeva nagrada Matice srpske, „Odzivi Filipu Višnjiću“, „Gordana Brajović“, „Gračanička povelja“, „Gomionica“ na Sajmu knjiga u Banjoj Luci, „Grigorije Božović“ i „Danko Popović“.

Bonus video: