Uzroci i rješenja, a ne posljedice

Premijera predstave “Mozgu, ćao” po dramskom tekstu i u režiji Sandre Vujović, biće izvedena sjutra u Podgorici, u KIC-u “Budo Tomović”

639 pregleda 21 reakcija 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić

Kada je shvatila da je iz njenog kruga bliskih prijatelja većina njih napustila Crnu Goru, i to u njihovim “najboljim godinama”, dramaturškinja Sandra Vujović zapitala se kuda to vodi državu i društvo, koji su uzroci, ali i razlozi pojave poznatije kao “odliv mozgova”. Za tim pitanjima nizala su se i brojna druga koja su dovela do dramskog teksta, a onda i predstave “Mozgu, ćao” u produkciji Nezavisne scene “Bunt”, kazala je Vujović na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Premijera predstave biće izvedena sjutra u Podgorici, na velikoj sceni Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u 20 časova, a repriza je dan kasnije, u isto vrijeme i na istom mjestu. Karte, po cijeni od sedam eura, mogu se kupiti dva sata prije početka predstave.

Pored režije i teksta, Vujović je radila i songove, scenografiju, a kostime je kreirala zajedno sa Marijom Radusinović. Glumačku ekipu čine Jelena Simić, Anđelija Rondović, Lazar Đurđević i Đorđije Tatić. Muziku potpisuje Veselin Vesko Lazović, a producentski tim čine Dubravka Matičić i Kristina Gačević.

Iako je dramski tekst nastao 2018. godine, Vujović je kazala da su sve teme i problemi o kojima govori, aktuelni i danas.

Mozgu ćao
foto: Promo

“To nas sve zajedno tjera da stavimo prst na čelo i da razmislimo u kakvom to društvu živimo, ali i šta svi mi zajedno i pojedinačno možemo uraditi da promijenimo to stanje. Izrada ove predstave prošla je kroz dug i izuzetno kreativan proces, veoma inspirativan, i željela bih da se zahvalim svima koji su u to (bili) uključeni, jer su dali sjajan pečat djelu i veliku posebnost tom tekstu”, kazala je Vujović i iznijela zahvalnost Sekretarijatu za kulturu Glavnog grada Podgorica i KIC-u “Budo Tomović” na podršci, kao i Ministarstvu kulture i medija.

Direktorka KIC-a Aida Batilović kazala je u ime te institucije da je njima, kao “domaćinu”, zadovoljstvo da podrže nezavisnu scenu koja se suočava sa različitim poteškoćama.

“Mislim da će ovakvih saradnji biti u budućnosti mnogo više”, najavila je ona.

Producentkinja Gačević juče je kazala da dramski tekst “ostavlja bez teksta” jer obuhvata razne društvene pojave, a predstava, sa elementima mjuzikla, sve to lijepo zaokružuje.

Sekretarka za kulturu Podgorice Ana Medigović podsjetila je da ovo je drugi projekat Nezavisne scene “Bunt” koji je na Konkursu za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture podržao Sekretarijat za kulturu.

“Ono što je važno za ovaj projekat i zbog čega ga je Sekretarijat podržao, kao i prethodni, jeste da se njime u značajnoj mjeri osnažuje i razvija alternativna eksperimentalna scena, nezavisna scena, a samim tim i Podgorica, s obzirom na to da ovakvi projekti gradu donose raznovrsnost teatarske ponude, malo drugačije sadržaje, a publici daju prilike da upoznaju neke nove teatarske trendove i prakse. Ono što mislim da je najvažnije jeste da predstavljamo i podržavamo rad domaćih stvaralaca. Takođe, tematika kojom se bavi ovaj predložak je aktuelna, prilično društveno angažovana i tiče se svih nas, tako da će dobro komunicirati sa publikom”, rekla je Medigović i poželjela dug život predstave “Mozgu, ćao”.

Vujović je objasnila da je ovaj tekst, kao i svi drugi koje potpisuje, nastao iz lične potrebe da se obračuna sa temom koja je u određenom trenutku tangira.

“Ovoga puta to je bila jedna realnost da je sve više mojih prijatelja iz različitih razloga odlučilo da napusti svoju zemlju i svoje mjesto pod suncem, sreću i karijeru potraže ili u zemljama Zapadne Evrope ili čak na drugim kontinentima. Kada sam osvijestila da nas je iz tog najužeg kruga prijatelja ostalo svega nekoliko u Crnoj Gori, zabrinula sam se kako će naša država izgledati u skorijoj budućnosti. Jedno pitanje je povlačilo drugo, kroz taj neki autorski misaoni proces, analizirajući uzroke. Mi živimo posljedice i krećemo da se bavimo nekim temama kroz posljedice koje primijetimo. Ja kad pišem okrenem stvari i idem nekoliko koraka unazad, tražeći uzroke. Tako ćemo u ovoj predstavi vidjeti nekoliko uzroka koje smo obradili i koji su nama bili interesantni, a koji možda i odgovaraju na pitanje zbog čega mladi ljudi napuštaju zemlju”, ispričala je Vujović.

Drama “Mozgu, ćao” predstavlja vapaj protiv surovosti kapitalizma, ali i otvorenu kritiku konzumerizma i društveno političke zbilje, najavljeno je ranije.

“Junaci ove savremene drame bježe iz nametnutog, surovog okruženja, gradeći nedvosmislenu tezu da je pozornica jedini pravi svijet u kojem savremeni čovjek može danas živjeti dostojanstveno. U sudbinama i djelima junaka naziremo želju da se stvori jedna vrsta novog obrasca življenja, bez obzira gdje se on odvijao, ovdje ili negdje na nekom drugom meridijanu ove planete. Takav pristup ovo djelo čini univerzalnim”, navodi se, između ostalog, u opisu djela.

Postavljajući pitanje “Zašto mladi odlaze?” predstava oslikava naličje modernog društva i kritikuje sistemske anomalije poput korupcije, nepotizma, ugrožavanja ljudskih prava i sloboda. Ipak, “Mozgu, ćao” tretira i (pogrešno) uvjerenje da pukim odlaskom u inostranstvo, čovjek može pobjeći od sebe.

“Predstava nas suočava sa nama samima, našim uvjerenjima i društvom koje smo za sebe kreirali, ali u kome živimo prilično nezadovoljni i limitirani”, piše u opisu djela.

Bonus video: