Žanrovski raznovrsne kamerne predstave

Premijerom predstave “Jelena Savojska” 5. februara će biti otvorena 9. Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja MAKADO u Podgorici

3436 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave "Atomsko cvijeće", Foto: KIC Budo Tomović
Scena iz predstave "Atomsko cvijeće", Foto: KIC Budo Tomović

Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO biće održana od petog do 12. februara u Podgorici, u okviru dramskog programa Kulturno-informativnog centra (KIC) “Budo Tomović”, u sali Dodest. Program devetog izdanja otvoriće predstava “Jelena Savojska”, po tekstu Marije Sarap i u režiji Zorana Rakočevića, za koju su probe u toku.

Organizatori najavljuju sedam žanrovski raznovrsnih pozorišnih komada iz Crne Gore i regiona kojima će i ove, kao i svih prethodnih godina, kamerna pozorišna produkcija i nezavisna scena biti dodatno afirmisane i u centru interesovanja domaće publike.

Na repertoaru su i: “Atomsko cvijeće”, “Uspomene Sare Bernar”, “Pomahnitali”, “Goya”, “Na Drini ćuprija” i “Ćiro”. Posljednje večeri, u čast nagrađenih, biće izvedena predstava “Safra”...

“Safra” u čast nagrađenih
“Safra” u čast nagrađenihfoto: KIC Budo Tomović

“Namjera pokretanja Manifestacije kamernih ostvarenja MAKADO bila je da se napravi festival kamernih ostvarenja u kultnoj sali DODEST, a pošto je publika osam puta do sada pokazala da joj se taj koncept dopada, evidentno je da smo u toj našoj namjeri i uspjeli”, kazao je Vijestima izvršni producent festivala i jedan od osnivača, Zoran Šoškić.

On je istakao da pozorišni izraz koji Makado predstavlja nije (dovoljno) zastupljen u domaćoj pozorišnoj produkciji, ali ni na festivalima, što dodatno doprinosi uspjehu manifestacije, ali i podstiče interesovanje publike koje je iz godine u godinu veće.

“Tokom godina smo sazrijevali i otvorili vrata nezavisnoj pozorišnoj sceni što se opet pokazalo da smo na pravom putu, jer to je jedini pozorišni izraz koji ne pokrivaju Crnogorsko narodno pozorište, Gradsko pozorište Podgorica ili Festival internacionalnog teatra FIAT u Podgorici”, podsjeća Šoškić.

Sazrijevanje i rast tokom godina doveo je do toga da je Makado prerastao u festival takmičarskog karaktera, pa će i ove godine biti dodijeljena nagrada “Sat kula” za najbolju predstavu, najbolju mušku, odnosno žensku ulogu, ali i za bravuru. Stručni žiri činiće predsjednica doc. mr Jovana Bojović i članovi Vukan Pejović i Vanja Kovačević.

“Prije par godina smo manifestaciju pretvorili u takmičarski festival i uveli smo i nagradu ‘Sat kula’ koja je simbol Podgorice. Iako se čini da ima mnogo predstava malih formi, ipak su one većinom komercijalnog karaktera, pa je selekcija sužena, odnosno nametnuta, pa u odnosu na to, kvalitet je jedini uslov”, rekao je Šoškić.

Početak festivala obilježiće premijera predstave “Jelena Savojska” koju KIC “Budo Tomović” realizuje u koprodukciji sa Kulturnim centrom “Nikola Đurković” iz Kotora i Korifej teatrom iz Kolašina. Uloga crnogorske princeze, a onda italijanske kraljice Jelene povjerena je glumici Jeleni Đukić kojoj će muzička podrška biti Bojan Peko Minić.

Jelena Đukić igra Jelenu Savojsku
Jelena Đukić igra Jelenu Savojskufoto: Duško Miljanić

“Ovaj komad je poetska refleksija jedne od najznačajnijih istorijskih figura ovog prostora. Njena sjena danas je prisutna u mnogim društveno političkim diskursima, od onog progresivnog integrativnog doživljaja Jelene Savojske kao geografske i kulturne poveznice ovog krša sa bijelim svijetom, do one epske u kojoj se pojavljuje kao vila gorska koja je nadigrala nečemurnu tuđinsku dinastiju svojim stasom i glasom. Jelena je bila žena od krvi i mesa, suštinski pobunjenica za boljim svijetom, boljim ljudima i boljim društvom. Žena sa dvora koja je njegovala žive i polužive, a kopala mrtve”, kazao je reditelj.

Pozorišna predstava “Atomsko cvijeće”, čiju režiju potpisuju glumice i akterke predstave Marija Đurić, Jelena Đukić i Anđelija Rondović biće izvedena šestog februara.

“Ova porodična drama nastala je po tekstu Pola Zindela ’Uticaj gama zraka na sablasne nevene’ i prati priču četiri ženska lika i zeca. Za njih je ‘svijet mjesto neponovljivog suočavanja, a prostor u kom bitišu prava zečja jazbina’. U komadu se postavlja pitanje koliko je najbolja namjera majke i njena potreba da zaštiti kćerke zapravo dobra za razvoj dvije tinejdžerke”, piše u opisu predstave.

Koproducentski projekat Hercegnovskog pozorišta i Herceg festa, duodramu “Uspomene Sare Bernar” u izvedbi sjajnog glumačkog tandema Tanje Bošković i Dejana Đonovića, ljubitelji teatra biće u prilici da pogledaju sedmog februara. Komad ne govori samo o životu i smrti slavne glumice Sare Bernar, podsjećaju iz KIC-a, već i o pozorištu i pozorišnoj umjetnosti, provodeći publiku “sa druge strane” u namjeri da vidi naličje svega što može biti i tužno i smiješno.

Nagrađivana komedija “Pomahnitali” u kojoj uloge tumače poznati beogradski glumci Tatjana Kecman i Miloš Đorđević, na repertoaru je 8. februara.

Komedija “Pomahnitali” posvećena zavisnicima od društvenih mreža
Komedija “Pomahnitali” posvećena zavisnicima od društvenih mrežafoto: Trc

“Ova komedija produkcije ‘Frezend’ iz Beograda posvećena je zavisnicima od društvenih mreža, selfi kulture i ostalih oblika virtuelnih stvarnosti. Na toj apsurdnoj i apsolutno sumanutoj trci, koja za cilj ima uspjeh (ma šta to značilo!) potpuno gube kompas. U svakoj od scena protagonisti završe sa nervnim slomom zbog nekih sitnih trivijalnih problema koji im remete ‘savršenu’ formu”, stoji u najavi.

Predstava “Goya” prema tekstu Miroslava Krleže koju je režirao i u kojoj igra Zijah Sokolović biće izvedena devetog februara. U središtu ove Krležine nedovršene dramske verzije nalazi se umjetnik-slikar i njegova intimna drama.

Zijah Sokolović u ulozi slikara u predstavi “Goya
Zijah Sokolović u ulozi slikara u predstavi “Goyafoto: KIC Budo Tomović

“Kroz glumački prikaz publika ima priliku da sagleda širi kontekst njegovog djelovanja i postojanja. U Gojinim monolozima ima mnogo grčevitog preispitivanja društveno-političkih konteksta tog doba, kao i komformizma, hijerarhije vlasti i pozicije moći, dok se slikar istovremeno žestoko obračunava s etičkom pozicijom dvorskog umjetnika”, piše u opisu predstave.

Monodrama “Na Drini ćuprija” u izvođenju proslavljenog glumca i producenta Tihomira Stanića na programu je desetog februara.

“Znalački, sa dubokim emotivnim doživljajem Andrićeve pripovijesti, ali i sa pouzdanim iskustvom dramskog umjetnika koji zna šta čini efektnu cjelinu scenskog čina, Tihomir Stanić je angažovano, glumački briljantno, izrekao svoj poduži monolog - tačnije originalan Andrićev tekst. O svom hrabrom poduhvatu - učenju dugog i složenog proznog teksta, bez partnera i dijaloga, prvak srpskog glumišta kaže: ‘Pronašao sam u Andrićevom delu neiscrpnu inspiraciju za svoj profesionalni život, trening, egzistenciju...’”, najavljuju iz KIC-a.

Tihomir Stanić kao Ivo Andrić
Tihomir Stanić kao Ivo Andrićfoto: KIC Budo Tomović

Monodramu “Ćiro”, o životu sportske legende, fudbalskog trenera Ćira Blaževića, 11. februara će izvesti jedan od najpoznatijih glumaca u regionu Tarik Filipović.

“Šta je Ćiro Blažević predstavljao za Tarika kroz njegovo sazrijevanje, kao čovjeka i strastvenog fudbalskog navijača? Na koji je način ličnost Ćira Blaževića inspirisala Tarika Filipovića nakon dugogodišnjeg prijateljstva, vidjećemo kroz ovu duhovitu, ali i dirljivu monodramu”, piše u najavi.

Nakon serije vrhunskih kamernih ostvarenja, u čast najboljih, odnosno nagrađenih, posljednje večeri festivala, 12. februara planirano je izvođenje predstave “Safra” čiju adaptaciju i režiju potpisuju glumice Milica Šćepanović i Marija Maša Labudović. Predstava je nastala po motivima teksta “Važnije polovice”, Beatrice Kurbel i Mirne Rustemović, predstava na duhovit, a pomalo i ironičan način govori o prijateljstvu, ljubavi, karijeri, djetinjstvu i majčinstvu, najavljuju iz KIC-a.

“Prožeta humorističnim momentima, predstava zapravo na veoma živopisan način oslikava događaje iz svakodnevnog života”, dodaju u opisu.

Ulaznice, po cijeni od pet eura se mogu kupiti od danas na biletarnici KIC-a, a broj za rezervacije je 020664237.

Bonus video: