Osiromašeni za ličnost poput Ivane Mrvaljević

“Ivanu ćemo pamtiti po osmijehu, po stamenosti... Bila je drug, drug za smijeh, za utjehu, drug za volju i nevolju”, kazala je “Vijestima” Ivona Čović Jaćimović

13895 pregleda 363 reakcija 7 komentar(a)
“Spava i osmjehuje se nebesima”: Mrvaljević, Foto: Dado Ljaljević
“Spava i osmjehuje se nebesima”: Mrvaljević, Foto: Dado Ljaljević

Svojim osmijehom, harizmom i šarmom, glumica Ivana Mrvaljević je plijenila i osvajala na prvi pogled, bilo da je u pitanju film, pozorišna predstava, neka važna funkcija ili, sve u svemu - život. I baš kao što su mnogi koji su je poznavali rekli “svojim osmijehom obogatiće nebo i sa njime otići u vječnost”.

Ivana Mrvaljević preminula je juče u 47. godini, a vijest o tome rastužila je javnost. Rođena je 26. septembra 1976. godine na Cetinju, gdje je i diplomirala na Fakultetu dramskih umjetnosti, odsjek-gluma, u klasi profesora Bora Stjepanovića. Magistrirala je na univerzitetu u Torinu kinematografsku i TV produkciju i cross medijalne komunikacije na temu: “Projekat Montenegro Film Comission”.

“U parališućem šoku nas je ostavila vijest o smrti naše koleginice, posvećene prijateljice i umjetnice izrazitog glumačkog dara. Ivana Mrvaljević je bila članica Gradskog pozorišta od 1999. godine, prolazeći sve turbulentne faze razvoja naše kuće. Bila je direktorica u periodu od 2012. do 2018. godine, za čijeg mandata su producirane predstave koje i danas pune sale gdje god da se izvode”, piše u jučerašnjem saopštenju Gradskog pozorišta Podgorica povodom smrti njihove članice.

Ivana Mrvaljević je bila jedna od osnivača NVO Teatar mladih 2002. godine, prepoznata po pozorišnim, filmskim i televizijskim ostvarenjima, ali i sveukupnim doprinosom umjetničkoj sceni. Među njenim posljednjim projektima je monodrama “Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić” u režiji Dušanke Belade, dokumentarno-igrani film “Živko Nikolić - Nedosanjani san” u režiji Senada Šahmanovića, kao i predstava “Mislim da treba da razgovaramo” Gradskog pozorišta u režiji Danila Marunovića koja je 2023. premijerno izvedena, a u kojoj je scenu sa njom dijelila i Ivona Čović Jaćimović.

Dvije glumice nijesu dijelile samo scenu ili kadar, već i mnoge druge scenarije koje je život pisao, a zajedno su se radovale i izvedbi spomenute predstave u Ljubljani, za koju su karte rasprodate mjesec unaprijed.

“Samo prije nekoliko dana rekla mi je: ‘Boriću se dušo! Želim da radim! Želim da putujemo u Ljubljanu, da igramo na festivalu našu predstavu! Ne dam se! Idemo dušo!’. Od Ivane smo mogli učiti sta je hrabrost - hrabrost u suočavanju sa izazovima dodijeljenih uloga, hrabrost u kreiranju pozorišnog repertoara, pri čemu je bezrezervno bila naklonjena domaćem tekstu i autoru, hrabrost u odabiru ličnog životnog puta... Ivanu ćemo pamtiti po osmijehu, po stamenosti... Bila je drug, drug za smijeh, drug za utjehu, drug za volju i nevolju”, kazala je Čović Jaćimović “Vijestima”.

Akademska slikarka sa Cetinja Jelena Vušurović ”Vijestima” je rekla da je Ivana Mrvaljević, prije svega, bila prijatelj.

“Ivana Mrvaljević je bila neko sa osmijehom anđela. Nesebično je davala svaki dio sebe. Svi smo je znali kao glumicu, ali većina nas ju je imala kao prijatelja, a onaj koji je imao to iskustvo bio je bogat. Ivana je bila dio mene i moje umjetnosti, otvarala je moje izložbe i govorila jezikom koji samo umjetničke duše mogu razumjeti. Imala je posebnu auru i iskreno, ostali smo osiromašeni za jedno postojanje takve ličnosti. Spoj talenta i karaktera će sad krasiti neko drugo mjesto”, rekla je Vušurović.

Iz Kraljevskog pozorišta Zetski dom kazali su da je tužnom viješću o smrti Ivane Mrvaljević ta institucija zanijemila, a telegram saučešća uputilo je i Ministarstvo kulture i medija, na čelu sa Tamarom Vujović.

“Mrvaljević je bila glumačko ime koje je svojim maestralnim i sofisticiranim interpretacijama, kao i radom van scene, inspirisalo i formiralo publiku, uticalo na umjetničke paradigme, sektor i izraz. Njen angažman je doprinio oblikovanju nove geografije crnogorskog teatra i filma, omogućavajući i ubrzaniji razvoj pozorišne scene za najmlađe. Ivana je bila elegantna u izvedbi, autentična u izrazu i pasionirana u odavanju počasti životu kroz svoj angažman u svim medijima umjetnosti i kulture življenja. Zahvalni smo joj na rafiniranom i senzibilnom umjetničkom rukopisu, životu koji je posvetila glumačkom i producentskom pozivu, a pamtićemo je kao izuzetnu osobu i istinskog profesionalca čiji će nesvakidašnji duh živjeti vječno kroz glumačke role, zauzimajući posebno mjesto u crnogorskoj kulturi”, naveli su.

Iz Gradskog pozorišta su podsjetili na neke od njenih najznačajnijih produkcija ističući da je u pitanju rijetko harizmatična i inspirativna glumica koja je osvajala publiku svojim talentom...

“Prerana smrt prekinula je njene započete probe u predstavi ‘Natpop Kojović’’ u režiji Vide Ognjenović, koja je trebalo da bude njena sljedeća premijera u Gradskom pozorištu”, dodali su iz Gradskog i osvrnuli se i na Ivanin angažman na koji ju je podstakla borba sa teškom bolešću i zbog čega je uz veliku snagu pružala podršku svim ženama i osobama koje se bore sa karcinomom...

“Pokazala je šta je borba, šta je istrajnost i volja, nadam se da ćemo naučiti koliko ljubavi treba da dajemo i da pružamo sebe u pravom smislu... Ivana spava i osmjehuje se nebesima, a mi ostajemo da duboko pamtimo svako njeno postojanje”, rekla je Jelena Vušurović.

Iz njene pozorišne kuće kazali su da će Ivana “bdjeti nad našim premijerama i predstavama iz vječnog pozorišta”, te da će zauvijek ostati u našim sjećanjima kao velika umjetnica i dragocjena osoba koja je obogatila našu scenu.

Ivona Čović Jaćimović zaključila je riječima Iva Andrića:

“I kako kaže Andrić da ‘ispod kućnih vrata, leže duše mrtvih predaka’, tako će ispod vrata Gradskog pozorišta uvijek mirisati duša Ivane Mrvaljević. Hvala ti, vilo moja! Falićeš mi”.

Bonus video: