Priče iz plavog kruga Dragane Litričin Dunić

Književno veče novinarke, književnice i univerzitetske profesorice, biće održano večeras u Nikšiću

1751 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vijesti/Boris Pejović
Foto: Vijesti/Boris Pejović

Književno veče sa prof. dr Draganom Litričin Dunić biće održano večeras u Nikšiću, u sali “Zahumlja”, u 19 časova. Veče, na kome će, pored Litričin Dunić, učestvovati i književnici Spasoje Bajović, Sofija Simović i Radoje Femić, organizuju Književna zajednica “Vladimir Mijušković” iz Nikšića i JU “Zahumlje”.

Litričin Dunić, novinarka, književnica i univerzitetska profesorica, predstaviće knjigu “Poenta priče - Plavi krug”, koja predstavlja dopunjeno izdanje knjige “Priče iz plavog kruga”.

U knjizi, koju mnogi nazivaju “bukvarom novinarstva”, autorka je sabrala dio intervjua sa istaknutim ličnostima srpske kulture. Riječ je o intervjuima koje je Litričin Dunić uradila radeći kao autorka i voditeljka emisije “Ličnosti i svetovi” na TV Novi Sad, potom kao novinarka časopisa “Duga”, a zatim Beogradskog i Jutarnjeg programa na RTS-u, pa se tako, između ostalog, u knjizi mogu naći intervjui sa Dejanom Medakovićem, Vladetom Jerotićem, Matijom Bećkovićem, Svetlanom Velmar Janković, Milovanom Vitezovićem, Ivanom Žigon, Svetislavom Božićem, Jadrankom Jovanović

JU Zahumlje
foto: Privatna arhiva

Litričin Dunić je osnovne, magistarske i doktorske studije završila na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na Odsjeku za srpsku književnost i jezik. Zaposlena je kao univerzitetska profesorica i predsjednica je kreativno edukativnog centra “Art bit”. Držala je predavanja po pozivu Univerziteta “Etveš Lorand” u Budimpešti i na Katedri za slavistiku Jagelonskog univerziteta u Krakovu, a takođe je imala i izlaganje o Andriću u okviru simpozijuma na Univerzitetu “Lomonosov” u Moskvi.

Dvije godine je bila predsjednica nacionalne kancelarije Srbije, međunarodnog centra knjige za mlade. Autorka je udžbenika za osnovnu školu i bila je aktivno uključena u rad međunarodnih organizacija koje se bave promovisanjem i unapređivanjem književnosti.

Bonus video: