Crnogorska kinematografija na forumu u Trstu

Danas će biti održana i panel diskusija “Spotlight on Montenegro” u sklopu događaja “When East Meets West”

782 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Filmski stvaraoci iz Crne Gore, na čelu sa direktoricom Filmskog centra Aleksandrom Božović, učestvuju na ovogodišnjem “When East Meets West” forumu, jednom od najznačajnijih evropskih događaja iz oblasti filmske industrije, a koji se održava u okviru 35. izdanja Filmskog festivala u Trstu.

Panel diskusija posvećena crnogorskoj kinematografiji “Spotlight on Montenegro” biće održana danas na temu trenutnog stanja u filmskoj industriji u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na regionalne koprodukcije, kao i na podsticajne mjere Filmskog centra za inostrana snimanja (cash rebate). Na panelu, koji će moderirati Tamara Tatišvili iz organizacije FOCAL, učestvovaće direktorica Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović, producent Veliša Popović i reditelj Ivan Salatić.

Aleksandra Božović je jedna od članica žirija novoustanovljene nagrade “Film Centre of Montenegro Award”, u selekciji “Last Stop Trieste”. Nagrada, u iznosu od 2.000 eura, namijenjena je dokumentarnim filmovima u razvoju koji su u posljednjoj fazi post-produkcije, a šest selektovanih projekata je u konkurenciji. Pored Božović, žiri čine i: Hanka Kastelikova (HBO Max), Tereza Simikova (producentkinja) i Aleksandra Derevienko (CAT & Docs).

Brojni filmski profesionalci iz Crne Gore učestvuju u radionicama koje su posvećene raznim fazama produkcije... U selekciji “East & West”, koja učesnicima nudi pregled koprodukcijskih i distributerskih mogućnosti koje nude regionalni i nacionalni filmski fondovi u Evropi i Latinskoj Americi, učestvuju producentkinje Maja Kecojević i Bojana Radulović, dok će producent Marko Jaćimović biti dio selekcije “Cold Open” namijenjene producentima koji namjeravaju da usavrše svoje znanje i vještine potrebne za proizvodnju televizijskih serija, koju će voditi eksperti iz MIDPOINT Instituta.

Reditelj Petar Glomazić će sjutra, u saradnji sa CIRCLE Women Doc Accelerator, održati masterclass predavanje “Lessions from Aviation”.

Forum okuplja više od 550 filmskih profesionalaca iz 60 zemalja i sjutra se i završava.

Bonus video: